Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Päivitetty viimeksi 18.9.2024 Sisu 5.0

...

Tutkinto-ohjelman hallintohenkilö näkee asiointisivulla omissa hakemuksissa koostamispyynnöt niistä tutkinnoista, joissa on vastuuhallintohenkilönä. Asioinnissa rajaustekijät Käsittelyssä, Hyväksytty ehdollisena, Opiskelija luopunut eivät koske tutkinnon arviointipyyntöjä. Tutkinto-ohjelman Koostamispyynnöt- ja Tutkintosuoritukset-välilehdillä näytetään kaikki pyynnöt ja koostetut tutkinnot versioittain. Koostaminen koskee kuitenkin tutkinto-ohjelman group-id:tä, vaikka pyynnöt ja koostetut tutkinnot näytetään siinä versiossa (id), joka opiskelijalla on suunnitelmassaan.

Opiskelijan palautekysely

Universitysettingissä määritellään, että mihin palautekyselyyn opiskelija vastaa, kun tekee valmistumiskyselyn.

...

Tämä linkki näytetään kaikille ammattikorkeakoulututkinnosta tai ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta valmistuville.

Valmistumispyynnön avoimet kysymykset

Kysymysten lisääminen ja muokkaaminen

Tutkinto-ohjelmille voidaan versiokohtaisesti asettaa kysymyksiä, jotka kysytään opiskelijalta valmistumispyynnön yhteydessä. Kysymykset annetaan tutkinto-ohjelman tiedoissa välilehdellä valmistumisen asetukset.

...

Havaittu bugi: jos yrittää puutteellisilla käyttöoikeuksilla muokata kysymyksiä, niin ei tapahdu mitään (ei siis tule käyttöoikeusherjaa).

Kysymysten kopiointi

Kun tutkinto-ohjelmasta tehdään uusi versio kopioimalla se uudeksi ops-kausi-janalla, kopioidaan samalla myös aktiiviset valmistumisen avoimet kysymykset; arkistoituja kysymyksiä ei kopioida.

...

Tähän riittävät samat käyttöoikeudet kuin tutkinto-ohjelmien kopiointiin (käyttöoikeusroolit ops-suunnittelija ja hyväksyttyjen tutkinto-ohjelmien muokkaaja).

Valmistumispyynnön käsittely

Valmistumispyynnöt löytyvät asioinnista rajaustekijästä hakemuksen tyyppi → valmistumispyyntösekä tutkinto-ohjelman välilehdeltä koostamispyynnöt siitä versiosta (id), joka opiskelijalla on suunnitelmassaan.

...

Note

Opiskelija voi lähettää valmistumispyynnön, kun suunnitelma on validissa tilassa. Jos valmistumispyynnön käsittelijän mielestä opiskelijan suorittamilla opinnoilla ei kannata valmistua, voi hän hylätä hakemuksen ja pyytää Sisun ulkopuolella opiskelijaa korjaamaan suunnitelma. Näin voi toimia esimerkiksi tilanteessa, jossa opiskelijalla on kanditutkinnon valinnaisissa ylimääräisiä opintoja, jotka voi jättää maisteritutkintoon.

Ensimmäinen vaihe: hakemuksen tiedot

Valmistumispyynnön käsittelijä tarkastaa tässä näkymässä, ovatko nämä ne opinnot, joilla opiskelija voi valmistua.

Valmistumispyynnön ensimmäisessä vaiheessa hakemuksen tiedot näytetään ylimpänä koostettavan tutkinnon rakenne.


Opintokokonaisuuksien koostaminen

Ensimmäisessä vaiheessa voi siirtyä koostamaan koostamattomat opintokokonaisuudet, jos käyttöoikeudet ovat riittävät, ks. Arviointi. Koostamattomissa opintokokonaisuuksissa koodin vieressä on linkki siirry kokonaisuuden arviointiin. Lisäksi näytetään varoituskolmio ja myös varoitus tutkinnon rakenteen yläpuolella.

Kuvan tilanteessa on koostamaton opintokokonaisuus. Opintokokonaisuus on erillistä hyväksyntää vaativa kokonaisuus, jonka sisältö on ehdollisesti hyväksytty.

Viestit

Sisu on automaattisesti valmistumispyynnön lähettämisen yhteydessä lähettänyt koostamispyynnön opintokokonaisuuksien vastuuhallintohenkilöille.

Erityisesti testauksessa kannattaa huomata, että viesti lähtee vain kerran. Eli jos samaa valmistumispyyntöä peruu ja lähettää uudelleen, ei opintokokonaisuuksien koostamista koskevat viestit liiku uudestaan, sillä valmistumispyynnön peruminen ei peru alla olevien kokonaisuuksien arviointipyyntöjä. Ne lähtevät uudestaan vasta, kun opiskelija peruu myös opintokokonaisuuden arviointipyynnön tai palveluhenkilö hylkää sen. Jos pohjalla on joku vanha opintokokonaisuuden arviointipyyntö, jossa on ollut eri sisältö, näytetään opintokokonaisuudessa arviointipyynnön sisältö poikkeaa opiskelijan tämän hetkisestä suunnitelmasta. Opintokokonaisuuden tiedoissa arvioinnissa voi hakea opiskelijan arviointipyynnöt ja tarkistaa milloin hakemus on lähetetty. Ko. herja ei estä opintokokonaisuuden koostamista.

Ei-arvosteltava opintokokonaisuus

Jos kyseessä on opintokokonaisuus, jota ei koosteta (ei-arvosteltava), koostamispyyntöä ei lähetetä eikä kokonaisuutta tarvitse koostaa. Ei-koostettava kokonaisuus käyttäytyy tutkinnon koostamisessa samalla tavalla kuin väliotsikko eli voidaan valita näkyykö se opintosuoritusotteella vai ei*. Sen alla olevat opinnot kiinnittyvät suoraan ylempänä olevaan emoon (toiseen opintokokonaisuuteen/suoraan tutkinto-ohjelmaan). Jos siirtyy kokonaisuuden koostamisesta takaisin hakemuksen käsittelyyn, pitää sivu päivittää, jotta juuri koostetut kokonaisuudet näytetään koostettuna.

Hakemuksen tiedoista voi jatkaa vasta, kun kaikki tutkinnon alla olevat kokonaisuudet on koostettu.

Ei-arvioitavan tarkentavan valinnan nimi tutkintotodistuksella

Jos koulutuksen rakenteessa oleva tarkentava valinta (ks. https://funidata.atlassian.net/wiki/display/OTM/Koulutukset-ohje#Koulutuksetohje-Koulutuksenrakenne & https://funidata.atlassian.net/wiki/display/OTM/Rakenne#Rakenne-Tarkentavavalinta) on ei-koostettava kokonaisuus, muuttuu ko. opintokokonaisuus tutkintoa koostettaessa väliotsikoksi, jossa siltä häviää versiotieto. Sama tapahtuu myös opintokokonaisuuden koostamisessa, jos tarkentava valinta on koostettavan opintokokonaisuuden sisällä. Sisuun on tehty logiikka, jossa tarkentavan valinnan nimi tutkintotodistukselle tulee siltä tarkentavana valintana olevalta opintokokonaisuuden versiolta, joka opiskelijalla oli suunnitelmassa sillä hetkellä, kun hän haki valmistumista. Toistaiseksi tämä logiikka toimii vain siinä tapauksessa, että tarkentavan valinnan yläpuolella rakenteen hierarkiassa ei ole koostettavaa opintokokonaisuutta; edellä voi olla väliotsikoita tai ei-koostettavia opintokokonaisuuksia.

Tutkintorakententeesta poikkeavat sisällöt ja erillistä hyväksyntää vaativat kokonaisuudet

Jos opiskelijalla on tutkintorakenteesta poikkeavia sisältöjä tai tutkinto-ohjelma sisältää erillistä hyväksyntää vaativia kokonaisuuksia, jotka on ehdollisena hyväksyttyjä tai hyväksyttyjä, näytetään ne seuraavaksi. Tässä näytetään kaikki opiskeluoikeuteen liittyvät hakemukset; ts. jos koulutus on kaksivaiheinen, näytetään molempien vaiheiden hakemukset ja lisäksi näytetään myös sellaisiin kokonaisuuksiin liittyvät hakemukset, jotka eivät enää ole opiskelijan suunnitelmassa. Tarvittaessa opiskelijan hakemukset ja päätökseen kirjatut tiedot (esim. ehdollisen hyväksynnän ehdot) voi tarkistaa asioinnin kautta.

...

Vapsu pitää hyväksyä ennen kuin opintokokonaisuuden voi koostaa.

Lisätiedot

Jos tutkinto-ohjelman versiolle on annettu valmistumispyyntöön liittyviä kysymyksiä, näytetään ne ensimmäisenä opiskelijan antamissa lisätiedoissa. Kysymyksen koko ohjetekstin saa näkyviin klikkaamalla näytä enemmän. Lisäksi osiossa näytetään opiskelijan antamat valmistumiseen liittyvät lisätiedot, jos opiskelija on kirjoittanut kenttään jotakin, sekä miten opiskelija on ilmoittanut haluavansa tutkintotodistuksen (tutkintotodistuksen toimittaminen joko postitse tai nouto).

...

Yliopistokohtaisissa asetuksissa (frontendFeatureToggles.digitalDegreeCertificatePreferred: true) voidaan piilottaa opiskelijalta kokonaan osio tutkintotodistuksen toimittaminen, jos tutkintotodistus annetaan vain sähköisesti. Tällöin palveluhenkilölle näytetään tutkintotodistuksen toimittamisessa aina, että tutkintotodistus toimitetaan sähköisesti.

Virhetilanteita

Note

Opiskelijan tutkintorakenne näytetään kokonaisuudessaan staattisena eli sellaisena kuin se oli sillä hetkellä, kun opiskelija teki valmistumispyynnön. Sivulta pääsee myös siirtymään opiskelijan suunnitelmaan, jos haluaa esim. tarkastella kandidaatintutkinnon rakennetta, kun käsittelyssä on maisteritutkinnon hakemus. Jos hakemuksen sisältö ei ole kunnossa, hakemuksen voi hylätä.

...

Toiminto pitää tallentaa ja se synnyttää opiskeluoikeuteen uuden muutosversion.

Toinen vaihe: Opiskelijan tiedot

Toisessa vaiheessa näytetään opiskelijan henkilötiedot, yhteystiedot ja opiskeluoikeuden tiedot.

Tässä voi tarkistaa opiskelijan tiedot, esimerkiksi onko koulusivistyskieli merkitty.


Koulusivistyskieli

Koulusivistyskieli tulostuu alemman korkeakoulututkinnon/ammattikorkeakoulun todistukselle, jos se on annettu:

...

Jos tässä vaiheessa huomataan, että opiskeluoikeudesta koulusivistyskieli puuttuu, niin näytetään teksti Tietoa ei ole annettu. Voit täydentää tiedon opiskeluoikeuden tiedoissa; viimeiset sanat ovat linkki, joka avaa opiskelijan opiskeluoikeudet toiselle välilehdelle.Koulusivistyskieli toimii samalla tavalla riippumatta siitä mistä tasosta (alempi, ylempi, tohtori) opiskelija valmistuu.

Kolmas vaihe: Suoritukset ja tutkinnon tiedot


Suoritukset ja tutkintorakenne

Suorituksissa ja tutkinnon tiedoissa on suoritukset ja tutkintorakenne kokonaisuudessaan. Oletuksena näytetään kaikki suoraan tutkinto-ohjelmassa kiinni olevat opintokokonaisuudet ja väliotsikot, joiden sisällön saa auki. Ne väliotsikot/ei-koostettavat opintokokonaisuudet, joita ei haluta tutkintotodistukselle, voidaan piilottaa, ks. tarkemmin alempana todistuksen tiivistelmän sisältö. Todistuksella näytettävien väliotsikoiden/ei-koostettavien opintokokonaisuuksien nimiä voidaan tarvittaessa muokata todistukselle sopivammiksi. Lisäksi näytetään suoritusten nimet ja lisätiedot kieliversioineen sekä laajuudet, arvosanat ja suorituspäivät.

Näytettäviä tasoja voi tutkinto-ohjelmatason lisäksi olla enintään neljä (esim. yksi opintokokonaisuus, jonka alla hierarkisesti kolme väliotsikkoa). Ks lisää alempana väliotsikoiden käyttö.


Opintojen järjestäminen

Tutkinto-ohjelman ja opintokokonaisuuden opintojen ja näytettävien väliotsikoiden paikkaa voidaan muuttaa manuaalisesti.

...

Järjestyksen muuttaminen muuttaa samalla opinnot samaan järjestykseen opiskelijan opintojen rakenteessa paitsi että opiskelijan rakenteessa suoraan tutkinto-ohjelmassa/opintokokonaisuudessa kiinni olevat opintojaksot näytetään ylimpänä.

Anchor
Opintojen järjestys
Opintojen järjestys
Opintojen oletusjärjestys

Suoritetut opinnot tulostuvat koosteeseen ja opintosuorituksiin samassa järjestyksessä kuin ne ovat opiskelijalla opintojen rakenteessa. Ainoa poikkeus: jos tutkinto-ohjelmassa on suoraan kiinni opintojakso (väitöskirja), näytetään se opiskelijan rakenteessa aina ylimpänä.

...

Valmistumispyynnön esikatselu:

kooste:

Suoritukset:

*Väliotsikoiden käyttö

Väliotsikoilla voidaan tutkinnon rakenteeseen (ja sen sisällä oleviin opintokokonaisuuksiin) luoda otsikkotasoja, jotka auttavat tutkinnon hierarkisen rakenteen luomisessa, ymmärtämisessä ja esimerkiksi teemojen erottamisessa.

...

  • todistuksella:
    • Sivuaine ja valinnaiset, historian teemat
    • Sivuaine ja valinnaiset, taiteen kandidaatintutkinnon vapaasti valittavat opinnot

Anchor
Opintosuoritusotteella näytettävä hierarkia
Opintosuoritusotteella näytettävä hierarkia
Opintosuoritusotteella näytettävä hierarkia

Tutkintotodistuksen opintosuoritusotteella voidaan näyttää hierarkisesti neljä tasoa tutkinto-ohjelman itsensä lisäksi (ei-piilotettuja väliotsikkoja ja opintokokonaisuuksia. Huom. valintaryhmää ei lasketa tasoksi).  Tasot voisivat olla esimerkiksi:

      • 1. väliotsikko: pääaine
        • 2. pääainevaihtoehdot opintokokonaisuuksina (tarkentava valinta)
          •  3. teema A (esim. perusopinnot)
            • 4. teema A1 (esim. perusopintojen teema 1)

Tutkinnon tiedot

Tutkinnon tiedoissa täydennetään puuttuvat tiedot. Tutkinto voidaan koostaa ainoastaan arvosanalla hyväksytty tai mainesanalla oivallisesti/erinomaisesti (riippuen kumpaa asteikkoa käytetään. ks. Tutkinto-ohjelmat#Perustiedot → arviointiasteikko).

...

Jos tutkinto-ohjelmalla on useampi tutkintonimike, voidaan koulutuksen rakenteessa tutkinto-ohjelman tai tarkentavien valintojen muokkaamisessa valita tutkintonimike, jota ei koostamisen yhteydessä enää voi muuttaa, ks tarkemmin Koulutukset-ohje → Tarkentavien valintojen lisääminen. Näin eri koulutuksissa voidaan valmistua samasta tutkinto-ohjelmasta eri tutkintonimikkeellä, jos tarpeen. Ks. tarkemmin Koulutukset-ohje#KoulutusluokitusKoulutusluokitus.

Anchor
Arvosana
Arvosana
Arvosana

Arvosanaksi voidaan antaa hyväksytty tai mainesana, ks. mainesanat alempana.

Tutkinnon laajuutta ja laajuuspainotteista keskiarvoa ei voi muokata.

Keskiarvo

Pääkäyttäjän toiminnoissa voidaan yliopistokohtaisesti määritellä, tulostetaanko tutkinnon keskiarvo tutkintotodistuksen opintosuoritusotteelle. Toiminto ei vaikuta muuhun kuin tutkintotodistuksen opintosuoritusotteeseen. Palveluhenkilön käyttöliittymässä opiskelijan tiedoista ja opiskelijan käyttöliittymässä omista tiedoista tulostetussa opintosuoritusotteessa on tutkinnon keskiarvo, vaikka asetus olisi pois päältä. Keskiarvo näytetään myös opintosuunnitelman tulosteessa ja ohjausnäkymässä aina. Ks. /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1117746 → tutkintotodistuksen tulosteet → opintosuoritusote.

...

Kuvassa teksti, kun molemmissa asetus on päällä eli tutkintotodistukselle tulostetaan sekä tutkinnon keskiarvo että opintokokonaisuuksien keskiarvo.

Keskiarvon laskeminen

    • Opintosuoritusten keskiarvo lasketaan hyväksytysti suoritetuista opintojaksoista, jotka on arvioitu asteikolla 0–5 (hylätty–erinomainen)
      • Opintokokonaisuuksien keskiarvo lasketaan ko. kokonaisuuden sisältävistä opintojaksoista
      • Tutkinto-ohjelman keskiarvo lasketaan kaikista opintojaksoista (ei kokonaisuuksien keskiarvosta)
    • Keskiarvo on painotettu opintopistelaajuudella
    • Jos koostettava kokonaisuus/tutkinto-ohjelma sisältää sellaisen opintokokonaisuuden, joka on koostettu ilman siihen kiinnitettäviä osasuorituksia (eli on ns. tyhjä), huomioidaan kuitenkin tämän tyhjän kokonaisuuden arvosana keskiarvon laskennassa opintopistemäärällä painotettuna (mikäli sillä on arvosana asteikolla 0-5).
    • Tutkinnon keskiarvo opintosuoritusotteella näytetään vain, jos vähintään puolet tutkinnon laajuudesta on arvioitu asteikolla 0–5
      • Tutkinnon keskiarvolause tulostetaan tässäkin tapauksessa, ellei tulostumista ole erikseen asetettu pois päältä, ks. 1812273


Mainesanat

Tutkintosuoritukselle voi antaa mainesanan (erinomaisesti tai oivallisesti). Jos halutaan arvostella tutkintosuorituksia erinomaisesti, annetaan ko. tutkinto-ohjelmalle arviointiasteikoksi Asteikko tutkinnolle (erinomainen); aiemmin sama asteikko oli nimeltään kandidaatintutkinnon asteikko. Jos halutaan arvioida oivallisesti, annetaan ko. tutkinto-ohjelmalle arviointiasteikoksi Asteikko tutkinnolle (oivallinen); aiemmin sama asteikko oli nimeltään Maisteritutkinnon asteikko. Mainesana valitaan tutkintosuoritukselle arvosana-valikosta.

Arvonimi

Opiskelijalle voi lisätä arvonimen, joka tulostuu todistuksen diplomisivulle.

...

  •   ekonomi
  •   agronomi
  •   metsänhoitaja
  •   kuvataiteen kandidaatti
  •   kuvataiteen maisteri
  •   maisteri


Tutkintotodistukselle tulostuvat tiedot

Tutkintotodistukselle tulostuvissa tiedoissa annetaan valmistumispäivä, todistuksen allekirjoittajat ja tutkintotodistuksen kieli. Tutkintotodistukselle lisätään allekirjoittajat ja heidän nimikkeensä kaikilla korkeakoulun virallisilla kielillä. Valmistumispäivä on sama kuin tutkinnon suorituspäivä; opiskelijan opiskeluoikeus päätetään yksivaiheisessa koulutuksessa ja kaksivaiheisessa koulutuksessa toisen vaiheen koostamispäivään. HUOM. opiskeluoikeuksien eräajo tapahtuu öisin, joten jos tutkinto koostetaan kuluvalle päivälle, muuttaa eräajo yön aikana opiskeluoikeuden tilan, ks. Opiskeluoikeuksien ohje → opiskeluoikeuden eräajot. Jos opiskelija valmistuu kaksivaiheisen tutkinnon ensimmäisestä vaiheesta, muuttaa eräajo yön aikana toisen vaiheen aktiiviseksi vaiheeksi.

...

Jatka-painike aktivoituu, kun tarvittavat tiedot on annettu.

Neljäs vaihe: tutkintoon liittyvät pätevyydet

Jos jonkun pätevyyden suoritusvaatimuksena  on koostettavan tutkinnon suorittaminen, voidaan tällaisen pätevyyden suoritus kirjata tutkinnon koostamisen neljännessä vaiheessa. Ko. suoritusvaatimuksen pitää olla automaattisesti kirjattava, ks. Pätevyydet#Pätevyyksienautomaattinenkirjaaminen (vaatii kirjautumisen). Tässä ohjeessa ja Sisussa käytetään termiä pätevyys, mutta sama toiminto toimii myös muilla osaamiskokonaisuuksilla.

...

Jos opiskelijalla ei samassa opiskeluoikeudessa ole yhtään jo kirjattua pätevyyttä/muuta osaamiskokonaisuutta eikä kirjattavan tutkinnon perusteella sellaisia synny, voidaan vaiheesta jatkaa suoraan esikatseluun ja vahvistukseen.

Välitallennus

Tutkinnonkoostamistoiminnallisuudessa ei ole varsinaisesti välitallennuspainiketta, mutta Sisu muistaa edellisellä kerralla tutkinnon tiedoissa ja tutkintotodistukselle tulostuvissa tiedoissa annetut valinnat, jos koostamisessa on edetty neljänteen vaiheeseen asti. Sen sijaan suorituksiin ja tutkintorakenteeseen edelliskerralla tehtyjä muutoksia (väliotsikoiden näyttämistä/piilottamista, uudelleen järjestelyä) Sisu ei muista.

(warning) Jos hakemuksessa on edetty neljänteen vaiheeseen ja sen jälkeen käyty luomassa opiskelijalle pätevyyteen liittyvä kelpoisuus, ei Sisu välitallennuksen takia seuraavalla kerralla (kun edetään vaiheeseen neljä), osaa liittää kelpoisuutta luonnostilassa syntyvään pätevyyteen. Kelpoisuuden voi liittää toiminnosta liitä kelpoisuuksia.

Viides vaihe: Esikatselu ja vahvistus

Viimeisessä vaiheessa esikatselu ja vahvistaminen tarkistetaan valmistumisen tiedot, tutkintoon liitetyt pätevyydet ja muut osaamiskokonaisuudet ja vahvistetaan tutkinto; ks. alla myös luonnostulosteet.

...

Jos on valittu toinen koulutusluokitus (AMK-toiminnallisuus):




Anchor
Luonnostulosteet
Luonnostulosteet
Luonnostulosteet

Viimeisessä vaiheessa esikatselu ja vahvistus voidaan ennen vahvistamista luoda luonnokset todistuksesta ja sen liitteistä (muodosta todistusten luonnokset).  Jos todistuksissa huomataan korjattavaa, kannattaa silti edetä vaiheeseen neljä ennen kuin keskeyttää, ks. yllä välitallennus.

...

Luonnoksissa on vesileima luonnos eikä niissä ole allekirjoittajia, vaan allekirjoittajien sijaan lukee Allekirjoittaja ja nimike.

Tutkinnon vahvistaminen

Kun luonnokset on tarkastettu ja virheet korjattu, voidaan vaiheessa esikatselu ja vahvistus vahvistaa tutkintosuoritus. Tutkintoon koostettuja suorituksia voi enää virhemerkitä/purkaa. Jos opiskelija valmistuu yksivaiheisesta koulutuksesta tai kaksivaiheisen koulutuksen toisesta vaiheesta, muuttuu opiskeluoikeuden tilaksi valmistunut, jos tutkinnon suorituspäivä on menneisyydessä tai kuluva päivä. Opiskelija saa viestin pyynnön hyväksymisestä ja tutkinnon koostamisesta.

Kun tutkinto on koostettu, näytetään sivulla kooste tutkinnon tiedoista.



Huomioita

1. Tutkinnon koostamispyynnössä ei huomioida kouluttautumismahdollisuuksia tai tarkentavien valintojen vahvistamista opiskeluoikeuteen eli opiskelija voi tehdä valmistumispyynnön myös opiskeluoikeuden vastaisesta suunnitelmasta (esim. opiskelijalle on vahvistettu pääaineeksi fysiikka, mutta hänellä on suunnitelmassa pääaineena matematiikka). Valmistumispyyntöä ei voi käsitellä, jos suunnitelma ei ole opiskeluoikeuteen vahvistettujen valintojen mukainen. Valmistumispyyntö voidaan tällaisessa tilanteessa hylätä (ja pyytää opiskelijaa korjaamaan suunnitelma) tai vahvistaa opiskelijan opiskeluoikeus vastaamaan suunnitelmaa.

...

6. Jos opiskelijan suorituksia on tuotu importilla ja suorituksen tyyppiäon muutettu (esim. CustomModuleAttainment → ModuleAttainment tai CustomCourseUnitAttainment → CustomModuleAttainment) sen jälkeen, kun opiskelija on valinnut suorituksen suunnitelmaansa, voi valmistumisen käsittelyssä olla ongelmia, kun opinto on suunnitelmassa kahteen kertaan. Opiskelijalle suunnitelmassa näkyy kuvan mukainen tilanne, ohjaajalle tätä ei näy suunnitelman normaalissa näkymässä; suunnitelman muokkaustilassa näkyy myös ohjaajalle. Tämän tilanteen saa korjattua niin, että opiskelija (tai ohjaaja) poistaa virheellisen suorituksen suunnitelmasta ja opiskelija tekee uuden valmistumispyynnön.

...

7. Poistetulle tutkinto-ohjelmalle ei voi kirjata suoritusta.

Tutkintotodistuksen tietojen korjaaminen

Sisussa tutkintotodistuksen ajatus on, että työ tehdään etukäteen. Toisin sanoen, kun kaikki taustatiedot ovat oikein, ei todistuksen tietojakaan tarvitse korjata. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun tutkintorakenteet sisältöineen on hyvin rakennettu ja opiskelija on opintojensa aikana tehnyt rakenteeseen tarvittavat muutokset (poikkeavan rakenteen hakemukset, opintoluonnokset ja suoritushakemukset niiden kautta), ei tutkinnon koostamisvaiheessa tarvitse miettiä, mitä opintoja opiskelijan tutkintoon tulee. Samoin, jos opiskelijan omat tiedot ovat oikein, ei niitäkään tarvitse enää korjata.

...

Jos tutkintosuoritus on koostettu toisessa järjestelmässä ja tuotu Sisuun, ei tutkintosuorituksen tietoja voi muokata Sisussa, vaan ne pitää muuttaa alkuperäisessä järjestelmässä.

A: Korjataan formaalia dataa ilman että tutkintosuoritusta tarvitsee muokata tai purkaa

Osaa tiedoista voidaan korjata niin, että ne korjaantuvat tutkintotodistuksen tietoihin (=uuteen pdf:ään) ilman, että tutkintosuoritusta pitää muokata: 

  • opiskelijan staattisia tietoja
    • esim. koulusivistyskieli (huom. tieto tulee opiskeluoikeudelta), nimi
  • opintojen staattisia tietoja
    • esim. opintojakson nimi
    • jos opintojakson nimeä muokkaa, muokattu nimi tulostuu tutkintotodistuksen opintosuoritusotteelle muutaman minuutin viiveellä johtuen GraphQL-välimuistista.

B: Tutkintosuorituksen muokkaaminen

Osaa tiedoista voidaan korjata tutkintosuorituksen tiedoissa ilman, että koostettu tutkinto pitää virhemerkitä:

...

Avautuvassa modaalissa voidaan muokata kohdan yllä mainittuja tietoja ja tallentaa tutkintosuoritukselle muuttuneet tiedot.


C: Valmistumispyynnön palauttaminen käsittelyyn 

Osaa tiedoista voidaan korjata niin, että virhemerkitään tutkintosuoritus ja koostetaan se uudestaan (opiskelijan ei tarvitse itse hakea tutkintoa uudestaan):

...

Virhemerkinnän perustelut voi tarvittaessa tarkastaa hallinnon käyttöliittymässä opiskelijan suorituksista →  hylätyt ja vanhentuneet suoritukset.

D: Virhekirjaus tutkinto-ohjelman tiedoissa

Jos tutkinto-ohjelman sisältö (=suunnitelma) ei ole kunnossa, pitää tutkintosuoritus virhemerkitä ja pyytää opiskelijaa hakemaan tutkintoa uudestaan:

...

Virhekirjaus tehdään tutkinto-ohjelman välilehdellä tutkintosuoritukset. Virhekirjattavaksi tarkoitettu tutkintosuorituksen riviltä avataan kolmen pisteen valikosta toiminto merkitse virhemerkinnäksi.

...

Virhemerkitty hakemus asioinnin kautta haettuna:



Tutkintotodistuksen ja sen liitteiden tulostaminen

Tutkinnon vahvistamisen jälkeen voi muodostaa tutkintotodistuksen ja sen liitteet. Hyväksyttyyn valmistumispyyntöön pääsee asioinnin kautta. Ennen tulosteiden muodostamista tulee varmistaa, että kaikki pätevyydet on kirjattu opiskelijalle. Tulosteet voi myös esikatsella ennen tutkintosuorituksen koostamista, ks. ylempänä 1812273.

...

Sivulta /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/195133489 löytyvät tulosteiden kentät.

Tulosteiden tiedot

Ks. mallipohjat: /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/195133489

1.Diplomisivu

Diplomisivusta on irrotettu koostesivu, joka on siirretty opintosuoritusotteen ensimmäiseksi sivuksi. Sisusta tulostuu yksisivuinen diplomi.

...

  • Ylätunnisteessa tutkintotodistuksen opintosuoritusote muutettu 
    • todistuksen opintosuoritusote
    • transcript of studies for cetificate
    • studieprestationsutdrag för intyget
  • Opiskelijan tiedot
    • tutkinto-ohjelma muutettu
      • koulutus
      • utbildning
      • training
    • Tutkinnon myöntämispäivä muutettu
      • Myöntämispäivä
      • Date of award
      • Datum för beviljande
  • Tutkinnon sisältö -otsikko muutettu
    • Sisältö
    • Content of training
    • Utbildningens innehåll
  • Sisällön alla tutkinto-ohjelma muutettu  
    • Koulutukseen sisältyvät opinnot yhteensä
    • Studier som ingår i utbildningen sammanlagt
    • Total studies included in training


2.Opintosuoritusote

Opintosuoritusotteen ensimmäinen sivu on koostesivu. Sivunumerointi alkaa tältä sivulta ja jatkuu juoksevana opintosuoritussivulle. Jos koostesivu venyy kaksisivuiseksi, alkavat opintosuoritukset sivulta kolme.

...

  • Tutkinto-ohjelman nimen jälkeen ei tulosteta tutkinnon minimilaajuutta (sama muutos kuin diplomisivulla)
  • Tutkinnon sisällössä ei näytetä opintojen laajuutta ja arvosanaa (koskee myös otsikkoriviä)
  • Tutkinnon sisällön jälkeen ei tulosteta Tutkintoon sisältyvät opinnot yhteensä -riviä
  • Opinnäyte-kappaleessa käytetään opinnäytteestä opintojakson tyypin mukaista termiä (väitöskirja, lisensiaatintyö)
    • ei tulosteta laajuutta
    • ei tulosteta arvosanan lyhennettä
    • Tutkintoon sisältyvä [opinnäytteen tyyppi][opinnäytteen nimi] on hyväksytty arvosanalla [arvosana].
  • jos thesis-oliolla on annettu julkinen tarkastuspäivä (publicInspectionDate), opinnäyte-kappaleen loppuun tulostetaan lause:
    • [Opinnäytteen tyyppi] on julkisesti tarkastettu [pvm] ja hyväksytty [pvm].
    • paitsi jos kyseessä on lisensiaatin tutkinto (urn:code:degree-program-type:lic), jolloin tekstiä ei tulosteta lainkaan
    • hyväksymispäivämäärä on opinnäyte-tyyppisen opintojakson suoritukselle annettu suorituspäivämäärä
  • Opinnäyte-kappaleen jälkeen tulostetaan teksti tutkinnon laajuudesta
    • Tohtorin tutkinto vastaa laajuudeltaan työmäärää, joka on suoritettavissa kokopäiväisesti neljässä vuodessa
    • paitsi jos kyseessä on lisensiaatin tutkinto (urn:code:degree-program-type:lic), jolloin tekstiä ei tulosteta lainkaan
  • Koulusivistyskieleen ja kypsyysnäytteen kieleen viittaavaa tekstiä ei tulosteta
Opintosuoritukset

Opintosuoritukset alkavat omalta sivultaan. Opintosuorituksissa listataan kaikki tutkintosuoritukseen kiinnitetyt suoritukset. Opintosuoritusotteella näytetään maksimissaan neljä tasoa, ks. Tutkinnon koostaminen#Opintosuoritusotteella näytettävä hierarkia

...

  • Jos opinnäyte-tyyppisen suorituksen laajuus on 0 op, ei näytetä laajuutta

Diploma supplement

Ks. /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1118475

...