...
Päivitys kesken Sisu 4.0
...
Päivitetty viimeksi 18.12.2024
Sisu 6.0
- Diploma supplement -pohjia voi hakea sanahaulla
- jos koulutuksen rakenteessa tarkentavan valinnan nimeksi on valittu valita tyhjä arvo, niin ei diplomisivulle eikä koontisivulle tulostu tarkentavan valinnan nimeä (pääaine, opintosuunta, erikoistumisopinnot tms.)
Sisu 6.1:
- Muutoksia erikoiseläinlääkärien koulutusmuotoiselle tutkintotodistukselle
Käyttöliittymä: Hallintohenkilö
Rooli: Valmistumispyynnön käsittelijä
Tutkinto-ohjelma tai asiointi
...
- saa käsitellä opiskelijan valmistumishakemuksen
- saa tutkinnon koostamisessa liittää tutkinto-ohjelmaan pätevyyksiä ja muita osaamiskokonaisuuksia, jotka on suoritettu samassa opiskeluoikeudessa; saa myös irrottaa tutkinto-ohjelmasta siihen liitettyjä pätevyyksiä ja muita osaamiskokonaisuuksia
- saa tutkinnon koostamisessa liittää tutkinto-ohjelmaan liitettyihin pätevyyksiin kelpoisuuksia, jotka on suoritettu muissa opiskeluoikeuksissa; saa myös irrottaa tutkinto-ohjelmaan liitetyistä pätevyyksistä niihin liitettyjä kelpoisuuksia
- saa korjata tutkintosuorituksen tietoja ja merkitä tutkintosuorituksen virhemerkinnäksi
- HUOM. lisäksi käyttäjä tarvitsee oikeudet, joilla hän saa tarkastella opiskelijan perustietoja, opiskeluoikeuksia ja opintosuunnitelmia (tekninen oikeus: opiskelijatiedon katselu). Oikeus voi olla esimerkiksi käyttöoikeusroolin opiskelijan ohjaustyön kautta tai käyttäjä voi olla ohjaaja/vastuuohjaaja opiskelijan ohjausryhmässä.
- saa tulostaa opiskelijalle tutkintotodistuksen liitteineen
- HUOM. lisäksi tulostamiseen käyttäjä tarvitsee lisäksi jonkin käyttöoikeusroolin, jolla hän saa nähdä opiskelijan henkilötunnuksen, esimerkiksi henkilötunnuksen lukuoikeus (tekniset oikeudet: sensitiivisen tiedon lukuoikeus ja opiskelijatiedon katselu).
- HUOM. lisäksi tulostamiseen käyttäjä tarvitsee lisäksi jonkin käyttöoikeusroolin, jolla hän saa nähdä opiskelijan henkilötunnuksen, esimerkiksi henkilötunnuksen lukuoikeus (tekniset oikeudet: sensitiivisen tiedon lukuoikeus ja opiskelijatiedon katselu).
...
- saa luoda, muokata, poistaa ja arkistoida valmistumisen avoimia kysymyksiä tutkinto-ohjelman julkaisun tilasta riippumatta
- huom. kysymykset kopioidaan samalla kun tutkinto-ohjelmasta luodaan uusi versio kopioimalla se massatoimintona tai yksittäin; kopioiminen onnistuu samoilla käyttöoikeuksilla kuin tutkinto-ohjelman kopioiminen (ops-suunnittelija ja hyväksytyn tutkinto-ohjelman muokkaaja)
Viestit ja asiointi
Valmistumispyynnöstä lähtee viesti tutkinto-ohjelman vastuuhenkilöksi merkitylle hallintohenkilölle. Ajatus on, että tutkinto-ohjelman vastuuhenkilö voi tarkastaa tarvittaessa opiskelijan suunnitelman ja muut tiedot sisällöllisesti, mutta valmistumisen saa käsitellä vain erillisellä käyttöoikeudella.
...
Tämä linkki näytetään vain kanditutkinnoista valmistuville.
Ammattikorkeakoulut: linkki tallennetaan university settingseihin kenttään amkGraduateSurveyUrl.
Tämä linkki näytetään kaikille ammattikorkeakoulututkinnosta tai ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta valmistuville.
Valmistumispyynnön avoimet kysymykset
Kysymysten lisääminen ja muokkaaminen
Tutkinto-ohjelmille voidaan versiokohtaisesti asettaa kysymyksiä, jotka kysytään opiskelijalta valmistumispyynnön yhteydessä. Kysymykset annetaan tutkinto-ohjelman tiedoissa välilehdellä valmistumisen asetukset.
Note |
---|
Opiskelija vastaa kysymyksiin siinä versiossa, joka hänellä on suunnitelmassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opiskelijalla saattaa olla suunnitelmassaan tutkinto-ohjelmasta versio useamman vuoden takaa. Kannattaa siis antaa kysymykset myös takautuvasti useammalle ops-kaudelle. |
...
Tip |
---|
Kysymysten muokkaaminen ei vaikuta jo tehtyihin valmistumispyyntöihin, joissa näytetään edelleen se kysymys, joka oli opiskelijan tehdessä hakemusta. |
Havaittu bugi: jos yrittää puutteellisilla käyttöoikeuksilla muokata kysymyksiä, niin ei tapahdu mitään (ei siis tule käyttöoikeusherjaa).
Kysymysten kopiointi
Kun tutkinto-ohjelmasta tehdään uusi versio kopioimalla se uudeksi ops-kausi-janalla, kopioidaan samalla myös aktiiviset valmistumisen avoimet kysymykset; arkistoituja kysymyksiä ei kopioida.
...
Valmistumispyynnöt löytyvät asioinnista rajaustekijällä rajaustekijästä hakemuksen tyyppi → valmistumispyyntösekä tutkinto-ohjelman arviointipyynnöt sekä tutkinto-ohjelman välilehdeltä välilehdeltä koostamispyynnöt siitä versiosta (id), joka opiskelijalla on suunnitelmassaan.
...
Kuvan tilanteessa on koostamaton opintokokonaisuus. Opintokokonaisuus on erillistä hyväksyntää vaativa kokonaisuus, jonka sisältö on ehdollisesti hyväksytty.
Viestit
Sisu on automaattisesti valmistumispyynnön lähettämisen yhteydessä lähettänyt koostamispyynnön opintokokonaisuuksien vastuuhallintohenkilöille.
Erityisesti testauksessa kannattaa huomata, että viesti lähtee vain kerran. Eli jos samaa valmistumispyyntöä peruu ja lähettää uudelleen, ei opintokokonaisuuksien koostamista koskevat viestit liiku uudestaan, sillä valmistumispyynnön peruminen ei peru alla olevien kokonaisuuksien arviointipyyntöjä. Ne lähtevät uudestaan vasta, kun opiskelija peruu myös opintokokonaisuuden arviointipyynnön tai palveluhenkilö hylkää sen. Jos pohjalla on joku vanha opintokokonaisuuden arviointipyyntö, jossa on ollut eri sisältö, näytetään opintokokonaisuudessa arviointipyynnön sisältö poikkeaa opiskelijan tämän hetkisestä suunnitelmasta. Opintokokonaisuuden tiedoissa arvioinnissa voi hakea opiskelijan arviointipyynnöt ja tarkistaa milloin hakemus on lähetetty. Ko. herja ei estä opintokokonaisuuden koostamista.
Ei-arvosteltava opintokokonaisuus
Jos kyseessä on opintokokonaisuus, jota ei koosteta (ei-arvosteltava), koostamispyyntöä ei lähetetä eikä kokonaisuutta tarvitse koostaa. Ei-koostettava kokonaisuus käyttäytyy tutkinnon koostamisessa samalla tavalla kuin väliotsikko eli voidaan valita näkyykö se opintosuoritusotteella vai ei*. Sen alla olevat opinnot kiinnittyvät suoraan ylempänä olevaan emoon (toiseen opintokokonaisuuteen/suoraan tutkinto-ohjelmaan). Jos siirtyy kokonaisuuden koostamisesta takaisin hakemuksen käsittelyyn, pitää sivu päivittää, jotta juuri koostetut kokonaisuudet näytetään koostettuna.
Hakemuksen tiedoista voi jatkaa vasta, kun kaikki tutkinnon alla olevat kokonaisuudet on koostettu.
Ei-arvioitavan tarkentavan valinnan nimi tutkintotodistuksella
Jos koulutuksen rakenteessa oleva tarkentava valinta (ks. https://funidata.atlassian.net/wiki/display/OTM/Koulutukset-ohje#Koulutuksetohje-Koulutuksenrakenne & https://funidata.atlassian.net/wiki/display/OTM/Rakenne#Rakenne-Tarkentavavalinta) on ei-koostettava kokonaisuus, muuttuu ko. opintokokonaisuus tutkintoa koostettaessa väliotsikoksi, jossa siltä häviää versiotieto. Sama tapahtuu myös opintokokonaisuuden koostamisessa, jos tarkentava valinta on koostettavan opintokokonaisuuden sisällä. Sisuun on tehty logiikka, jossa tarkentavan valinnan nimi tutkintotodistukselle tulee siltä tarkentavana valintana olevalta opintokokonaisuuden versiolta, joka opiskelijalla oli suunnitelmassa sillä hetkellä, kun hän haki valmistumista. Toistaiseksi tämä logiikka toimii vain siinä tapauksessa, että tarkentavan valinnan yläpuolella rakenteen hierarkiassa ei ole koostettavaa opintokokonaisuutta; edellä voi olla väliotsikoita tai ei-koostettavia opintokokonaisuuksia.
Tutkintorakententeesta poikkeavat sisällöt ja erillistä hyväksyntää vaativat kokonaisuudet
...
Vapsu pitää hyväksyä ennen kuin opintokokonaisuuden voi koostaa.
Lisätiedot
Jos tutkinto-ohjelman versiolle on annettu valmistumispyyntöön liittyviä kysymyksiä, näytetään ne ensimmäisenä opiskelijan antamissa lisätiedoissa. Kysymyksen koko ohjetekstin saa näkyviin klikkaamalla näytä enemmän. Lisäksi osiossa näytetään opiskelijan antamat valmistumiseen liittyvät lisätiedot, jos opiskelija on kirjoittanut kenttään jotakin, sekä miten opiskelija on ilmoittanut haluavansa tutkintotodistuksen (tutkintotodistuksen toimittaminen joko postitse tai nouto).
Yliopistokohtaisissa asetuksissa (frontendFeatureToggles.digitalDegreeCertificatePreferred: true) voidaan piilottaa opiskelijalta kokonaan osio tutkintotodistuksen toimittaminen, jos tutkintotodistus annetaan vain sähköisesti. Tällöin palveluhenkilölle näytetään tutkintotodistuksen toimittamisessa aina, että tutkintotodistus toimitetaan sähköisesti.
Virhetilanteita
Note |
---|
Opiskelijan tutkintorakenne näytetään kokonaisuudessaan staattisena eli sellaisena kuin se oli sillä hetkellä, kun opiskelija teki valmistumispyynnön. Sivulta pääsee myös siirtymään opiskelijan suunnitelmaan, jos haluaa esim. tarkastella kandidaatintutkinnon rakennetta, kun käsittelyssä on maisteritutkinnon hakemus. Jos hakemuksen sisältö ei ole kunnossa, hakemuksen voi hylätä. |
Opiskelija on voinut muuttaa suunnitelmaansa sen jälkeen, kun hän on lähettänyt valmistumispyynnön. Tutkinto voidaan kuitenkin koostaa alkuperäisen hakemuksen mukaisesti (= opiskelijan suunnitelmaan tekemät muutokset eivät muuta valmistumispyynnössä olevaa rakennetta). Tarvittaessa kannattaa varmistaa opiskelijalta mikä tilanne on ja jos opiskelija haluaa muuttaa tutkintoonsa koostettavia opintoja, pitää hänen perua hakemus ja lähettää se uudestaan (tai käsittelijä voi hylätä hakemuksen).
...
Opiskelijan valmistumishakemusta ei voi käsitellä, jos hakemus on tehty väärään vaiheeseen (ylemmän tutkinnon valmistumishakemus tehty ennen kuin alempi tutkinto on koostettu) tai opiskelijan valinnat eivät vastaa hänen opiskeluoikeuttaan (esim. suunnitelmassa pääaine, jota ei ole vahvistettu opiskeluoikeuteen).
Hakemusta ei voi käsitellä, jos opiskeluoikeudessa ei ole ko. vaiheella koulutusluokitusta.
Jos opiskeluoikeudessa on vahvistettuna eri tutkinto-ohjelma kuin mihin opiskelija on hakenut valmistumista, näytetään herja koulutusluokituksen puuttumisesta. Virheen saa korjattua vahvistamalla opiskeluoikeuteen oikean tutkinto-ohjelman (tai jos opiskelija on tehnyt valmistumishakemuksen väärästä tutkinto-ohjelmasta, hylkäämällä valmistumispyynnön ja ohjeistamalla opiskelijaa sen tekemisestä oikeaan tutkinto-ohjelmasta).
...
Jos opiskelijalla on suunnitelmassa esim. eri pääaine kuin mitä opiskeluoikeuteen on vahvistettu, ei hakemusta voi käsitellä. Virheen saa korjattua vahvistamalla opiskeluoikeuteen oikean pääaineen (tai jos opiskelija on tehnyt valmistumishakemuksen väärästä pääaineesta, hylkäämällä valmistumispyynnön ja ohjeistamalla opiskelijaa pääaineen vaihtamisesta suunnitelmaan).
Jos valmistumishakemus herjaa:
...
Tämän tilanteen saa korjattua avaamalla opiskelijan koulutuspolun muokkausnäkymän ja valitsemalla kolmen pisteen valikosta nollaa koulutuspolun valinnat.
Toiminto pitää tallentaa ja se synnyttää opiskeluoikeuteen uuden muutosversion.
...
Tässä voi tarkistaa opiskelijan tiedot, esimerkiksi onko koulusivistyskieli merkitty.
Koulusivistyskieli
Koulusivistyskieli tulostuu alemman korkeakoulututkinnon/ammattikorkeakoulun todistukselle, jos se on annettu:
...
- jos koulusivistyskieli on tyhjä, tulostetaan: Tutkinnon suorittaneen koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi.
- jos koulusivistyskieli on muu tai tuntematon, tulostetaan: Tutkinnon suorittaneen koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi.
Sisu 3.0 lähtien koulusivistyskieli tulee opiskeluoikeuden tiedoista (aiemmin opiskelijan henkilötiedoista). Opiskelijan henkilötietoihin voidaan antaa useampi koulusivistyskieli, ks. Opiskelijoiden perustietojen hallinta#Koulusivistyskieli(uusi).
Opiskeluoikeuteen voidaan valita joku näistä opiskelijan henkilötietoihin lisätyistä kielistä. Opiskeluoikeudesta koulusivistyskieli periytyy automaattisesti tutkintotodistukseen.
Jos tässä vaiheessa huomataan, että opiskeluoikeudesta koulusivistyskieli puuttuu, niin näytetään teksti Tietoa ei ole annettu. Voit täydentää tiedon opiskeluoikeuden tiedoissa; viimeiset sanat ovat linkki, joka avaa opiskelijan opiskeluoikeudet toiselle välilehdelle.
Koulusivistyskieli toimii samalla tavalla riippumatta siitä mistä tasosta (alempi, ylempi, tohtori) opiskelija valmistuu.
Kolmas vaihe: Suoritukset ja tutkinnon tiedot
...
Näytettäviä tasoja voi tutkinto-ohjelmatason lisäksi olla enintään neljä (esim. yksi opintokokonaisuus, jonka alla hierarkisesti kolme väliotsikkoa). Ks lisää alempana väliotsikoiden käyttö.
Opintojen järjestäminen
Tutkinto-ohjelman ja opintokokonaisuuden opintojen ja näytettävien väliotsikoiden paikkaa voidaan muuttaa manuaalisesti.
...
Jos rakenteessa piilottaa väliotsikon, siirtyvät sen alla olevat opinnot seuraavan ylätason alle. Esimerkiksi jos kuvien tilanteessa piilotetaan sivuaine, nouseee MUO-S3200 Fashion Experience valinnaisten opintojen alle samalle tasolle kuin MUO-E800 taiteen maisteritutkinnon vapaasti valittavat opinnot.
...
Alkutilanne, jossa väliotsikot näytetään:
Väliotsikko valinnaiset opinnot piilotettu ja sivuaine nostettu sen yläpuolelle:
Jos valinnaiset opinnot palautetaan, näytetään varoitus:
...
B. Jos taas vain muuttaa piilotetun väliotsikon valinnaiset opinnot alla olevien opintojen paikkaa (sivuaine ja MUO-E800), ei väliotsikon palauttaminen muuta järjestystä.
...
Järjestyksen muuttaminen muuttaa samalla opinnot samaan järjestykseen opiskelijan opintojen rakenteessa paitsi että opiskelijan rakenteessa suoraan tutkinto-ohjelmassa/opintokokonaisuudessa kiinni olevat opintojaksot näytetään ylimpänä.
Anchor Opintojen järjestys Opintojen järjestys
Opintojen oletusjärjestys
Opintojen järjestys | |
Opintojen järjestys |
Suoritetut opinnot tulostuvat koosteeseen ja opintosuorituksiin samassa järjestyksessä kuin ne ovat opiskelijalla opintojen rakenteessa. Ainoa poikkeus: jos tutkinto-ohjelmassa on suoraan kiinni opintojakso (väitöskirja), näytetään se opiskelijan rakenteessa aina ylimpänä.
...
Info |
---|
Opintojen järjestystä voi myös muuttaa, ks. ylempana. |
Esimerkki
Opintojen rakenne opiskelijan suunnitelmassa. Historian aineopinnot ei-koostettava kokonaisuus.
...
Rakenne valmistumispyynnön ensimmäisessä vaiheessa hakemuksen tiedot.
Vaiheessa suoritukset ja tutkinnon tiedot voidaan määritellä näytetäänkö väliotsikot suuntautuminen ja historian aineopinnot. Opintosuoritusotteen koosteessa (tutkinnon sisältö) ja suorituslistauksessa näytetään sisältö riippuen väliotsikoiden/ei-koostettavien kokonaisuuksien näyttämisestä/piilottamisesta.
1. Jos näytetään väliotsikko suuntautuminen
Valmistumispyynnön esikatselu:
kooste:
suoritukset:
...
2. Jos näytetään väliotsikko historian aineopinnot
Valmistumispyynnön esikatselu:
...
Valmistumispyynnön esikatselu:
Koosteessa näytetään vain suuntautuminen eli samalla tavalla kuin ensimmäisessä esimerkissä (väliotsikoita voidaan näyttää koosteessa vain yksi):
Suoritukset:
4. Jos piilotetaan molemmat väliotsikot
Valmistumispyynnön esikatselu:
kooste:
Suoritukset:
*Väliotsikoiden käyttö
Väliotsikoilla voidaan tutkinnon rakenteeseen (ja sen sisällä oleviin opintokokonaisuuksiin) luoda otsikkotasoja, jotka auttavat tutkinnon hierarkisen rakenteen luomisessa, ymmärtämisessä ja esimerkiksi teemojen erottamisessa.
...
- jättää ko. väliotsikon näyttämättä, jolloin näytetään pääainekokonaisuuden nimi (esim. Musiikkipsykologian pääaineen opinnot)
TAI - näyttää väliotsikko Pääaine ja sen perään opintokokonaisuuden nimi (Pääaine, Musiikkipsykologia; tässä tapauksessa opintokokonaisuuden nimestä on jätetty toisto pois)
Anchor Todistuksen tiivistelmän sisältö Todistuksen tiivistelmän sisältö
Todistuksen tiivistelmän sisältö
Todistuksen tiivistelmän sisältö | |
Todistuksen tiivistelmän sisältö |
Opintosuoritusotteen koostesivulla tutkinnon tiivistelmässä näytetään arvioidut opintokokonaisuudet ja lisäksi voidaan valita näytetäänkö väliotsikot/ei-koostettavat kokonaisuudet ryhmittelemässä dataa.
...
Rakenteessa on niputettu Sivuaine ja vapaasti valittavata opinnot saman väliotsikon alle, koska niillä on yhteinen maksimilaajuus; opiskelija voi joko tehdä 1-2 sivuainetta tai pelkästään valinnaisia opintojaksoja tai näiden yhdistelmän (max. 60 op). Sivuaineella on lisäksi väliotsikon Sivuaine ja valinnaiset alla oma väliotsikko Sivuaine, jotta sille voidaan antaa sivuainerajaus (ks. Sivuaineen hallinta). Kuvan tapauksessa opiskelija on tehnyt sivuaineen ja valinnaisia. Tutkinnon koostamisessa voidaan:
a) jättää näkyviin väliotsikko: Sivuaine ja valinnaiset
- todistuksen koostesivulla:
- Sivuaine ja valinnaiset, historian teemat
- Sivuaine ja valinnaiset, taiteen kandidaatintutkinnon vapaasti valittavat opinnot
b) jättää näkyviin väliotsikko: Sivuaine
- todistuksen koostesivulla:
- Sivuaine, historian teemat
- taiteen kandidaatintutkinnon vapaasti valittavat opinnot
c) piilottaa molemmat väliotsikot Sivuaine ja valinnaiset ja Sivuaine
- todistuksen koostesivulla:
- historian teemat
- taiteen kandidaatintutkinnon vapaasti valittavat opinnot
d) jos molemmat jätetään näkyviin, näytetään molemmat ylemmän väliotsikon alla (eli alempaa väliotsikkoa ei näytetä):
- todistuksella:
- Sivuaine ja valinnaiset, historian teemat
- Sivuaine ja valinnaiset, taiteen kandidaatintutkinnon vapaasti valittavat opinnot
Anchor Opintosuoritusotteella näytettävä hierarkia Opintosuoritusotteella näytettävä hierarkia
Opintosuoritusotteella näytettävä hierarkia
Opintosuoritusotteella näytettävä hierarkia | |
Opintosuoritusotteella näytettävä hierarkia |
Tutkintotodistuksen opintosuoritusotteella voidaan näyttää hierarkisesti neljä tasoa tutkinto-ohjelman itsensä lisäksi (ei-piilotettuja väliotsikkoja ja opintokokonaisuuksia. Huom. valintaryhmää ei lasketa tasoksi). Tasot voisivat olla esimerkiksi:
- 1. väliotsikko: pääaine
- 2. pääainevaihtoehdot opintokokonaisuuksina (tarkentava valinta)
- 3 3. teema A (esim. perusopinnot)
- 4. teema A1 (esim. perusopintojen teema 1)
...
Lisäksi näytetään tutkinto-ohjelman tiedoista periytyvät tutkintonimike, koulutusala ja suorituskieli; jos tutkinto-ohjelmalla on useita arvoja, pitää valita oikea.
Koulutusluokitus tulee tutkintosuoritukseen opiskelijan opiskeluoikeuden tiedoista eikä tietoa voi muuttaa, ks. Opiskeluoikeuksien ohje#Koulutusluokitusjakoulutuspaikka
AMK-toiminnallisuus:
Tutkintotodistukselle voi lisätä toisen koulutusluokituskoodiston arvon koodistosta hakemalla. Valittu arvo tulostuu AMK-tutkintotodistuksille.
...
Jos tutkinto-ohjelmalla on useampi tutkintonimike, voidaan koulutuksen rakenteessa tutkinto-ohjelman tai tarkentavien valintojen muokkaamisessa valita tutkintonimike, jota ei koostamisen yhteydessä enää voi muuttaa, ks tarkemmin Koulutukset-ohje → Tarkentavien valintojen lisääminen. Näin eri koulutuksissa voidaan valmistua samasta tutkinto-ohjelmasta eri tutkintonimikkeellä, jos tarpeen. Ks. tarkemmin Koulutukset-ohje#KoulutusluokitusKoulutusluokitus.
Anchor Arvosana Arvosana
Arvosana
Arvosana | |
Arvosana |
Arvosanaksi voidaan antaa hyväksytty tai mainesana, ks. mainesanat alempana.
...
Pääkäyttäjän toiminnoissa voidaan yliopistokohtaisesti määritellä, tulostetaanko tutkinnon keskiarvo tutkintotodistuksen opintosuoritusotteelle. Toiminto ei vaikuta muuhun kuin tutkintotodistuksen opintosuoritusotteeseen. Palveluhenkilön käyttöliittymässä opiskelijan tiedoista ja opiskelijan käyttöliittymässä omista tiedoista tulostetussa opintosuoritusotteessa on tutkinnon keskiarvo, vaikka asetus olisi pois päältä. Keskiarvo näytetään myös opintosuunnitelman tulosteessa ja ohjausnäkymässä aina. Ks. /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1117746 → tutkintotodistuksen tulosteet → opintosuoritusote.
Lisäksi pääkäyttäjän toiminnoissa voidaan yliopistokohtaisesti määritellä, tulostetaanko opintokokonaisuuksien keskiarvo tutkintotodistuksen opintosuoritusotteelle, ks. /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1117746 → opintosuoritusote → opintokokonaisuuden keskiarvo. Tämä toiminto asettaa opintokokonaisuuksien keskiarvon tulostuvaksi myös normaalille opintosuoritusotteelle.
...
Ks. mitkä lauseet tulostetaan riippuen eri valinnoista tutkinnon ja opintokokonaisuuksien keskiarvolle: /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1117746
Kuvassa teksti, kun molemmissa asetus on päällä eli tutkintotodistukselle tulostetaan sekä tutkinnon keskiarvo että opintokokonaisuuksien keskiarvo.
Keskiarvon laskeminen
- Opintosuoritusten keskiarvo lasketaan hyväksytysti suoritetuista opintojaksoista, jotka on arvioitu asteikolla 0–5 (hylätty–erinomainen)
- Opintokokonaisuuksien keskiarvo lasketaan ko. kokonaisuuden sisältävistä opintojaksoista
- Tutkinto-ohjelman keskiarvo lasketaan kaikista opintojaksoista (ei kokonaisuuksien keskiarvosta)
- Keskiarvo on painotettu opintopistelaajuudella
- Jos koostettava kokonaisuus/tutkinto-ohjelma sisältää sellaisen opintokokonaisuuden, joka on koostettu ilman siihen kiinnitettäviä osasuorituksia (eli on ns. tyhjä), huomioidaan kuitenkin tämän tyhjän kokonaisuuden arvosana keskiarvon laskennassa opintopistemäärällä painotettuna (mikäli sillä on arvosana asteikolla 0-5).
- Tutkinnon keskiarvo opintosuoritusotteella näytetään vain, jos vähintään puolet tutkinnon laajuudesta on arvioitu asteikolla 0–5
- Tutkinnon keskiarvolause tulostetaan tässäkin tapauksessa, ellei tulostumista ole erikseen asetettu pois päältä, ks. 1812273
- Tutkinnon keskiarvolause tulostetaan tässäkin tapauksessa, ellei tulostumista ole erikseen asetettu pois päältä, ks. 1812273
Mainesanat
Tutkintosuoritukselle voi antaa mainesanan (erinomaisesti tai oivallisesti). Jos halutaan arvostella tutkintosuorituksia erinomaisesti, annetaan ko. tutkinto-ohjelmalle arviointiasteikoksi Asteikko tutkinnolle (erinomainen); aiemmin sama asteikko oli nimeltään kandidaatintutkinnon asteikko. Jos halutaan arvioida oivallisesti, annetaan ko. tutkinto-ohjelmalle arviointiasteikoksi Asteikko tutkinnolle (oivallinen); aiemmin sama asteikko oli nimeltään Maisteritutkinnon asteikko. Mainesana valitaan tutkintosuoritukselle arvosana-valikosta.
Arvonimi
Opiskelijalle voi lisätä arvonimen, joka tulostuu todistuksen diplomisivulle.
...
Jatka-painike aktivoituu, kun tarvittavat tiedot on annettu.
Neljäs vaihe: tutkintoon liittyvät pätevyydet
Jos jonkun pätevyyden suoritusvaatimuksena on koostettavan tutkinnon suorittaminen, voidaan tällaisen pätevyyden suoritus kirjata tutkinnon koostamisen neljännessä vaiheessa. Ko. suoritusvaatimuksen pitää olla automaattisesti kirjattava, ks. Pätevyydet#Pätevyyksienautomaattinenkirjaaminen (vaatii kirjautumisen). Tässä ohjeessa ja Sisussa käytetään termiä pätevyys, mutta sama toiminto toimii myös muilla osaamiskokonaisuuksilla.
Note |
---|
HUOM. muut osaamiskokonaisuudet, pätevyydet ja kelpoisuudet tulee kirjata opiskelijalle ennen tutkinnon koostamista, jos niistä halutaan tulostaa teksti tutkintotodistukselle. |
...
Kaikkia tässä näkymässä näkyviä pätevyyksiä ja muita osaamiskokonaisuuksia voi myös irrottaa tutkinnosta.
Jos valmistumispyynnössä on edetty neljänteen vaiheeseen ja sen jälkeen käyty luomassa opiskelijalle pätevyyteen liittyvä kelpoisuus, ei Sisu välitallennuksen takia seuraavalla kerralla (kun edetään vaiheeseen neljä), osaa liittää kelpoisuutta luonnostilassa syntyvään pätevyyteen. Kelpoisuuden voi liittää toiminnosta liitä kelpoisuuksia.
Vain tutkintosuoritukseen kiinnitetyistä pätevyyksistä/kelpoisuuksista/muista osaamiskokonaisuuksista tulostetaan kuvaustekstit tutkintotodistukselle. Jos tutkintotodistukselle ei haluta tulostuvan pätevyyden/kelpoisuuden/muun osaamiskokonaisuuden tekstejä, ei niitä kiinnitetä tutkintosuoritukseen. Virtaan viedään formaaliin pätevyyteen/kelpoisuuteen liittyvä opiskeluoikeus. Todistuksen tekstit, ks. /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1117760 → tulosteet (vaatii kirjautumisen).
Jos luonnostilaisen pätevyyden irrottaa tutkinnosta, syntyy saavutettu pätevyys silti tutkinnon koostamisesta, mutta sitä ei kiinnitetty tutkinto-ohjelmaan eikä siitä tulostu tekstejä tutkintotodistuksen liitteelle.
Jos opiskelijalla on kirjattuja kelpoisuuksia samassa opiskeluoikeudessa, mutta niitä ei liitetä mukaan koostettavaan tutkinto-ohjelmaan, näyttää Sisu varoituksen, kun siirrytään esikatseluun ja vahvistukseen:
Jos tutkinnon koostamisessa on edetty tähän vaiheeseen, näytetään myös opiskelijan tiedoissa pätevyyksissä tutkinnon koostamisesta syntyvät pätevyydet luonnostilaisina. Jos hakemuksen hylkää tai opiskelija peruu sen, poistuvat myös luonnostilaiset pätevyydet.
Jos opiskelijalla ei samassa opiskeluoikeudessa ole yhtään jo kirjattua pätevyyttä/muuta osaamiskokonaisuutta eikä kirjattavan tutkinnon perusteella sellaisia synny, voidaan vaiheesta jatkaa suoraan esikatseluun ja vahvistukseen.
Välitallennus
Tutkinnonkoostamistoiminnallisuudessa ei ole varsinaisesti välitallennuspainiketta, mutta Sisu muistaa edellisellä kerralla tutkinnon tiedoissa ja tutkintotodistukselle tulostuvissa tiedoissa annetut valinnat, jos koostamisessa on edetty neljänteen vaiheeseen asti. Sen sijaan suorituksiin ja tutkintorakenteeseen edelliskerralla tehtyjä muutoksia (väliotsikoiden näyttämistä/piilottamista, uudelleen järjestelyä) Sisu ei muista.
Viides vaihe: Esikatselu ja vahvistus
Viimeisessä Jos hakemuksessa on edetty neljänteen vaiheeseen ja sen jälkeen käyty luomassa opiskelijalle pätevyyteen liittyvä kelpoisuus, ei Sisu välitallennuksen takia seuraavalla kerralla (kun edetään vaiheeseen neljä), osaa liittää kelpoisuutta luonnostilassa syntyvään pätevyyteen. Kelpoisuuden voi liittää toiminnosta liitä kelpoisuuksia.
Viides vaihe: Esikatselu ja vahvistus
Viimeisessä vaiheessa esikatselu ja vahvistaminen tarkistetaan valmistumisen tiedot, tutkintoon liitetyt pätevyydet ja muut osaamiskokonaisuudet ja vahvistetaan tutkinto; ks. alla myös luonnostulosteet.
...
Jos on valittu toinen koulutusluokitus (AMK-toiminnallisuus):
Anchor Luonnostulosteet Luonnostulosteet
Luonnostulosteet
Luonnostulosteet | |
Luonnostulosteet |
Viimeisessä vaiheessa esikatselu ja vahvistus voidaan ennen vahvistamista luoda luonnokset todistuksesta ja sen liitteistä (muodosta todistusten luonnokset). Jos todistuksissa huomataan korjattavaa, kannattaa silti edetä vaiheeseen neljä ennen kuin keskeyttää, ks. yllä välitallennus.
...
Modaalissa tulosteiden kielivalinnat päivittyvät sitä mukaa, kun valintoja tehdään yläosiossa.
Sisu 6.0: Diploma supplement -pohjia voi hakea sanahaulla.
Luonnoksissa on vesileima luonnos eikä niissä ole allekirjoittajia, vaan allekirjoittajien sijaan lukee Allekirjoittaja ja nimike.
...
6. Jos opiskelijan suorituksia on tuotu importilla ja suorituksen tyyppiäon muutettu (esim. CustomModuleAttainment → ModuleAttainment tai CustomCourseUnitAttainment → CustomModuleAttainment) sen jälkeen, kun opiskelija on valinnut suorituksen suunnitelmaansa, voi valmistumisen käsittelyssä olla ongelmia, kun opinto on suunnitelmassa kahteen kertaan. Opiskelijalle suunnitelmassa näkyy kuvan mukainen tilanne, ohjaajalle tätä ei näy suunnitelman normaalissa näkymässä; suunnitelman muokkaustilassa näkyy myös ohjaajalle. Tämän tilanteen saa korjattua niin, että opiskelija (tai ohjaaja) poistaa virheellisen suorituksen suunnitelmasta ja opiskelija tekee uuden valmistumispyynnön.
...
7. Poistetulle tutkinto-ohjelmalle ei voi kirjata suoritusta.
Tutkintotodistuksen tietojen korjaaminen
Sisussa tutkintotodistuksen ajatus on, että työ tehdään etukäteen. Toisin sanoen, kun kaikki taustatiedot ovat oikein, ei todistuksen tietojakaan tarvitse korjata. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun tutkintorakenteet sisältöineen on hyvin rakennettu ja opiskelija on opintojensa aikana tehnyt rakenteeseen tarvittavat muutokset (poikkeavan rakenteen hakemukset, opintoluonnokset ja suoritushakemukset niiden kautta), ei tutkinnon koostamisvaiheessa tarvitse miettiä, mitä opintoja opiskelijan tutkintoon tulee. Samoin, jos opiskelijan omat tiedot ovat oikein, ei niitäkään tarvitse enää korjata.
Tietoja on kuitenkin mahdollista korjata. Osa tiedoista on sellaisia, että ne sidotaan tutkintosuoritukseen ja nämä tiedot voi korjata eri keinoin riippuen siitä, mistä tiedoista on kyse (A ja B).
Tutkintosuorituksen voi myös virhemerkitä kahdella tavalla (C ja D). Jos opiskelijalla on kaksivaiheinen koulutus, ei alempaa tutkintoa voi merkitä virhekirjaukseksi ennen ylempää.
Jos opiskelijalla on pätevyyksiä/muita osaamiskokonaisuuksia, jotka on kirjattu tutkintosuorituksen perusteella, pitää ne poistaa ennen kuin tutkinnon voi virhemerkitä. Huom. huomautusmodaali näyttää pätevyydet/muut osaamiskokonaisuudet yksi kerrallaan eli yhden per virheilmoitus (=kun poistaa modaalissa mainitun pätevyyden/muun osaamiskokonaisuuden, näyttää modaali seuraavan, jos opiskelijalla on useampia ko. tutkinto-ohjelmaan kiinnitettyjä pätevyyksiä/muita osaamiskokonaisuuksia).
Jos tutkintosuoritus on koostettu toisessa järjestelmässä ja tuotu Sisuun, ei tutkintosuorituksen tietoja voi muokata Sisussa, vaan ne pitää muuttaa alkuperäisessä järjestelmässä.
A: Korjataan formaalia dataa ilman että tutkintosuoritusta tarvitsee muokata tai purkaa
Osaa tiedoista voidaan korjata niin, että ne korjaantuvat tutkintotodistuksen tietoihin (=uuteen pdf:ään) ilman, että tutkintosuoritusta pitää muokata:
- opiskelijan staattisia tietoja
- esim. koulusivistyskieli (huom. tieto tulee opiskeluoikeudelta), nimi
- esim. koulusivistyskieli (huom. tieto tulee opiskeluoikeudelta), nimi
- opintojen staattisia tietoja
- esim. opintojakson nimi
- jos opintojakson nimeä muokkaa, muokattu nimi tulostuu tutkintotodistuksen opintosuoritusotteelle muutaman minuutin viiveellä johtuen GraphQL-välimuistista.
B: Tutkintosuorituksen muokkaaminen
Osaa tiedoista voidaan korjata tutkintosuorituksen tiedoissa ilman, että koostettu tutkinto pitää virhemerkitä:
- tutkintonimike
- voidaan valita tutkinto-ohjelman tiedoissa olevista vaihtoehdoista
- arvonimi
- suorituskieli
- voidaan valita tutkinto-ohjelman tiedoissa olevista vaihtoehdoista
- vastuuorganisaatio
- tutkinnon hyväksyvä organisaatio
- todistuksen allekirjoittaja(t)
Muokkaus tehdään opiskelijan suorituksissa, jossa valitaan tutkintosuorituksen riviltä kolmen pisteen valikosta muokkaa tutkintosuorituksen ja valmistumisen tietoja.
Avautuvassa modaalissa voidaan muokata kohdan yllä mainittuja tietoja ja tallentaa tutkintosuoritukselle muuttuneet tiedot.
C: Valmistumispyynnön palauttaminen
...
käsittelyyn
Osaa tiedoista voidaan korjata niin, että virhemerkitään virhemerkitään tutkintosuoritus ja koostetaan se uudestaan (opiskelijan ei tarvitse itse hakea tutkintoa uudestaan):
- koulutusluokitus
- muokataan opiskeluoikeuden tiedoissa
tai muokataan koulutuksessa kuntoon
havaittu bugi: ei päivity opiskeluoikeuteen, ellei käy avaamassa opiskeluoikeuden koulutuspolun muokkaustilaan ja tallentamassa muokkausnäkymään päivittyneen arvon
- arvosana
- suorituspäivä
- opinnot
- esim. järjestys, väliotsikointi
- Opiskelija on korjauksen ajan ilman tutkintosuoritusta
Muokkaus tehdään opiskelijan suorituksissa, jossa valitaan tutkintosuorituksen riviltä kolmen pisteen valikosta muokkaa tutkintosuorituksen ja valmistumisen tietoja. Samassa näkymässä on kuin B on toiminto muokkaa tutkintosuorituksen arvosanaa, suorituspäivää tai tutkinnon sisältöä, joka virhemerkitsee tutkintosuorituksen ja palauttaa samalla saman valmistumispyynnön tilaan käsittelyssä.
Virhemerkinnälle pitää antaa perustelut; opiskelija ei näe perusteluja. Modaalissa näytetään opiskelijalle lähtevä automaattinen viesti ja lisäksi voidaan antaa omat lisätiedot tutkinnon uudelleen koostamisesta, esim. syy virhemerkitsemiseen (esim. hakemuksen käsittelyssä typotettiin suorituspäivä).
Kun opiskelijan suorituksissa virhemerkitään ja palautetaan valmistumispyyntö käsittelyyn, näyttää Sisu vihreän bannerin, josta voi siirtyä koostamispyyntöön ja koostaa tutkinnon uudestaan. Virhemerkintä tyhjentää aiemman suorituksesta tutkinnon sisällön muutetut tiedot; esimerkiksi väliotsikoiden piilottaminen/näyttäminen, uudelleen nimeäminen ja opintojen järjestäminen täytyy tehdä uudestaan. Muut tiedot ovat samat kuin aiemmin käsitellyssä hakemuksessa.
Toiminnosta ei enää synny uutta hakemusta, vaan olemassa olevaan päätös siirtyy käsittelyhistoriaan ja hakemuksen tilaksi muuttuu käsittelyssä. Hakemuksen käsittelijäksi on automaattisesti asetettu virhemerkinnän tehnyt henkilö.
HUOM. valmistumishakemuksella ei näytetä käsittelyhistoriaa. Jos valmistumispyyntö on virhemerkitty ja palautettu käsittelyyn opiskelijan suoritusten kautta, siirtyy hakemus tilaan käsittelyssä. Tässä tilassa ei näytetä virhemerkinnän perusteluita opiskelijalle omissa tiedoissa → hakemukset ja päätökset. Opiskelija saa kuitenkin viestin virhemerkinnästä ja opiskelijalle voidaan antaa lisätiedot virhemerkinnästä (ks. edellinen kuva).
Virhemerkinnän perustelut voi tarvittaessa tarkastaa hallinnon käyttöliittymässä opiskelijan suorituksista → hylätyt ja vanhentuneet suoritukset.
D: Virhekirjaus tutkinto-ohjelman tiedoissa
Jos tutkinto-ohjelman sisältö (=suunnitelma) ei ole kunnossa, pitää tutkintosuoritus virhemerkitä tutkintosuoritus virhemerkitä ja pyytää opiskelijaa hakemaan tutkintoa uudestaan:
- Opiskelija on korjauksen ajan ilman tutkintosuoritusta
- huom. tämä tehdään tutkinto-ohjelman tiedoissa; kohdat b ja c opiskelijan suorituksissa
- Sisu 4.0: olemassa olevan päätöksen tilaksi tulee hyväksyntä peruttu (aiemmin päätös pysyi hyväksyttynä, vaikka tutkintosuoritus oli virhemerkitty). Opiskelija näkee hakemuksen tiedoissa perustelut. Opiskelija ei saa viestiä tätä kautta tehdystä virhemerkinnästä.
Virhekirjaus tehdään tutkinto-ohjelman välilehdellä tutkintosuoritukset. Virhekirjattavaksi tarkoitettu tutkintosuorituksen riviltä avataan kolmen pisteen valikosta toiminto merkitse virhemerkinnäksi.
Virhemerkityt suoritukset voi hakea tutkinto-ohjelman välilehdellä suoritukset, kun valitsee rajaustekijän virhemerkintä: vain virhemerkityt.
Virhemerkitty hakemus asioinnin kautta haettuna:
Tutkintotodistuksen ja sen liitteiden tulostaminen
Tutkinnon vahvistamisen jälkeen voi muodostaa tutkintotodistuksen ja sen liitteet. Hyväksyttyyn tutkintopyyntöön valmistumispyyntöön pääsee asioinnin kautta. Ennen tulosteiden muodostamista tulee varmistaa, että kaikki pätevyydet on kirjattu opiskelijalle. Tulosteet voi myös esikatsella ennen tutkintosuorituksen koostamista, ks. ylempänä 1812273.
...
Tutkintotodistukselle tulostuvat liitteet:
- Opintosuoritusote
- Tutkintotodistuksen käännös (tarvittaessa)
- Diploma Supplement
- Opintosuoritusote
- Pätevyystodistus
Kaikkien tulosteiden allekirjoituspäivä on sama kuin tutkinnon koostamisen yhteydessä annettu valmistumispäivämäärä. Tämä päivä on samalla tutkinnon suorituspäivä.
Diplomin allekirjoittajat (max. 2) ja tulostuskieli annettu jo tutkinnon koostamisen yhteydessä. Mikäli käyttäjä tässä vaiheessa vaihtaa tutkintotodistuksen kieltä, järjestelmä ilmoittaa, että valittu tulostuskieli poikkeaa tutkinnon koostamisen yhteydessä annetuista alkuperäisen tutkintotodistuksen kielistä. Mikäli tutkintotodistukselle halutaan käännös, tulee sille valita kieli. Tutkintotodistuksen käännös ei muodostu automaattisesti, mikäli sitä ei erikseen valita tulostettavaksi.
Diploma Supplementin muodostamista varten tulee valita
Jos korkeakoululla on käytössä sähköiset tutkintotodistukset (universitysettings → digitalDegreeCertificatePreferred: true), niin silloin oletuksena ei ole valittu opintosuoritusotteelle ja diploma supplementille ”lisää allekirjoittaja...”.
Jos sähköisiä tutkintotodistuksia ei ole käytössä, on silloin oletuksena valittu opintosuoritusotteelle ja diploma supplementille ”lisää allekirjoittaja...” ja allekirjoittajana on kirjautunut käyttäjä.
Tutkintotodistukselle voi valita käännökset ja lisätä halutessaan käännöksen vahvistavan allekirjoituksen.
Diploma Supplementin muodostamista varten tulee valita pohja. Ks. diploma supplement pohjien toimittaminen /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1118475 (vaatii kirjautumisen).
Sisu 6.0: Diploma supplement -pohjia voi hakea sanahaulla.
Diploma supplementille voidaan valita, näytetäänkö siinä allekirjoittaja. Kuvan tilanteessa näytetään huomautuskolmio, koska nimike on antamatta.
Opintosuoritusotteen muodostamista varten tulee valita kieli, jolla ote tulostetaan. Opintosuoritusotteelle voi lisätä allekirjoittajan tarvittaessa.
Pätevyystodistukset on näkyvissä vain, mikäli opiskelijalle on kirjattu muita osaamiskokonaisuuksia tai formaaleja pätevyyksiä ja ne on kiinnitetty kyseiseen tutkintoon. Muodostettavat pätevyystodistukset voi valita muodostettavaksi yksittäin.
Allekirjoittajaksi on kaikilla liitteillä esivalittuna se henkilö, jonka tunnuksilla järjestelmään on kirjauduttu. Allekirjoittajalle on annettava nimike niillä kielillä, joilla liite tulostetaan.Yhteenvetonäkymässä nähdään taulukko tulostettaviksi
HUOM. jos käyttöliittymän kieli on ruotsi tai englanti ja otetaan tutkintosuorituksessa pdf-tulosteet, niin siinä näytetään koodistossa oleva pätevyyden nimi, jolla ei ole käännöksiä.
Pätevyystodistukselle tulostettava nimi ks. Pätevyydet#Pätevyyden/osaamiskokonaisuuden/kelpoisuudentiedot.
Yhteenvetonäkymässä nähdään taulukko tulostettaviksi valituista tiedostoista ja niiden kielistä sekä Diploma Supplementille valittu pohja ja pätevyystodistukselle valittu pätevyyden nimi.
Tulosteet voi muodostaa poistumatta yhteenvetosivulta. Jos tiedoissa huomataan virheitä, voi käsittelijä palata edelliseen vaiheeseen sivun ylälaidasta ja tehdä tarvittavat muutokset menettämättä aiemmin antamiaan tietoja.
Tulosteet muodostuvat omina pdf-tiedostoinaan.
Sivulta /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1951334891119243 löytyvät tulosteiden kentät.
Tulosteiden tiedot
Ks. mallipohjat: /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1951334891119243
1.Diplomisivu
Diplomisivusta on irrotettu koostesivu, joka on siirretty opintosuoritusotteen ensimmäiseksi sivuksi. Sisusta tulostuu yksisivuinen diplomi.
...
...on suorittanut yliopistojen tutkinnoista ja erikoistumiskoulutuksista annetun valtioneuvoston asetuksen (7941295/20042019) mukaisen ylemmän korkeakoulututkinnon: tekniikan kandidaatti (180 opintopistettä), tekniikan ja luonnontieteiden kandidaattiohjelma, opintosuuntana ympäristö- ja energiatekniikka.
on suorittanut yliopistojen tutkinnoista ja erikoistumiskoulutuksista annetun valtioneuvoston asetuksen (1295/2019) mukaisen [ylemmän / alemman] korkeakoulututkinnon: [tutkintonimike] [xx tutkinto-ohjelman tavoitelaajuuden minimiopintopistemäärä] opintopistettä), [tutkinto-ohjelma], [tarkentavan valinnan taivutettu nimi, esim. opintosuuntana tai pääaineena]
Englanniksi:
- with [tarkentava valinta] as the [tarkentavan valinnan nimi]
- with English as the specialisation
Suomenkielisessä ja ruotsinkielisessä tutkintotodistuksessa pakotetaan tutkinto-ohjelman ja tarkentavan valinnan nimi pienellä.
[tarkentavana valintana oleva opintokokonaisuuden nimi].
Info |
---|
Huomaa myös, että opintokokonaisuuksille ja tutkinto-ohjelmille voidaan määritellä se nimi (kieliversioina), mikä tutkintotodistukselle tulostetaan, ks. |
Englanniksi:
- with [tarkentava valinta] as the [tarkentavan valinnan nimi]
- with English as the specialisation
Suomenkielisessä ja ruotsinkielisessä tutkintotodistuksessa pakotetaan tutkinto-ohjelman ja tarkentavan valinnan nimi pienellä.
- Esimerkiksi käyttöliittymässä tutkinto-ohjelman nimi on kirjoitettu Taiteen kandidaatti/Kandidatprogram i konst ja tarkentavana valintana oleva opintokokonaisuus Muotoilu/Design.
- ...on suorittanut yliopistojen tutkinnoista ja erikoistumiskoulutuksista annetun valtioneuvoston asetuksen (7941295/20042019) mukaisen alemman korkeakoulututkinnon: taiteen kandidaatti (180 opintopistettä), taiteen kandidaattiohjelma, opintosuuntana muotoilu.
- ...har i enlighet med statsrådets förordning om examina och specialiseringsutbildningar vid universitet (7941295/20042019) avlagt lägre högskoleexamen: konstkandidat (180 studiepoäng), kandidatprogram i konst, huvudämnet design.
...
- Esimerkiksi, jos käyttöliittymässä tutkinto-ohjelman nimi on kirjoitettu Bachelor of Arts ja tarkentavana valintana oleva opintokokonaisuus Design:
- ...has completed the following ... degree as provided in the government decree on university degrees and professional specialisation programmes (7941295/20042019): Bachelor of Arts (Art and Design) (180 credits), Bachelor of Arts, with Design as the major.
Koodiston education-option-naming-type nimeämistyypit tarkentaville valinnoille:
- Opintosuunta / Study track / Studieinriktning (HY)
- Yksikkö / Unit / Enhet (HY)
- Opintosuunta / Specialisation/ (JY)
- Tutkimusala / Research field / Forskningsområde
- Erikoistumisalue / Specialization area
- Suuntautumisvaihtoehto / Study track / Studieinriktningsalternativ (Aalto)
- Suuntautumisvaihtoehdon aineopinnot / Intermediate specialisation studies
- Syventymisopinnot / Advanced specialisation studies
- Sisu 6.0: Tyhjä arvo
Nämä lisätään koulutuksessa sen rakenteessa, ks. Koulutukset-ohje → tutkinto-ohjelman lisääminen. Yliopiston nimi suluissa näytetään vain tarkentavan valinnan lisäämisen modaalissa eli myös muut voivat käyttää arvoja (eivät ole allokoituja yhdelle korkeakoululle).
Sisu 6.0: Jos tarkentavalle valinnalle on valittu tyhjä arvo, niin silloin tulostetaan:
- on suorittanut yliopistojen tutkinnoista ja erikoistumiskoulutuksista annetun valtioneuvoston asetuksen (1295/2019) mukaisen [ylemmän / alemman] korkeakoulututkinnon: [tutkintonimike] [xx tutkinto-ohjelman tavoitelaajuuden minimiopintopistemäärä] opintopistettä), [tutkinto-ohjelma], [tarkentavana valintana oleva opintokokonaisuuden nimi].
Tip |
---|
Opintokokonaisuuksissa ja tutkinto-ohjelmissa voidaan määritellä miten tutkinto-ohjelman ja tarkentavan valinnan nimi tulostetaan eri kielillä, ks. |
Yhteistyötutkinto:
Jos pääkäyttäjätoiminnoissa on annettu yhteistyötutkintoteksti(t), tulostuvat ne tähän, ks. /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1117982 (vaatii kirjautumisen).
Diplomisivulle tulostetaan tutkintoon suorittamiseen liittyvä arvonimi, jos sellainen on valittu tutkintosuoritukselle tutkinnon koostamisen yhteydessä.
- Tutkinnon suorittaneella on oikeus käyttää arvonimeä
...
- x.
- The graduate is granted the right to use the title of x.
- Den utexaminerade har rätt att använda titeln x.
Päivämäärä kirjoitetaan auki (25. kesäkuuta 2020 / 25 June 2020).
Allekirjoittajia voi olla max. 2. Allekirjoittajista tulostetaan nimike.
Sähköinen allekirjoitus:
Jos pääkäyttäjätoiminnoissa on annettu teksti sähköisestä allekirjoituksesta, tulostuu se allekirjoittajien alle.
Automaattilause tutkintotodistuksesta ja sen liitteistä:
- Tämä tutkintotodistus on kolmiosainen: tämän todistussivun lisäksi siihen kuuluvat opintosuoritusote, joka sisältää tiedot tutkintoon kuuluvista opinnoista ja kansainväliseen käyttöön tarkoitettu Diploma Supplement, jossa on tiedot yliopistosta sekä suoritetusta tutkinnosta, sen tasosta ja asemasta Suomen koulutusjärjestelmässä.
Tutkintotodistuksen kielet:
...
- Detta examensbetyg består av tre delar: utöver denna första sida ingår även ett studieutdrag med uppgifter om de studier som ingår i examen samt Diploma Supplement som är avsett för internationellt bruk och innehåller uppgifter om universitetet samt den avlagda examen och dess nivå och ställning i det finländska utbildningssystemet.
- This degree certificate is composed of three parts: in addition to this certificate, it contains a transcript providing information on the studies included in the degree, and a diploma supplement for international use, providing information on the university and the completed degree, its level and its status in the Finnish education system.
Tutkintotodistuksen kielet:
Jos pääkäyttäjätoiminnoissa on annettu kielilauseke siitä, millä kielillä tutkintotodistus annetaan, tulostuu se heti edellisen lauseen perään. Ks. /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1117746
- Tästä tutkinnosta on annettu alkuperäinen tutkintotodistus suomen ja englannin kielellä.
- The graduate has been granted an original degree certificate in Finnish and English.
Jatko-tutkintotodistusten erot ylläolevaan:
- Ei tulosteta tutkinto-ohjelman jälkeen tutkinnon minimilaajuutta
- Tulostetaan perustutkintotodistuksilla olevan "alemman/ylemmän korkeakoulututkinnon" sijasta pelkkä "korkeakoulututkinnon" eli ei tulosteta tutkinnon tasoa
Erikoiseläinlääkäri
Opiskeluoikeudesta, jonka koulutuksen tyyppi on erikoiseläinlääkärikoulutus, on luotu tutkintotodistus, johon tulostuu seuraava teksti:fi:
- on suorittanut erikoiseläinlääkärin tutkinnosta ja oikeudesta toimia erikoiseläinlääkärinä annetun valtioneuvoston asetuksen (275/2000, muutettu asetuksella 400/2006) mukaisen korkeakoulututkinnon:
...
- har avlagt en högskoleexamen i enlighet med statsrådets förordning om specialveterinärexamen och rätten att vara verksam som specialveterinär (275/2000, ändrad genom förordning 400/2006):
...
- has completed a higher education degree in accordance with the Government Decree regarding specialist degrees in veterinary medicine and the right to practise as a specialised veterinary surgeon (275/2000
...
- , amended by decree 400/2006):
HUOM. mitään muuta ei ole muutettu, vaan valmistumispyynnön tekeminen ja hyväksyminen toimii kuten tutkinto-opiskeluoikeuksilla.
Erikoislääkäri ja erikoishammaslääkäri
Diplomi
Asetus 55/2020
Opiskeluoikeudesta, jonka koulutuksen tyyppi on erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutus ja jonka tutkintoasetus on Sosiaali- ja terveysministeriön asetus (55/2020) erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen muuttamisesta on luotu todistus, johon tulostuu seuraava teksti:
- on suorittanut terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994 muutoksineen, mukaan lukien 1355/2014) ja erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (56/2015, muutettu asetuksella 55/2020 ja 1240/2022) mukaisen koulutuksen:
- har genomfört en utbildning enligt lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994 jämte ändringar, inklusive 1355/2014) och social- och hälsovårdsministeriets förordning om specialistläkarutbildning och specialisttandläkarutbildning samt om särskild allmänläkarutbildning (56/2015, ändrad genom förordning 55/2020 och 1240/2022):
Has completed the training referred to in the Health Care Professionals Act (No 559/1994, as amended, including No 1355/2014) and the Ministry of Social Affairs and Health Decree on specialist training in medicine and dentistry as well as specific training in generalmedical
practice(No 56/2015, as amended by Decree No 55/2020 and Decree No 1240/2022):
Asetus 55/2015
Opiskeluoikeudesta, jonka koulutuksen tyyppi on erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutus ja jonka tutkintoasetus on Sosiaali- ja terveysministeriön asetus (56/2015) erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta on luotu todistus, johon tulostuu seuraava teksti:
- fi: on suorittanut terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994 muutoksineen, mukaan lukien 1355/2014) ja erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (56/2015)
mukaisen koulutuksen: - sv: har genomfört en utbildning enligt lagen om yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården (559/1994 jämte ändringar, inklusive 1355/2014) och social- och hälsovårdsministeriets förordning om specialistläkarutbildning och specialisttandläkarutbildning samt om särskild
allmänläkarutbildning (56/2015): - en: Has completed the training referred to in the Health Care Professionals Act (No 559/1994, as amended, including No 1355/2014) and the Ministry of Social Affairs and Health Decree on specialist training in medicine and dentistry as well as specific training in general medical
practice (No 56/2015):
Automaattilause tutkintotodistuksesta ja sen liitteistä:
Tähän on muutettu sana tutkintotodistus → todistus ja tutkinto → koulutus
Tämä todistus on kolmiosainen: tämän todistussivun lisäksi siihen kuuluu opintosuoritusote, joka sisältää tiedot koulutukseen kuuluvista opinnoista, ja kansainväliseen käyttöön tarkoitettu Diploma Supplement, jossa on tiedot yliopistosta sekä suoritetusta koulutuksesta, sen tasosta
sekä asemasta Suomen koulutusjärjestelmässä.Detta intyg består av tre delar: utöver denna första sida ingår även ett studieutdrag med uppgifter om de studier som ingår i utbildningen samt Diploma Supplement som är avsett för internationellt bruk och innehåller uppgifter om universitetet samt den genomförda utbildningen och dess nivå och ställning i det finländska utbildningssystemet. en:
This degree certificate is composed of three parts: in addition to this certificate, it contains a transcript providing information on the studies included in the training, and a diploma supplement for international use, providing information on the university and the completed training, its level
and its status in the Finnish education system.
Opintosuoritusote
- Ylätunnisteessa tutkintotodistuksen opintosuoritusote muutettu
- todistuksen opintosuoritusote
- transcript of studies for cetificate
- studieprestationsutdrag för intyget
- Opiskelijan tiedot
- tutkinto-ohjelma muutettu
- koulutus
- utbildning
- training
- Tutkinnon myöntämispäivä muutettu
- Myöntämispäivä
- Date of award
- Datum för beviljande
- tutkinto-ohjelma muutettu
- Tutkinnon sisältö -otsikko muutettu
- Sisältö
- Content of training
- Utbildningens innehåll
- Sisällön alla tutkinto-ohjelma muutettu
- Koulutukseen sisältyvät opinnot yhteensä
- Studier som ingår i utbildningen sammanlagt
- Total studies included in training
Erikoiseläinlääkäri
Sisu 6.1, ks. muutokset Jira Legacy server System Jira serverId 1da949b4-aeb2-37e2-a534-4877b495fd4a key SISU-35099
Aiemmin toteutettu Jira Legacy server System Jira serverId 1da949b4-aeb2-37e2-a534-4877b495fd4a key SISU-28317
2.Opintosuoritusote
Opintosuoritusotteen ensimmäinen sivu on koostesivu. Sivunumerointi alkaa tältä sivulta ja jatkuu juoksevana opintosuoritussivulle. Jos koostesivu venyy kaksisivuiseksi, alkavat opintosuoritukset sivulta kolme.
Koostesivu
Ylätunniste
Tutkintotodistuksen opintosuoritusote
Opiskelijan etunimet ja sukunimi
Opiskelijanumero
...
Etunimet
Sukunimi
Henkilötunnus → näytetään syntymäaika, jos ei hetua
Opiskelijanumero
Tutkinto-ohjelma [Tutkinto-ohjelman nimi] (xx opintopistettä [tutkinto-ohjelman minimilaajuus])
Tarkentavan valinnan nimi (esim. [opintosuunta]) ja sen opintokokonaisuuden nimi /Sisu 6.0: Jos tarkentavalle valinnalle on valittu tyhjä arvo (ks. Koulutukset-ohje → tutkinto-ohjelman lisääminen), niin silloin tarkentavan valinnan nimi jää pois
Koulutusala (tutkinto-ohjelman perustiedoista)
Tutkinnon myöntämispäivä
Tiivistelmä tutkinnosta
Tutkinnon tiivistelmässä näytetään tutkintorakenteessa suoraan tai väliotsikon kautta kiinni olevat opintokokonaisuudet, ks. tarkemmin Tutkinnon koostaminen#Todistuksen tiivistelmän sisältö.
...
Tutkinnon sisällön alle on laskettu tutkintosuoritukseen kiinnitetyt opintojaksot:
- Tutkintoon sisältyvät opinnot yhteensä
- Total number of credits completed for the degree
- I examen ingår sammanlagt
Ei arvioitavan kokonaisuuden nimi tutkintotodistuksella
Jos koulutuksen rakenteessa oleva tarkentava valinta (ks. https://funidata.atlassian.net/wiki/display/OTM/Koulutukset-ohje#Koulutuksetohje-Koulutuksenrakenne & https://funidata.atlassian.net/wiki/display/OTM/Rakenne#Rakenne-Tarkentavavalinta) on ei-koostettava kokonaisuus, muuttuu ko. opintokokonaisuus tutkintoa koostettaessa väliotsikoksi, jossa siltä häviää versiotieto. Sama tapahtuu myös opintokokonaisuuden koostamisessa, jos tarkentava valinta on koostettavan opintokokonaisuuden sisällä. Sisuun on tehty logiikka, jossa tarkentavan valinnan nimi tutkintotodistukselle tulee siltä tarkentavana valintana olevalta opintokokonaisuuden versiolta, joka opiskelijalla oli suunnitelmassa sillä hetkellä, kun hän haki valmistumista. Toistaiseksi tämä logiikka toimii vain siinä tapauksessa, että tarkentavan valinnan yläpuolella rakenteen hierarkiassa ei ole koostettavaa opintokokonaisuutta; edellä voi olla väliotsikoita tai ei-koostettavia opintokokonaisuuksia.
...
1. Opiskelijan koulusivistyskieli
- Opiskelijan opiskeluoikeudesta
- Koulusivistyskieli tulostuu todistukselle, jos se on annettu (Tutkinnon suorittaneen koulusivistyskieli on suomi).
- Jos on koulusivistyskieltä ei ole annettu,tulostuu Tutkinnon suorittaneen koulusivistyskieli on muu kuin suomi tai ruotsi.
- Jos koulusivistyskieleksi on annettu muu, tulostuu Tutkinnon suorittaneen koulusivistyskieli on muu.
- Jos koulusivistyskieleksi on annettu tuntematon, tulostuu Tutkinnon suorittaneen koulusivistyskieli on tuntematon.
...
- Tutkinto-ohjelman nimen jälkeen ei tulosteta tutkinnon minimilaajuutta (sama muutos kuin diplomisivulla)
- Tutkinnon sisällössä ei näytetä opintojen laajuutta ja arvosanaa (koskee myös otsikkoriviä)
- Tutkinnon sisällön jälkeen ei tulosteta Tutkintoon sisältyvät opinnot yhteensä -riviä
- Opinnäyte-kappaleessa käytetään opinnäytteestä opintojakson tyypin mukaista termiä (väitöskirja, lisensiaatintyö)
- ei tulosteta laajuutta
- ei tulosteta arvosanan lyhennettä
- Tutkintoon sisältyvä [opinnäytteen tyyppi][opinnäytteen nimi] on hyväksytty arvosanalla [arvosana].
- jos thesis-oliolla on annettu julkinen tarkastuspäivä (publicInspectionDate), opinnäyte-kappaleen loppuun tulostetaan lause:
- [Opinnäytteen tyyppi] on julkisesti tarkastettu [pvm] ja hyväksytty [pvm].
- paitsi jos kyseessä on lisensiaatin tutkinto (urn:code:degree-program-type:lic), jolloin tekstiä ei tulosteta lainkaan
- hyväksymispäivämäärä on opinnäyte-tyyppisen opintojakson suoritukselle annettu suorituspäivämäärä
- Opinnäyte-kappaleen jälkeen tulostetaan teksti tutkinnon laajuudesta
- Tohtorin tutkinto vastaa laajuudeltaan työmäärää, joka on suoritettavissa kokopäiväisesti neljässä vuodessa
- paitsi jos kyseessä on lisensiaatin tutkinto (urn:code:degree-program-type:lic), jolloin tekstiä ei tulosteta lainkaan
- Koulusivistyskieleen ja kypsyysnäytteen kieleen viittaavaa tekstiä ei tulosteta
Opintosuoritukset
Opintosuoritukset alkavat omalta sivultaan. Opintosuorituksissa listataan kaikki tutkintosuoritukseen kiinnitetyt suoritukset. Opintosuoritusotteella näytetään maksimissaan neljä tasoa, ks. Tutkinnon koostaminen#Opintosuoritusotteella näytettävä hierarkia
...
Opintojen laajuutta mitataan opintopisteinä (op). Yhden lukuvuoden opintojen suorittamiseen keskimäärin vaadittava 1600 tunnin työpanos vastaa 60 opintopistettä. Opintosuoritusten keskiarvo lasketaan hyväksytysti suoritetuista opintojaksoista, jotka on arvioitu asteikolla 0–5 (hylätty–erinomainen). Keskiarvo on painotettu opintopistelaajuudella. Keskiarvo näytetään vain, jos vähintään puolet tutkinnon laajuudesta on arvioitu asteikolla 0–5.
Ks. 1812273
Näiden alla on asteriskin selite, ks. kuva yllä.
...
- suomi: su, ru, en
- ruotsi: fi, sv, en
- englanti: fi, sw, en
Alatunnisteessa näytetään yliopiston yhteystiedot.
Jatko-
...
opiskelijoiden tutkintotodistukset
erot ylläolevaan:
- Jos opinnäyte-tyyppisen suorituksen laajuus on 0 op, ei näytetä laajuutta
Diploma supplement
Ks. /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1118475
Huomaa myös yhteistyötutkinnoista tulostuvat tiedot.
Europass-logo päivitetty diploma supplementtiin Sisu 5.0.
Käännökset
Tutkintotodistuksen käännöksessä on samat tiedot kuin diplomissa seuraavin poikkeuksin:
...
ORIGINALBETYGET ÄR PÅ (KIELET)
Pätevyystodistukset
Pätevyystodistukset
ks. /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1117760 (vaatii kirjautumisen).
...