Arviointi
Päivitetty viimeksi 26.11.20214 Sisu 6.0
Sisu 6.0:
- Henkilökohtaisen suorituksen hakemuksen tietoihin lisätty tarkentava valinta
Käyttöliittymä: Opettaja ja hallinto
Toteutuksen arviointi
Toteutus on konkreettinen tapa saada suoritusmerkintä arviointikohteesta (eli (osa)suoritus opintojaksosta), joten opiskelijalle annetaan arviointi vain yhdestä toteutuksesta per arviointikohde. Jos arviointikohteella on kaksi toteutusta esim. aloitusluennot ja aihekohtaiset ryhmät erikseen tai luennot ja loppukoe, arvioidaan vain toinen. Jos halutaan antaa erilliset arvioinnit, täytyy näiden olla eri arviointikohteita. Jos opiskelijalle kirjataan samaan arviointikohteeseen kaksi suoritusta, on kyseessä korotus(tai sen yritys), ks. tarkemmin https://funidata.atlassian.net/wiki/pages/viewpage.action?spaceKey=OTM&title=Arviointi#Arviointi-ToteutuksenjaopintojaksonsuorituksenkorottaminenToteutuksenjaopintojaksonsuorituksenkorottaminen
Uusintatentti voidaan siis laittaa samaan arviointikohteeseen, mutta ei luentosarjaa ja tenttiä, jos näistä molemmista halutaan arvosana (ja niiden keskiarvosta opintojakson arvosana).
Ks. tarkemmin Opintojaksot#Suoritustavat,arviointikohteetjatoteutukset
Käyttöoikeudet
Toteutukselle merkitty opettaja ja opetusryhmän opettaja saa arvioida osallistujat, mutta ei vahvistaa arviointia.
Vastuuopettaja ja hyväksytyn toteutuksen muokkaaja saa arvioida osallistujat sekä vahvistaa arvioinnin.
Näiden toteutuksen vastuuhenkilö- ja käyttöoikeusroolien lisäksi arvioinnit ja arvioitavat saa nähdä toteutukselle merkitty yhteystieto. Muilla käyttöoikeuksilla ei näe arvioitavia.
Arviointi
Arviointi tehdään opettajan käyttöliittymässä opetukseni-välilehdellä, jossa on listattuna tulevat toteutukset, ilmoittautumisvaiheessa olevat toteutukset, käynnissä olevat toteutukset sekä toteutukset, joka voidaan arvioida (ks. tarvittaessa tarkemmin näkymästä https://funidata.atlassian.net/wiki/display/OTM/Opetukseni). Listassa ovat ne toteutukset, joissa opettaja on vastuu-, yhteys- tai hallintohenkilönä tai jonkin opetusryhmän opettajana. Listalta valitaan toteutus, joka halutaan arvioida ja klikataan toteutuksella linkkiä x arvioitavaa; linkistä pääsee suoraan toteutuksen välilehdelle arviointi. Teknisistä monimutkaisuudesta johtuen näkymään ei ollut mahdollista erotella arvioimattomia opiskelijoita kaikista arvioitavista, joten näkymässä näytetään kaikkien arvioitavien lukumäärä.
Arvioinnissa voidaan arvioida kaikki ne opiskelijat, jotka on hyväksytty toteutukselle.
Arvioitavia voi järjestää nimen, opiskelijanumeron, laajuuden, arvosanan, suorituspäivän, suorituskielen sekä suorituksen tilan mukaan.
Arvioinnin voi antaa riveittäin per opiskelija tai tietojen massamuokkauksena.
Sivulla näytetään maksimissaan 100 opiskelijaa. Sivulla näytettävää maksimimäärää voi muuttaa oikean laidan alasvetovalikosta näytä 10/20 jne osallistujaa/sivu. Oletuksena päällä on 50 osallistujaa/sivu. Valittu sivutus säilyy siirryttäessä massakirjaukseen tai vahvistukseen.
Osallistujia voi rajata. Rajaustekijöinä on arviointikohde, opetusryhmä, opintopisteet, suorituskieli, suorituspäivä sekä vastaavat arvioijat. Rajaus säilyy siirryttäessä massakirjaukseen tai vahvistukseen (paitsi jos sivulta poistutaan tallentamatta/vahvistamatta muutoksia).
Lisäksi tiettyä opiskelijaa voi hakea nimellä ja opiskelijanumerolla.
Valitsemalla näytä vain vahvistamattomat voidaan rajata hakutuloksesta pois ne opiskelijat, joilla on jo hyväksytty arviointi.
Listaa voi järjestää nimen, opiskelijanumeron, laajuuden, arvosanan, suorituspäivän, suorituskielen ja arvioinnin tilan mukaan. Järjestys säilyy siirryttäessä massakirjaukseen tai vahvistukseen.
Arviointiperusteet ja palautteenanto
Kolmen pisteen valikosta valitaan arviointiperusteet ja palautteenanto. Arviointikohteittain voidaan antaa palautetilaisuuden ajankohta ja sijainti sekä arviointiperusteet.
Opiskelija näkee tiedot suorituksissaan. Tiedot voi antaa myös kun osa on jo arvioitu ja vahvistettu ja ne näytetään myös jo arvioiduille opiskelijoille. Opiskelija saa sen arviointikohteen palautteen, jonka kautta hän on ilmoittautunut.
Yksittäisen opiskelijan arviointi
Opiskelijoita voi arvioida yksitellen; apuna oikean opiskelijan hakemiseen voi käyttää rajaustekijöitä. Arvioinnissa näytetään oletuksena arvioinnin tietoja, joista osaa voi muokata (ks. alempana suoritukselle annettavat tiedot).
Näppäimistötuki
Yksittäisen opiskelijan arvioinnissa voi myös liikkua näppäimistön avulla. Tabulaattorilla tai shift + nuolinäppäin voi liikkua seuraavaan kenttään ja myös voi nuolinäppäimillä liikkua valittavissa arvoissa (esim. arvosanoissa) ja enterillä valita arvon. Arvosanan voi antaa myös kirjoittamalla sitä vastaavan numeron (esim. 4). Shift + nuoli ylös/alas mahdollistaa myös liikkumisen esim. pelkissä arvosanoissa.
TKI-opintopisteet
HUOM. toiminnallisuus käytössä vain ammattikorkeakouluissa, mutta näkyy kaikille toteutuksen arvioinnissa.
Jos toteutuksen emoarviointikohteella on päällä asetus, että sille voi kirjata TKI-opintopisteitä, voi niitä antaa toteutuksen arvioinnissa. Jos arviointikohteella asetus on ei voi kirjata, niin kenttä on toteutuksen arvioinnissa disabloitu ja siinä on viiva. Oletuksena arviointikohteille tieto periytyy opintojakson tiedoista, ks. Opintojaksot#Arviointikohteentiedot.
Jos toteutuksen arviointikohteen tiedoissa on määritelty, että arviointikohde voi sisältää TKI-opintopisteitä, niin niitä voi antaa maksimissaan arviointikohteen laajuuden verran; nollaa ei voi antaa. Kentän voi myös jättää tyhjäksi.
Arviointikohteen TKI-asetus haetaan toteutuksen loppumispäivän mukaisesta versiosta (esim. kun kirjataan suoritusta 15.5.2023, niin tieto otetaan arviointikohteelta, joka on kevätlukukaudella 2023).
Tietojen massamuokkaus
Tietojen massamuokkauksessa voidaan rajata ja valita se opiskelijajoukko, joka saa samat arvioinnin tiedot, ja antaa sama arviointi kerrallaan joukolle opiskelijoita. Massamuokkauksessa näytetään vain ne opiskelijat, joille ei ole vahvistettu hyväksyttyä arviointia. Massamuokkauksessa näytetään myös vahvistetut hylätyt arvioinnit, joille voi myös antaa uuden, hyväksytyn arvioinnin.
Massamuokkauksessa voidaan lisätä myös vain yksittäinen tieto eli esim. kaikille valituille sama arviointipäivä. Tätä kannattaa hyödyntää erityisesti silloin kun toteutuksella on suoran vahvistuksen ilmoittauminen tai suoritukset jostain muusta syystä annetaan ennen kuin toteutus päättyy.
Rajauksessa voidaan esim. valita ensin tietyn arviointikohteen opiskelijat ja sen jälkeen tästä joukosta ruksia ne, joille annetaan arvosanaksi 3, suorituspäiväksi kuluva päivä, suorituskieleksi suomi ja arvioijaksi Oili Opettaja ja sama sanallinen palaute ja suorituksella ja suoritusotteella näkyvä lisätieto (sanallinen palaute ja suoritusotteelle tulostuvat lisätiedot annetaan kolmen pisteen valikkoa klikkaamalla).
Ensin valitaan (rajatusta) joukosta, ne keille halutaan antaa samoja tietoja ruksimalla opiskelijat. Ylimmästä ruksista valitse kaikki osallistujat valitaan kaikki (rajatut) opiskelijat. Otsikkorivin ruksista valitaan kaikki sivulla näkyvät.
Arvioinnin massamuokkauksessa ei voi antaa TKI-opintopisteitä.
Jos arvioinnissa annetaan epäsopiva tieto (esim. vaihtuvalaajuisella arviointikohteella laajuus, joka ei kuulu sen laajuuteen; esim. annetaan 10 op, kun laajuus on 1-5 op), ei mitään annettua tietoa tallenneta. Tilanteessa palataan arvioinnin perusnäkymään ja näytetään punainen huomautus Annetut arvioinnin tiedot eivät sopineet x (määrä) opiskelijan arviointikohteen tietoihin. Näiden arviointien tietoja ei muokattu.
Niiden opiskelijoiden rivillä, joille arviointitietojen päivittäminen epäonnistui, näytetään huomautuskolmio.
Kun arvioinnin tiedot on annettu, tallennetaan muutokset. Jos ennen massamuokkausta joillekin oli annettu arviointitietoja, yliajetaan ne massamuokkauksessa annetuilla tiedoilla (paitsi jo vahvistetut arvioinnit).
Seuraavaksi voidaan valita ne opiskelijat, joille annetaan arvosanaksi 4, suorituspäiväksi kuluva päivä, suorituskieleksi suomi ja arvioijaksi Oili Opettaja jne.
Hylätyn arvioinnin uudelleen arviointi
Hylätyn arvioinnin arvioinnin päälle voidaan antaa uusi, hyväksytty arviointi. Kerran hylätty arviointi ei tule vahvistusnäkymään, ellei joku tieto muutu (esim. arvosana, päivämäärä).
Joissain tilanteissa voi olla tarpeen arvioida sama toteutus uudelleen. Esimerkiksi, jos toteutuksen tehtävälle on annettu palautuspäivä ja opiskelija ei palauta tehtäviä annettuun päivämäärään mennessä ja hänelle annetaan hylätty arviointi. Opiskelija kuitenkin sopii opettajan kanssa uudesta palautuspäivästä. Opettaja voi kirjata hylätyn suorituksen päälle uuden arvioinnin.
Tällaisella uudelleen arvioitavalla on tila-sarakkeessa ylöspäin oleva nuoli.
Jos suoritusmerkintä virhemerkitään, se voidaan arvioida uudestaan.
HUOM. samassa toteutuksessa ei voi uudelleen arvioida toissijaiseksi merkittyä toteutusta, vaan korotus on tarkoitus tehdä toisella toteutuksella (esim. uusintatentillä). Jos hyväksytty suoritus halutaan arvioida saman toteutuksen puitteissa uudestaan tai arvioinnissa on annettu väärät tiedot, tulee suoritus virhemerkitä, ei muuttaa toissijaiseksi. Virhemerkityn suorituksen arvosana tyhjennetään, joten ei tule vahingossa annettua samaa arviointia uudelleen.
Suoritukselle annettavat tiedot
Opintopisteet ja TKI-opintopisteet
Mikäli opiskelijan suorittama arviointikohde on laajuusvälillinen, tulee arvioinnissa valita, minkä laajuisena kukin opiskelija sen suorittaa. Jos arviointikohteen opintopistemäärä on tasan, ei sitä voi muuttaa. Laajuusvälillisessä arviointikohteessa näytetään aputietona laajuusväli (kuvassa syötä laajuus väliltä 2-5 op).
Jos toteutuksen emoarviointikohteella on päällä asetus, että sille voi kirjata TKI-opintopisteitä, voi myös ne antaa.
Arvosana
Arvosanaksi voidaan antaa arviointikohteen arvosana-asteikon arvosana. Vahvistamattoman arvosanan voi tyhjentää.
Suorituspäivä
Suorituspäiväksi voi antaa minkä tahansa päivämäärän; oletuksena näytetään toteutuksen päättymispäivä. Suorituspäiväksi ei voi antaa tulevaisuudessa olevaa päivämäärää tai päivämäärää, jolloin opiskeluoikeus ei ole ollut aktiivinen. Teknisistä syistä virheherja annetaan vasta siinä vaiheessa, kun suorituksia ollaan vahvistamassa.
Massamuokkauksessa voidaan lisätä myös vain yksittäinen tieto eli esim. kaikille valituille sama arviointipäivä. Tätä kannattaa hyödyntää erityisesti silloin kun toteutuksella on suoran vahvistuksen ilmoittauminen tai suoritukset jostain muusta syystä annetaan ennen kuin toteutus päättyy.
Uudistuneessa arvioinnissa alustetaan arvioinnin tiedot silloin, kun opiskelija vahvistetaan toteutukselle. Tällöin suorituspäiväksi alustuu ko. ilmoittautumisen vahvistuspäivä. Tämä korjattiin Sisu 2.7:ssa niin, että suorituspäiväksi alustuu toteutuksen päättymipäivä. Tämä kannattaa huomioida erityisesti, kun arvioidaan suoraa vahvistusta käyttäviä toteutuksia.
Suorituskieli
Suorituksen suorituskielen oletusarvo määräytyy arviointikohteen suorituskielen ja opetuskielen perusteella:
Jos arviointikohteella on vain yksi mahdollinen suorituskieli, se tulee suorituksen suorituskieleksi riippumatta toteutuksen opetuskielestä
Jos arviointikohteella on useampi mahdollinen suorituskieli, ja toteutuksen opetuskieli on jokin kyseisen arviointikohteen mahdollisista suorituskielistä, suoritukselle valikoituu oletuksena opetuskieli, mutta arvioija voi vaihtaa sen joksikin muuksi mahdollisista suorituskielistä
Jos arviointikohteella on useampi mahdollinen suorituskieli, ja toteutuksen opetuskieli ei ole mikään mahdollisista suorituskielistä, arvioijan on valittava pudotusvalikosta yksi mahdollisista suorituskielistä
Jos arviointikohteella ei ole suorituskieltä, ei näytetään alasvetovalikossa ohjeteksti arviointikohteelle ei ole määritelty suorituskieltä. Tilanteen voi korjata antamalla arviointikohteelle suorituskielen.
Arvioija
Vastaavina arvioijina on oletuksena toteutuksen vastuuopettajat; tietoa voi muuttaa eli poistaa/lisätä arvioijia. HUOM. vastuuopettajan pitää olla KORIssa oleva henkilö.
Jos toteutuksen arvioijaa (eli vastuuopettajaa) muutetaan sen jälkeen, kun opiskelijat ovat ilmoittautuneet, täytyy arvioija muuttaa kaikille arvioitaville käsin, JOS ollaan tässä vaiheessa käyty välilehdellä arviointi. Ts. kun avataan välilehti arviointi, ladataan silloin arvioinnin tiedot arvioitavissa oleville opiskelijoille. Nämä tiedot eivät muutu sen jälkeen, kun ne on kerran luotu.
Vastaavaksi arvioijaksi tulee myös sellainen vastuuopettaja, jonka vastuurooli on päättynyt ennen arviointipäivää; nämä pitää tarvittaessa poistaa käsin.
Sanallinen palaute ja lisätiedot
Yksittäiselle opiskelijalle voi antaa sanallista palautetta ja suoritukselle lisätiedot klikkaamalla opiskelijan rivillä kolmen pisteen valikkoa, josta aukeaa modaali.
Sanallinen palaute piilotetaan luvattomalta tarkastelulta: kun kolmen pisteen valikosta avataan lisätiedot-modaali, on sanallinen palaute piilotettu. Kentän kohdalla näkyy huomio sanallista palautetta saa tarkastella vain mikäli työtehtävä edellyttää sitä. Annettu palaute on piilotettu vahvistamattomissa ja vahvistetuissa suorituksissa sekä arvioinnin eri vaiheissa.
Sanallisen palautteen saa näkyviin klikkaamalla näytä palaute. Tässä kohtaa ei tehdä käyttöoikeustarkistuksia eli sanallisen palautteen tarkastelua ei ole rajoitettu joillekin käyttöoikeuksille. On siis käyttäjän vastuulla tietää, saako hän tarkastella sanallista palautetta. Sanallisen palautteen tarkastelusta jää kuitenkin merkintä logiin, joten tarvittaessa luvattomat tarkastelut on mahdollista selvittää. Toteutuksen arvioinnissa ei näytetä arvioitavia kuin tietyille käyttöoikeuksille, ks. Arviointi#Toteutuksen arvioinnin käyttöoikeudet.
Saman session sisällä, jossa sanallinen palaute on annettu, ei sanallista arviota piiloteta, kun lisätiedot-modaali avataan uudestaan. Kuitenkin, jos sivu päivitetään tai käydään välissä muualla Sisussa, piilotetaan sanallinen palaute sen antajaltakin.
Suoritusotteelle tulostuvat lisätiedot annetaan kieliversioina ja ne periytyvät opintojaksolle. Lisäksi lisätiedot näytetään suorituksen tiedoissa ja suoritusotteella.
Sanallisen palautteen opiskelija näkee suorituksissaan arvioinnin tiedoissa. Ko. tieto ei näy ohjaajalle/palveluhenkilölle opiskelijan suorituksen tiedoissa.
Kuva opiskelijan omista tiedoista → suorituksen tiedoista.
Koulutusala
lisätty 3.9.2024.
Arviointikohteelle voi antaa koulutusalan, mutta se ei periydy sieltä toteutuksen arvioinnissa kirjattavalle suoritukselle.
Arviointikohteen erilliskirjauksessa voidaan antaa koulutusala.
Opintojakson suoritukselle koulutusala tulee opintojakson tiedoista:
- automaattinen arviointi
- jos koulutusaloja on vain yksi, tulee se suoritukselle
- jos koulutusaloja on useampi, jää koulutusala tyhjäksi
- manuaalinen arviointi ja erilliskirjaus
- jos koulutusaloja on vain yksi, tulee se suoritukselle
- jos koulutusaloja on useampi, valitaan koulutusala opintojaksoille annetuista koulutusaloista
- korvaavuus
- valitaan koodiston arvoista
Tarkista ja vahvista
Kun arviointitiedot on annettu joko yksitellen tai massatoimintoa, voidaan ne tarkistaa ja vahvistaa.
Sivulla näytetään vain ne opiskelijat, joille on annettu arvioinnin pakolliset tiedot (laajuus, arvosana, suorituspäivä, suorituskieli, ja vastaavat arvioijat). Näistä opiskelijoista voidaan valita osa vahvistettavaksi.
Oletuksena kaikki opiskelijat on valittu. Tarvittaessa voidaan haulla hakea tästä joukosta rajaustekijöillä tai nimellä/opiskelijanumerolla. Rajaus poistaa samalla kaikkien opiskelijoiden valinnan.
Valitse kaikki osallistujat toiminnosta voidaan valita kaikki arvioitavat. Alemmasta valintalaatikosta voidaan valita kaikki ko. sivulla näkyvät arvioitavat; sivulla näytettävää maksimimäärää voi muuttaa oikean laidan alasvetovalikosta näytä 10/20 jne osallistujaa/sivu. Oletuksena päällä on 50 osallistujaa/sivu.
Näytetään x/y osallistujaa: x on kaikkien niiden opiskelijoiden lukumäärä, joille arviointi voidaan vahvistaa ja y kaikkien arvioitavien lukumäärä.
Sanallisen palautteen ja lisätiedot voi tarkistaa yksittäisen opiskelijan kohdalla kolmen pisteen valikosta.
Kun arvosanat ovat vahvistettu, ei niitä voi enää muuttaa (pl. hylätyt, ks. ylempänä hylätyn uudelleen arviointi).
Vahvistetusta arvioinnista näytetään vihreä banneri.
Epäonnistuneesta vahvistuksesta näytetään punainen banneri, jossa on linkki lisätietoihin. Linkistä aukeaa vahvistamisen virheiden lisätiedot.
Validaatiovirheviestissä on ensin epäonnistumisen syy ja sen jälkeen viittaus opiskeluoikeuteen. Teknisistä syistä näytetään opiskeluoikeuden id (eikä sen nimeä).
Tila
Tila-sarakkeessa näytetään ruusuke-ikoni, jos opiskelijan arviointi on vahvistettu. Jos arviointi on hylätty, näytetään nuoli alaspäin; hylätyn arvioinnin arvioinnin päälle voidaan antaa uusi (hyväksytty) arviointi.
Huomioitavaa
Jos arviointinäkymässä on käyty jo tekemässä valintoja (esim. valittu joillekin arvioitaville arvosanoja), säilyvät tehdyt valinnat seuraavaan istuntoon, vaikka niitä ei olisi vahvistettu.
Jos opiskelijalle on jo annettu arvioinnin tietoja ja vahingossa annetaan sopimaton arvo (esim. arviointikohde on vaihtuvalaajuinen 1-5 op, opiskelijalle on annettu 4 op. Sitten näppäilyvirheenä tuloksena arvoksi tuleekin 7 op. Vahvistussivulle arvo korjataan edelliseen validiin arvoon eli 4 op).
Jos suorituksen merkitsee toissijaiseksi, se näytetään suoritettuna arviointinäkymässä eikä sen päälle voi kirjata uutta suoritusta. Virhemerkityn suorituksen voi kirjata uudelleen, ks. Virhemerkintä ja suorituksen muuttaminen toissijaiseksi.
Myös poistetun toteutuksen voi arvioida (ts. tälle ei ole tehty erikseen validaatiota kuten opintojaksolle, opintokokonaisuudelle ja tutkinto-ohjelmalle). Myös sellaisen toteutuksen voi arvioida, jonka arviointikohde on poistettu (huom. arviointikohdetta ei voi poistaa käyttöliittymässä; ainoastaan suoritustapamatriisista voi poistaa arviointikohteen, ks. tarvittaessa Opintojaksot#Arviointikohteenpoistaminensuoritustapamatriisista).
Jaettu arviointikohde ja jaettu toteutus
Arvioinnissa voidaan antaa arviointi arviointikohteittain. Arviointikohde voidaan jakaa useamman opintojakson kesken tai samaa toteutusta voivat käyttää useampi arviointikohde ks. Toteutukset → jaettu arviointikohde vai jaettu toteutus.
Saman arviointikohteen kautta ilmoittautuneet arvioidaan samoin perustein, vaikka suoritus kohdistuisikin eri opintojaksoon, koska jaetun arviointikohteen antama osaaminen on sama.
Kuvassa on jaettu arviointikohde ja sen suorituksissa näkyy koodissa, että opiskelijat ovat ilmoittautuneet eri opintojakson kautta samaan arviointikohteeseen. Ko. arviointikohteen suoritus näkyy opintojakson koostamiseen asti myös sen toisen opintojakson suoritustapamatriisissa ja voidaan kirjata osaksi kumpaa tahansa opintojaksoa.
.
Jos kyseessä on lainattu toteutus, on aina myös eri arviointikohde. Arviointikohteiden osaamistavoite voi olla eri, ja eri arviointikohteet voidaan arvioida erikseen.
Rajaustekijöillä voidaan valita arvioitava arviointikohde.
Arviointikohteittain voidaan antaa myös palautetilaisuuden ajankohta ja sijainti sekä arviointiperusteet.
Suorituksen opiskeluoikeus
ks. Arviointi#Suorituksen opiskeluoikeustarkistus ja opiskeluoikeusviitteen syntyminen
Suoritukset
Saman toteutuksen uudelleen arviointi
Ks. Arviointi#Hylätyn arvioinnin uudelleen arviointi ja Virhemerkintä ja suorituksen muuttaminen toissijaiseksi.
Arvioinnin tuominen CSV:nä
Opetuksen toteutuksiin voi tuoda arvioinnit csv-tiedostona, jos arvio annetaan arvosanana; yhteispisteillä ei voi tuoda arviointia (ts. Sisu ei osaa tiedostosta laskea oikeaa arvosanaa).
Sisuun voi kerrallaan ladata yhden tiedoston, jonka maksimikoko on 2Mb; tiedoston formaatin tulee olla csv. Tiedostolle tehdään tietoturvaskannaus eikä arviointiin voi lisätä liitettä, joka ei läpäise tarkastusta. Opiskelijalla tulee olla vahvistettu ilmoittautuminen toteutukseen.
Tiedosto voi sisältää satoja opiskelijoita; tiedoston kokoon vaikuttaa myös sanallisen palautteen määrä. Koko näytetään tiedoston lisäämisessä.
ks. alempana pohjatiedoston luominen.
CSV-tiedostossa on oltava sarakkeet:
studentNumber;grade;credits;assessmentDate;completionLanguage;comment. Jos näistä sarakkeista puuttuu joku, tulee virheherja siitä, että tiedostomuoto on virheellinen. Opiskelijan rivit voivat olla tyhjiä (eli opiskelijoille ei ole pakkoa antaa sanallista palautetta (comment), riittää, että tiedostossa on ko. sarake). Lisäksi tiedostossa voi olla suorituksen lisätiedot kentissä: transcriptInfo-fi; transcriptInfo-en; transcriptInfo-sv.
Erottimena pitää olla puolipiste tai pilkku. HUOM. kaikkien erottimien tulee olla samoja. Sarakkeiden järjestyksellä ei ole väliä, kunhan tiedot ovat riveillä samassa järjestyksessä. Tiedosto voi sisältää ylimääräisiä sarakkeita. Tiedostossa voi esimerkiksi olla sarakkeet opiskelijan etu- ja sukunimille.
Comment-kenttään (tietomallissa private comment) voi kirjoittaa opiskelijalle annettavan sanallisen palautteen.
Tiedosto pitää tallentaa csv:nä.
Pohjatiedoston luominen
Arvioinnin pohjaksi voidaan ottaa valmis tiedosto, jossa on toteutukselle vahvistetut opiskelijat ja sarakkeet valmiina. Opiskelijat on listattu aakkosjärjestykseen ensisijaisesti sukunimen ja toissijaisesti etunimen perusteella.
Huom. havaittu, että kaikissa csv-muodoissa ääkköset ei enkoodauksen takia toimi. Ääkköset toimivat ainakin seuraavissa CSV UTF-8 ja CSV (luetteloerottimella erotettu).
Ei toimi: CSV (MS-DOS)
Kolmen pisteen valikosta löytyy lataa arviointitiedot csv-tiedoston.
Jos tiedosto ei aukea suoraan selaimesta avatessa oikein niin, että kaikki tiedot ovat omissa soluissaan, täytyy tiedot vielä jakaa oikeisiin soluihin, koska kaikki ohjelmat eivät tue csv-tiedostoja yhtä hyvin (esim. Microsoft Excel ei osaa avata oikein, mutta esim. LibreOffice osaa).
Sen voi tehdä esim. niin että valitsee sarakkeen A:
Sen jälkeen ylävalikosta valitsee välilehden tiedot ja sen alta teksti sarakkeisiin.
Vaiheistusti tehdään seuraavat valinnat:
Erotettu
Valitaan erottimeksi puolipiste.
Tässä vaiheessa voidaan painaa valmis, jos opiskelijanumerot ei ala nollilla.
***Jos kuitenkin opiskelijanumerot alkavat nollilla, niin seuraavassa vaiheessa valitaan teksti ja joko kaikki kentät maalataan (shift pohjassa) tai ainoastaan se, joka sisältää opiskelijanumerot. Tämän jälkeen voi klikata valmis.
Ks. tarvittaessa Microsoftin omat ja tarkemmat ohjeet tekstitiedostojen viemisestä ja tuomisesta https://support.microsoft.com/fi-fi/office/tekstitiedostojen-txt-tai-csv-tuominen-tai-vieminen-5250ac4c-663c-47ce-937b-339e391393ba#ID0EAAGAAA=Newer_versions
Tiedostossa ovat seuraavat sarakkeet:
- assessmentVerified
- x, jos opiskelijalle toteutus on arvioitu ja vahvistettu
- tyhjä, jos opiskelijalla ei ole vahvistettua arviointia toteutuksesta
- lastName
- firstName
- studentNumber
- grade
- annettu arvosana
- jos opiskelijalla on jo vahvistettu arviointi samasta toteutuksesta
- jos toteutukselle on jo annettu arviointi, mutta sitä ei ole vahvistettu
- tyhjä, jos ei kumpikaan edellisistä
- annettu arvosana
- credits
- annetut opintopisteet / arviointikohteen opintopisteet, jos ei-vaihteluvälillinen
- jos opiskelijalla on jo vahvistettu arviointi samasta toteutuksesta
- jos opiskelijalle on jo annettu arviointi, mutta sitä ei ole vahvistettu
- jos opiskelijalla ei ole vahvistettua tai vahvistamatonta arviointia toteutuksesta, niin sen arviointikohteen opintopistemäärä, jonka kautta opiskelija on ilmoittautunut, jos arvo on yksiselitteinen (eli ei ole vaihteluvälillinen)
- tyhjä, opiskelijalla ei ole vahvistettua tai vahvistamatonta arviointia toteutuksesta ja arviointikohteen opintopistemäärä on vaihteluvälillinen
- annetut opintopisteet / arviointikohteen opintopisteet, jos ei-vaihteluvälillinen
- assessmentDate
- annettu päivämäärä
- jos opiskelijalla on jo vahvistettu arviointi arviointikohteesta
- jos opiskelijalle on jo annettu arviointi, mutta sitä ei ole vahvistettu
- toteutuksen päättymispäivä, jos opiskelijalla ei ole vahvistettua tai vahvistamatonta arviointia toteutuksesta
- annettu päivämäärä
- completionLanguage
- suorituskieli
- jos opiskelijalla on jo vahvistettu arviointi toteutuksesta
- jos opiskelijalle on jo annettu arviointi, mutta sitä ei ole vahvistettu
- jos opiskelijalla ei ole vahvistettua tai vahvistamatonta arviointia toteutukseen liittyvästä arviointikohteesta, niin sen arviointikohteen suorituskieli, jonka kautta opiskelija on ilmoittautunut, jos niitä on vain yksi
- tyhjä, jos ei kumpikaan edellisistä
- suorituskieli
- transcriptInfo-fi / transcriptInfo-en / transcriptInfo-sv
- lisätiedot kieliversioina
- jos opiskelijalla on jo vahvistettu arviointi arviointikohteesta
- jos samalle toteutukselle on jo annettu arviointi, mutta sitä ei ole vahvistettu
- tyhjä, jos ei kumpikaan edellisistä
- lisätiedot kieliversioina
- comment
- sanallinen palaute
- jos opiskelijalla on jo vahvistettu arviointi arviointikohteesta
- jos samalle toteutukselle on jo annettu arviointi, mutta sitä ei ole vahvistettu
- tyhjä, jos ei ole annettu
- sanallinen palaute
jos sarakkeessa assessmentVerified on x, on opiskelijalla jo vahvistettu suoritus toteutuksesta eikä tietojen tuominen tiedostossa muuta arviointia.
HUOM. jos opiskelijanumerot alkavat nollalla, häviävät ne siirrossa, tämä on csv:n ongelma, jota ei Sisulla voi korjata.
Tiedostossa voi nollat lisätä muuttamalla sarakkeen studentNumber muotoiluksi tekstin. Se onnistuu valitsemalla koko sarake, kuvassa D.
ja klikkaamalla hiiren oikeasta näppäimestä ja valitsemalla muotoile solut.
ja valitsemalla muotoiluksi teksti.
Saman voin tehdä siinä vaiheessa, kun jakaa tiedot omiin soluihinsa, ks. ylempänä***.
Aakkostus
Tiedot voi aakkostaa esim. opiskelijan sukunimen perusteella valitsemalla sen koko sarakkeen (kuvassa B), jossa lukee lastName ja välilehdellä aloitus valitsemalla lajittele ja suodata ja lajittele A-Ö.
Lajitteluvaroituksessa valitaan oletusarvo eli laajenna valintaa ja painetaan lajittele.
Vaihtoehtoisesti voidaan valita kaikki otsikkosarakkeet ja lisätä suodatus päälle. Välilehdellä aloitus valitaan suodata. Tämän jälkeen arvoja voidaan suodattaa ja järjestää otsikkosarakkeista; esim. valita ne opiskelijat, joilta arviointi vielä puuttuu.
Arvioinnin vieminen Sisuun csv:nä
Jotta tiedoston voi tuoda takaisin Sisuun, pitää se tallentaa csv-muodossa.
Tuodussa datassa pitää olla samat opintopisteet (credits), suorituskieli (completion language) kuin arviointikohteella ja arvosanan (grade) tulee olla arviointiasteikossa. Arvosanana voi antaa arvosanan, sen lyhenteen tai selitteen, ks. tarvittaessa alla tai https://funidata.atlassian.net/wiki/display/FUNIDATASIS/Vakiokoodistot (vaatii kirjautumisen). Kieleksi voi antaa kielen nimen kieli-koodistossa (esim: suomi) tai sen lyhenteen (esim: fi). Päivämäärän muoto voi oll dd.MM.yyyy, d.M.yyyy, yyyy-MM-dd tai dd MMM yyyy.
Arvioinnissa valitaan tuo arvioinnin tiedot.
Tiedosto voidaan valita tiedostoista tai raahata modaaliin. Lisätietoa kentistä avaa ohjeet sille, minkälaista tietoa kentissä voi olla; ks. myös alempana tietojen viennin epäonnistuminen.
Tiedoston lähettäminen vie opiskelijoille tiedostossa annetun arvioinnin. Yläreunan vihreässä bannerissa ilmoitetaan, kuinka monelle opiskelijalle lisättiin suorituksen tiedot. Punaisessa bannerissa näytetään, monelleko opiskelijalle tietojen vienti epäonnistui. Tietojen vienti epäonnistuu, jos opiskelijalla on jo vahvistettu arviointi tai arvioinnin tiedot ovat väärässä muodossa tai jollain muulla tapaa väärin (ks. tietojen viemisen epäonnistuminen).
Linkistä virheiden lisätiedot saa auki virhemodaalin; ks. myös alempana tietojen viennin epäonnistuminen.
Lisätietoa kentistä: ohjeet kenttien täyttämiseen; pakolliset tiedot mainittu ohjetekstin perässä.
Listattuna näytetään virheellisen tiedon rivi, sarake ja virheen selite. Jos samalla rivillä (samalla opiskelijalla) on useampi virhe, näytetään ne peräkkäin. Jos opiskelijalla on jo samalla toteutuksella hyväksytty arviointi, näytetään myös hänestä rivi virheissä.
Jos opiskelijalle on jo viety arviointi, mutta sitä ei ole vahvistettu ja tiedoston arvioinnin tiedot ovat eri kuin mitä opiskelijalla jo on, päivittyvät tiedot csv-tiedoston mukaisiksi. Esimerkiksi opiskelijalla on arviointi arvosanalla 3 ja suorituspäivämäärällä 31.7.2019, mutta tiedostossa on arviointi arvosanalla 5 ja suorituspäivämäärällä 1.8.2020 → arvioinnista tulee 5 ja suorituspäiväksi 1.8.2020. HUOM. Hylätyn, jo vahvistetun arvioinnin voi muuttaa myös hyväksytyksi (vahvistettua hyväksyttyä arviointia ei voi korottaa purkamatta vahvistettu arviointi).
Tietojen viemisen epäonnistuminen
Tietojen vienti epäonnistuu, jos opiskelijalla ei ole vahvistettua ilmoittautumista ko. toteutukseen, yritetään yhdellä kertaa viedä useampi kuin yksi tiedosto tai annetuissa tiedoissa on virheellistä dataa.
Jos csv:n tiedoissa on virheellisessä muodossa olevaa dataa tai dataa puuttuu, ei tietojen vienti näille opiskelijoille onnistu. Linkistä virheiden lisätiedot saa auki virhemodaalin. Modaalissa näytetään listattuna virheellisen tiedon rivin numero, sarake, jossa oli virheellistä tietoa, sekä virheen selite. Tiedostossa ei myöskään saa olla ylimääräisiä rivejä, joista dataa yritetään hakea (virhe tässä tilanteessa: Opiskelijalle {opiskelijanumero} ei ole vahvistettua ilmoittautumista). Lisäksi turhat välilyönnit (esim. suorituskielen jälkeen: completionLanguage: ranska ) ovat virheellistä dataa.
Mahdolliset virheet:
- suorituskieli ei ole arviointikohteen suorituskieli
- arviointiasteikon ulkopuolinen arvosana
- päivämäärä ei ole oikeassa formaatissa
- sama opiskelija(numero) on tiedostossa useaan kertaan
- opiskelijan ilmoittautuminen on muussa tilassa kuin vahvistettu
- opiskelijalla ei ole ilmoittautumista
- opintopisteet ovat arviointikohteen laajuudesta poikkeavia
- kentässä on ylimääräinen välilyönti
- opiskelijalla on jo vahvistettu arviointi
- Jo annettuja ja vahvistettuja arviointeja ei voida csv:n datalla yliajaa. Paitsi poikkeuksena, jos arvioinnissa on aiemmin vahvistettu opiskelijalle arvosanaksi hylätty, voidaan se korvata hyväksytyllä arvioinnilla. Virheilmoitus näyttää kuitenkin myös mahdolliset virheet niillä riveillä, joiden opiskelijan suoritus on jo vahvistettu.
Tiedoston lataamisen jälkeen arvioinnit pitää vahvistaa samalla tapaa kuin normaalissakin arvioinnissa.
Arviointikohteen erilliskirjaus
Opiskelijalle voidaan kirjata opintojakson arviointikohteen suoritus ilman arviointikohteelle luotua toteutusta. Arviointikohteen suoritus voidaan kirjata opiskelijakohtaisesti. Arviointikohteen suoritus kirjataan opintojakson tiedoissa välilehdellä arviointi .
Käyttöoikeudet
- opintojakson version hallintohenkilö
- opintojakson version vastuuopettaja
- hyväksytyn opintojakson muokkaaja
Arviointikohteen suorituksen kirjaaminen
Arviointikohteiden suoritukset
Arviointikohteen suoritusmerkintä annetaan opintojakson arvioinnissa Arviointikohteiden suoritukset välilehdellä. Luonnostilaiselle opintojaksolle ei voi kirjata arviointikohteen suoritusta. Arviointikohteen suorituksen kirjaamiseksi haetaan yksittäinen opiskelija, jolle suoritus halutaan lisätä. Opiskelijan aiemmin suorittamat opintojakson arviointikohteet näytetään, kun opiskelija on haettu; jos arviointikohteen suoritus on jo kiinnitetty opintojaksoon, ei sitä näytetä tässä listassa arviointikohteiden kiinnittämättömät suoritukset. Kun opiskelija, jolle arviointikohteen suoritus halutaan kirjata, on haettu, jatketaan lisäämään arviointikohteen suoritus.
Arviointikohteen suorituksen tiedot
Ensimmäisessä vaiheessa valitaan ensin arviointikohde, johon suoritus halutaan kirjata. Jos opintojaksolla on vain yksi arviointikohde, näytetään se valittuna. Jos arviointikohteita on useampia, valitaan arviointikohde. Arviointikohteen valinnan perusteella alustuvat arviointikohteen suorituksen tietoihin laajuus, jos arviointikohteen laajuus ei ole vaihteluvälillinen (laajuutta voi muokata, mutta validaatio ei hyväksy muuta laajuutta) ja suorituskieli, mikäli se on yksiselitteinen. Jos laajuus on vaihteluvälillinen tai arviointikohteella on useampi suorituskieli, pitää tiedot lisätä. Jos arviointikohde vaihdetaan, muuttuu alustuvat tiedot vaihdetun arviointikohteen mukaiseksi ja mahdolliset muut täydennetyt tiedot nollataan.
Oletuksena näytetään arviointikohteiden versioista se, joka osuu kirjaushetkeen (esim. 30.8.2023 näytetään syyslukukauden versio) tai viimeisin, jos arviointikohteella ei ole enää versiota kuluvalla lukukaudella.
Suorituspäivän valinta on nostettu seuraavaksi. Jos arviointikohteella on useita versioita ja suorituspäiväksi valitaan toisen version ajalle osuva päivämäärä, niin päivittyy näkymään ko. arviointikohteen version tiedot. Käytännössä tämä näkyy, jos arviointikohteella on eri nimi ja eri suorituskieli.
Suorituspäiväksi ei voi antaa tulevaisuudessa olevaa päivämäärää.
Ks. tarvittaessa arviointikohteen versioimisesta https://funidata.atlassian.net/wiki/display/OTM/Opintojaksot#Opintojaksot-ArviointikohteidenversiotArviointikohteidenversiot
Mikäli arviointikohde tai suorituspäivä vaihdetaan vaihtuvat myös mahdollisesti alustetut laajuus ja suorituskieli tiedot vastaamaan sillä hetkellä valitun arviointikohteen tietoja ja mahdolliset muut täytetyt tiedot nollaantuvat. Laajuus tulee valitun arviointikohteen mukainen ja suorituskielen voi tarvittaessa muuttaa.
Arviointikohteen suoritukselle on pakko antaa lisäksi arviointikohteen arvosana-asteikon mukainen arvosana. Tarvittaessa voidaan antaa hallinnollinen kommentti/perustelut. Hallinnollinen kommentti/perustelut eivät näy opiskelijalle.
Lisätiedot
Seuraavassa vaiheessa annetaan tarvittaessa arviointikohteen suorituksen lisätiedot tarvittavina kieliversioina. Lisätiedot periytyvät opintojaksolle, mikäli suorituksen arviointikohde kiinnitetään opintojaksoon.
Arvioinnin tiedot
Kolmannessa vaiheessa arvioinnin tiedoissa muokataan tarvittaessa arviointikohteen tiedoista periytyviä tietoja: hyväksyjää, vastuuorganisaatiota ja koulutusalaa. Hyväksyjän pitää olla ORIssa ja KORIssa oleva henkilö. Tarvittaessa lisätään järjestävät organisaatiot.
Lisäksi valitaan opiskeluoikeus, johon arviointikohteen suoritus kiinnitetään. Opiskeluoikeuden pitää olla suorituspäivänä voimassa ja opiskelijan ilmoittautunut läsnäolevaksi. Jos opiskeluoikeus on passiivinen tai opiskelija on ilmoittautunut poissaolevaksi ko. päivänä, suoritusta ei voida kirjata.
Suoritusoikeuden valinta
Jos valitaan avoimen suoritusoikeuksiin perustuva opiskeluoikeus, näytetään myös opintojaksoon liittyvä suoritusoikeus.
Suoritusoikeudesta näytetään tuotepaketin nimi ja suoritusoikeuden kesto.
Jos opiskelijalla on useampi suoritusoikeus samaan opintojaksoon (ja samaan versioon), niin silloin käyttäjän pitää valita suoritusoikeus. Alasvetovalikossa näytetään kaikki version suoritusoikeudet. Alavetovalikossa näytetään myös suoritusoikeuden tila.
Jos valitaan sellainen avoimen suoritusoikeuksiin perustuva opiskeluoikeus, joka ei kuitenkaan sisällä kyseiseen opintojaksoon / valittuun versioon suoritusoikeuksia, näytetään varoitus valitussa opiskeluoikeudessa ei ole suoritusoikeutta tähän opintojaksoon eikä arvioinnissa voi jatkaa.
Jos suoritusoikeus ei ole voimassa valittuna suorituspäivänä, ei suoritusta voi kirjata.
Vahvistus
Neljännessä vaiheessa vahvistus, näytetään kooste suoritukselle tulevista tiedoista. Arviointikohteen suoritus vahvistetaan ja se näkyy välittömästi opiskelijan suorituksissa.
Arviointikohteiden suoritusten tiedot näytetään opiskelijan tiedoissa → suoritukset (ts. opintojakson välilehdellä suoritukset ei ole arviointikohteiden suorituksia).
TKI-opintopisteet
HUOM. toiminnallisuus käytössä vain ammattikorkeakouluissa.
Arviointikohteen tiedoissa voidaan määritellä, että arviointikohteelle voi kirjata TKI-opintopisteitä, ks. Arviointikohteen tiedot.
Jos arviointikohteelle on määritelty, että arviointikohteelle voi kirjata TKI-opintopisteitä, niin silloin arviointikohteen erilliskirjauksessa voidaan suoritukselle määritellä, kuinka paljon opiskelija siitä saa TKI-opintopisteitä. TKI-opintopisteitä voi antaa maksimissaan arviointikohteen maksimilaajuuden verran; nollaa ei voi antaa. Jos tietoa ei anneta, niin näytetään suorituksessa viiva.
Arviointikohteen TKI-opintopisteet periytyvät opintojaksolle, vaikka opintojaksolle on määritelty, että se ei voi sisältää TKI-opintopisteitä. TKI-opintopisteitä voi muokata. Arviointikohteen suorituksesta ei viedä TKI-opintopisteitä Virtaan, vaan ne raportoidaan opintojakson suorituksesta.
Opintojakson arviointi
Toteutuksen arvioinnissa arvioidaan opintojakson osasuoritus eli arviointikohde. Voidakseen saada koko opintojakson suoritusmerkinnän, tulee opiskelijan suorittaa opintojakson jonkin suoritustavan kaikki arviointikohteet, esimerkiksi osallistuminen opetukseen ja tentti. Toteutukset ovat näiden arviointikohteiden käytännön ilmentymiä (opetustapahtumia), esimerkiksi luentosarja ja verkkotentti. Opiskelija suorittaa kustakin arviointikohteesta yhden toteutuksen, paitsi jos kyseessä on korotusyritys. Mikäli suoritustapa sisältää valinnaisia arviointikohteita, opintojakson suorituksen voi koostaa normaalilla menettelyllä (riittävissä osasuorituksissa), kun opiskelija on suorittanut minimilaajuuden. HUOM. opiskelija ei voi vielä pyytää suoritusmerkintää Sisussa, vaan kommunikointi siitä, että koska opiskelija on suorittanut riittävästi arviointikohteita tapahtuu Sisun ulkopuolella.
Käyttöoikeudet
Manuaalinen kirjaus ja automaattisen kirjauksen käynnistäminen käyttöliittymässä
- opintojakson version vastuuopettaja
- hyväksytyn opintojakson muokkaaja
Erilliskirjaus, ks. alempana
Opintojakson suorituksen kirjaaminen suoritustavan perusteella
Suoritusmerkintä annetaan opintojakson tiedoissa välilehdellä arviointi. Luonnostilaiselle opintojaksolle ei voi kirjata suoritusta.
Riittävät osasuoritukset, kun kaikki arviointikohteet ovat pakollisia
Kun opiskelija on suorittanut kaikki suoritustavan pakolliset arviointikohteet, voidaan hänelle kirjata suoritus. Kaikki samaan opintojaksoon kohdistuvat, koostamattomat osasuoritukset näytetään kaikissa opintojakson versioissa*.
Kokonaismerkinnän kirjaaminen suoritetun suoritustavan perusteella aloitetaan valitsemalla se suoritustapa, jonka opiskelijat halutaan arvioida välilehdellä riittävät osasuoritukset. Suoritustavan valinta hakee kaikki ne opiskelijat, joilla on riittävät arviointikohteiden suoritukset opintojakson missä tahansa versiossa (ks. myös alla riittävät osasuoritukset, kun arviointikohteet ovat valinnaisia). Lisäksi voidaan näyttää vain ne opiskelijat, joilla suoritustapa on valittuna opiskeluoikeudellisessa, ensisijaisessa suunnitelmassa (näytä vain ne opiskelijat, joilla suoritustapa on valittuna ensisijaisessa suunnitelmassa); *tämä valinta kohdistuu käsittelyssä olevaan versioon (jos esim. opiskelijalla Pikku Myy on suunnitelmassa ops-kauden 2017-2018 versio ja tarkastellaan ops-kauden 2018-2019 versiosta näytä vain ne opiskelijat, joilla suoritustapa on valittuna ensisijaisessa suunnitelmassa, ei Pikku Myy tule listalle).