Ristiinopiskelun hallinta kotikorkeakouluna
Päivitetty 18.9.2024 Sisu 5.0
Uutta Sisu 5.0:
Jos kohdekorkeakoulu ei ota ilmoittautumista vastaan, ilmoittautuminen menee kotikorkeakoulussa tilaan epäonnistunut.
Sisältö:
Omien opiskelijoiden verkosto-oikeuksien hallinta
Käyttöliittymä: Hallinto
Sijainti: Opiskelijat
Välilehti: Opiskelijan tiedot → Opiskeluoikeudet
Opiskelijan opiskeluoikeuden pitää sisältää voimassaoleva verkosto-oikeus ristiinopiskeluverkostoon, jotta hän voi ilmoittautua toisen korkeakoulun verkostolle tarjoamaan opetukseen. Palveluhenkilö voi hallita käsin oman korkeakoulunsa opiskeluoikeuksiin sisältyviä verkosto-oikeuksia. Verkosto-oikeuksia voi syntyä myös automaattisesti pääkäyttäjän hallitsemien verkostojen kohderyhmäasetusten perusteella.
Kts. Pääkäyttäjätoiminnot Ristiinopiskelu (vaatii kirjautumisen)
Verkosto-oikeus lisätään opiskeluoikeuden tiedoissa.
+ Lisää verkosto-painikkeesta aukeaa Opiskeluoikeuteen sisällytettävä verkosto-oikeus -modaali. Modaalissa valitaan ensin ristiinopiskeluverkosto, jolle verkosto-oikeus lisätään. Kun ristiinopiskeluverkosto on valittu, modaalissa näytetään opiskelijan opiskeluoikeuden sekä organisaation verkostoon kuulumisen voimassaoloajat. Verkosto-oikeudelle voi halutessaan lisätä rajatun voimassaoloajan. Voimassaolon on osuttava opiskeluoikeuden voimassaoloajalle sekä organisaation verkostoon kuulumisen voimassaoloajalle.
Jos rajattua voimassaoloaikaa ei lisätä, verkosto-oikeuden katsotaan olevan voimassa niin kauan, kun opiskeluoikeus on voimassa, verkosto on voimassa ja organisaation kuuluminen verkostoon on voimassa.
Verkosto-oikeus avautuu modaaliin muokattavaksi kynä-kuvakkeesta. Kaikkia tietoja pystyy muokkaamaan.
Verkosto-oikeuden voi poistaa roskakori-kuvakkeesta.
Kaikista verkosto-oikeuksien käsin muokkauksista syntyy uusi opiskeluoikeuden muutosversio.
Jos verkosto-oikeus on syntynyt verkoston kohderyhmäasetusten perusteella automaattisesti, sitä ei voi käyttöliittymässä käsin muokata.
Jos verkosto-oikeuden voimassaolon kohdalla on "-" se tarkoittaa, että verkosto-oikeus ei ole ollut lainkaan voimassa. Tilanne voi syntyä, jos kohderyhmäasetuksia muokataan saman päivän aikana niin, että verkosto-oikeus sekä syntyy että päätetään automaattisesti samana päivänä. Kokonaan tyhjä tieto tarkoittaa, että voimassaoloaikaa ei ole rajattu.
Ristiinopiskeluilmoittautumisten tarkastelu opiskelijan ilmoittautumisissa
Käyttöliittymä: Hallinto
Sijainti: Opiskelijat
Välilehti: Opiskelijan tiedot → Ilmoittautumiset
Ristiinopiskeluilmoittautumiset näkyvät normaalisti muiden opiskelijan ilmoittautumisten seassa. Mikäli kyseessä on ristiinopiskeluilmoittautuminen, sillä on jokin RIPA-siirron tila.
Kotikorkeakoulun puolella RIPA-siirron mahdolliset tilat ovat:
Ei ole lähetetty ristiinopiskelupalveluun: ilmoittautumista ei ole lähetetty ristiinopiskelupalveluun. Tähän tilaan ei normaalisti törmää. Jossain virhe-/ruuhkatilanteessa mahdollista.
Lähetetty ristiinopiskelupalveluun: ilmoittautuminen on lähetetty RIPAan.
Hylätty ristiinopiskelupalvelussa: RIPA on hylännyt ilmoittautumisen epävalidina ja ei ole lähettänyt sitä eteenpäin kohdekorkeakouluun.
Vastaanotettu kohdekorkeakoulussa: ilmoittautuminen on siirretty onnistuneesti kohdekorkeakouluun
Hylätty kohdekorkeakoulussa: Ilmoittautuminen ei ole mennyt perille kohdekorkeakouoluun. Kohdekorkeakoulu on palauttanut virheen.
Ristiinopiskeluilmoittautuminen voi normaalien ilmoittautumisen tilojen lisäksi olla tilassa:
Odottaa kohdekorkeakoulun käsittelyä: ilmoittautuminen on vastaanotettu kohdekorkeakouluun, mutta kohdekorkeakoulu ei pysty antamaan arviota ilmoittautumisen onnistumisesta
Epäonnistunut: Ilmoittautuminen ei ole mennyt perille kohdekorkeakouluun. Kohdekorkeakoulu ei ole ottanut ilmoittautumista vastaan tai ristiinopiskelupalvelu ei ole päästänyt ilmoittautumista läpi.
Mahdollisia syitä ilmoittautumisen epäonnistumiseen, kun RIPA-siirron tila on Hylätty ristiinopiskelupalvelussa:
Opiskelija on valinnut liikaa/liian vähän sopivia ryhmiä.
RIPAn tiedonsiirroissa käytettävä tietomalli ei tue Sisun mukaista useamman sopivan ryhmän ilmoittamista. Siksi toteutukselle ilmoittautuessa tulee valita vain se määrä ryhmiä sopivaksi/ensisijaiseksi, mikä valintajoukossa on sallittu. Sisussa ei ole estetty ylimääräisten ryhmien valintaa sopivaksi.
RIPA tukee vain kahden tyyppistä määrittelyä ilmoittautumisen ryhmävalinnoissa: valintajoukosta on valittava tasan 1 ryhmä tai valintajoukosta valittava vapaavalintainen määrä ryhmiä. RIPAn kautta ei pysty välittämään tietoa, että opiskelijan tulisi valita valintajoukosta esim. 2 ryhmää. Jos kohdekorkeakoulu käyttää Sisua, tieto on kuitenkin valmiiksi Sisussa ja näytetään valintajoukon ohjetekstissä.
Opiskelija voi korjata tilanteen itse perumalla ilmoittautumisen, valitsemalla oikean määrän sopivia ryhmiä ja ilmoittautumalla uudestaan
Opiskeijan oppijanumero tai henkilötunnus on väärän muotoinen (testauksessa)
RIPA sallii testiympäristöissä vain testikäyttöön tarkoitetut henkilötunnukset ja oppijanumerot. Oikean muotoisella henkilötunnuksella tai oppijanumerolla varustetun henkilön tietoja ei hyväksytä testiympäristössä.
Mahdollisia syitä ilmoittautumisen epäonnistumiseen, kun RIPA-siirron tila on Hylätty kohdekorkeakoulussa:
Opiskelijan tunnistetiedoissa on puutteita ja hän jää kiinni kaksoishenkilötarkistukseen.
Kotikorkeakoulun hallintohenkilön tulee täydentään opiskelijan henkilötiedot ja ilmoittautumista voidaan yrittää uudestaan
Kohdekorkeakoulun verkostoasetuksissa puutteita, jolloin opiskeluoikeutta ei pystytä muodostamaan kohdekorkeakouluun.
Korjattava kohdekorkeakoulun verkostoasetukset
Ristiinopiskeluilmoittautumisen poistaminen koti- tai kohdekorkeakoulussa:
Jos ristiinopiskeluilmoittautuminen poistetaan, välitetään CSC-Ripaan keskeytysviesti.
Ristiinopiskeluilmoittautumisten tarkastelu ja uudelleenyrittäminen kohdekorkeakoulun toteutuksen kautta
Käyttöliittymä: Hallinto
Sijainti: Opetus
Toteutuksen tarkastelussa Ilmoittautuneet-välilehti
Palveluhenkilö voi hallinnon Opetus-osiossa Hae toteutuksia -toiminnossa valita korkeakouluksi toisen ristiinopiskeluopintoja tarjoavan korkeakoulun ja hakea tällä tavalla toisen korkeakoulun toteutuksen tarkasteluun. Palveluhenkilö näkee toisen korkeakoulun toteutuksen Ilmoittautuneet-välilehdellä oman korkeakoulun opiskelijoiden tekemät ristiinopiskeluilmoittautumiset kyseiselle toteutukselle. Kotikorkeakoulun puolella ei siis pääse suoraan näkemään/muokkaamaan kohdekorkeakoulun puolella olevia ilmoittautumisia, vaan kotikorkeakoulun puolella tehtyjä ilmoittautumisia, jotka on lähetetty RIPA-palvelun kautta kohdekorkeakouluun käsiteltäväksi.
Palveluhenkilö näkee Ei täytä ehtoja -välilehdellä opiskelijat, joiden ilmoittautumisen siirto on epäonnistunut ristiinopiskelusiirron tai kohdekorkeakoulun vaatimusten takia. Huutomerkin kautta pääsee näkemään, minkälaisen virheilmoituksen ristiinopiskelupalvelu on palauttanut, jotta mahdollinen ongelma on helpompi tunnistaa ja korjata.
Palveluhenkilö voi Ei täytä ehtoja -välilehdellä valita opiskelijan/opiskelijoita ja kolmen pisteen valikon kautta yrittää ilmoittautumista uudelleen opiskelijoiden puolesta. Ilmoittautumiset lähetetään tällöin uudelleen RIPAn kautta kohdekorkeakouluun. Toiminto on kätevä, jos opiskelijan tiedoissa on ollut jotain, joka on estänyt ilmoittautumisen siirtymisen RIPAn kautta tai ilmoittautumisen vastaanottamisen kohdekorkeakoulussa. Kun tiedot on korjattu, palveluhenkilö voi lähettää ilmoittautumisen uudestaan.
Ristiiniopiskelusuoritusten hyväksiluku kotikorkeakouluun
Sisu vastaanottaa RIPAsta tiedon kohdekorkeakoulussa kirjatuista suorituksista ja hyväksilukee ne automaattisesti opiskelijalle siihen oikeuteen, jonka RIPA toimittaa suoritustietojen mukana. RIPA voi välittää toteutus-, arviointikohde- ja opintojaksosuorituksia.
Sisussa ei suoriteta toteutuksia, vaan arviointikohteita ja opintojaksoja. Sisu hyväksilukee RIPAn toimittaman toteutuksen suorituksen suoraan siihen liittyvän opintojakson suorituksena.
Arviointikohteen suorituksia ei oletuksena oteta vastaan Sisuun vaan Sisu hyväksilukee vasta RIPAn toimittamat opintojaksojen suoritukset.
RIPAsta automaattisesti hyväksiluettu suoritus näkyy Sisussa toisen korkeakoulun koodilla kirjattuna sisällytetty-tilassa olevana suorituksena. Suorituksella on ristiinopiskelutietojen lisäksi hyväksilukutiedot.
Kun suoritus hyväksiluetaan RIPAsta, hyväksiluetulle suoritukselle asetetaan RIPAn toimittamaa arvosanaa vastaava Sisun arvosana. RIPAn toimittamat arvosanat mapataan seuraavasti:
Asteikolla 1 = Viisiportainen (0-5) tuotu arvosana mapataan Sisussa asteikkoon Yleinen asteikko, 0-5. Jos RIPAsta saadaan suoritus, jonka asteikko on 1 (Viisiportainen asteikko) ja arvosana on HYV, mapataan se Sisussa Hylätty-Hyväksytty asteikkoon.
Asteikkolla 2 = Hyväksytty (HYV/HYL) tuotu arvosana mapataan Sisussa asteikkoon Hylätty-Hyväksytty
Asteikolla 3 = Toinen kotimainen (TT/HT) tuotu arvosana mapataan Sisussa asteikkoon Toinen kotimainen kieli