Päivitetty 12.4.2022 Päivitys Sisu 2.7 8 aloitettu
Uutta:
- opintosuunnitelman nimen muokkaaminenhakemuksen tekeminen sääntöjen vastaisesta valinnasta
Rooli: vastuuohjaaja, ohjaaja, opiskelijan suunnitelman hyväksyjä, opiskelijan ohjaaja
Välilehti: Opintojen rakenne, ohjattavani, opiskelijat, asiointi
...
Opiskelijan opintosuunnitelman ja siihen liittyvän opiskeluoikeuden tietoja voidaan tarkastella myös json-muodossa, kun valitaan kolmen pisteen valikosta näytä json-muodossa. Json-muodossa voidaan katsoa opintosuunnitelmaa, sen validaatiota ja lisäksi opintosuunnitelman opiskeluoikeuden tietoja. Tiedot voidaan kopioida leikepöydälle. Jos rakenteessa on jotain selvitettävää, voidaan Funidatalle lähettää ko. json-kopioita, jotta on helpompi tutkia, mistä on kyse.
Note |
---|
Jos välilehdelläopiskeluoikeus lukeeei opiskeluoikeutta, ei suunnitelmaan liity opiskeluoikeutta, joka otettaisiin huomioon validaatiossa. Jos tapauksessa tarvitaan Funidatan selvittelyä, kannattaa tieto opiskeluoikeuden puuttumisesta antaa Funidatalle eikä muuttaa dataa esim. niin, että opiskeluoikeus on voimassa. |
Epäsuorat valinnat
Opintojen rakenteessa saattaa olla valittavana samoja opintojaksoja (tai opintokokonaisuuksia) eri kohtiin rakennetta. Opintojakso voi kuitenkin olla samassa koulutuksessa vain kerran. Näitä opintoja, jotka ovat rakenteessa jo toisaalla, kutsutaan epäsuoriksi valinnoiksi.
...
Info |
---|
Molemmat hakuprosessit toimivat Sisussa samalla tavalla. Termistön pituuden vuoksi ohjeessa käytetään paikoin termiä vapsu koskemaan molempia. |
Lisätty Sisu 2.7: Vapsussa hyväksytetään tietyn opintojakson/opintokokonaisuuden osaaminen ja sisältö osaksi jotain kokonaisuutta (tai kokonaisuus ilman tiettyä osaamista, jos kokonaisuudesta poistetaan opintojakso/opintokokonaisuus). Opintojakson/opintokokonaisuuden versiolla ei ole merkitystä, sillä opintojakson/opintokokonaisuuden versioissa osaaminen ja sisältö on sama (ks. esim. Opintojaksot#UusiversiovaiuusiopintojaksoUusiversiovaiuusiopintojakso). Opiskelija voi näin ollen myös päivittää opintojakson/opintokokonaisuuden versiota vapsun hyväksymisen jälkeen eikä vapsutettu kokonaisuus mene epävalidiin tilaan.
Suorittamattomasta opinnosta voidaan näin ollen näyttää hakemuksessa eri versio kuin mikä opiskelijalla on suunnitelmassa, jos opintojakson versio on eri kuin sen emo-opintokokonaisuuden versio. Suunnitelmassa näytetään se versio, joka opiskelijalla on suunnitelmassa. Hakemuksessa näytetään satunnainen versio. Suoritetusta opintojaksosta näytetään suunnitelmassa ja hakemuksessa suoritettu versio.
Anchor Käyttöoikeudet Käyttöoikeudet
Käyttöoikeudet
Käyttöoikeudet | |
Käyttöoikeudet |
Tutkintorakenteesta poikkeavia ja erillistä hyväksyntää vaativia kokonaisuuksia (vapsuja) saa hyväksyä seuraavilla rooleilla:
...
Jos opiskelija on poistanut sen opintosuunnitelman, josta hän on vapsun tehnyt, asioinnissa näytetään tieto poistetusta suunnitelmasta. Vapsu on kuitenkin edelleen käytettävissä, jos opiskelija tekee opintosuunnitelman samalle ops-kaudelle.
Lisätty Sisu 2.7: Vapsussa hyväksytään opintojakso (group-id), ei opintojakson versio (id). Versioissa osaamistavoite ja sisältö pysyvät samoina, joten päätöksen tulisi aina olla sama riippumatta siitä, minkä version opiskelija suorittaa. Jos näin ei ole, pitäisi opintojaksosta tehdä ennemmin uusi opintojakso kuin uusi versio, ks. tarvittaessa tarkemmin versioinnista https://confluence.funidata.fi/display/OTM/Opintojaksot#Opintojaksot-Uusiversiovaiuusiopintojakso.
...
Suorittamattomasta opinnosta voidaan näin ollen näyttää hakemuksessa eri versio kuin mikä opiskelijalla on suunnitelmassa, jos opintojakson versio on eri kuin sen emo-opintokokonaisuuden versio. Suunnitelmassa näytetään se versio, joka opiskelijalla on suunnitelmassa. Hakemuksessa näytetään satunnainen versio. Suoritetusta opintojaksosta näytetään suunnitelmassa ja hakemuksessa suoritettu versio.
Opintojen ajoitus
Opintosuunnitelmaan kuuluvien opintojen ajoitustietoa pääsee katsomaan viereiseltä täbiltä opintojen ajoitus.
...
Warning |
---|
Toiminnallisuuden koodaaminen on vielä kesken, joten toiminnossa on vielä puuttuvia osioita. |
Käyttöoikeudet
Opintosuunnitelman muokkaajan käyttöoikeusroolilla voi luoda ja muokata suunnitelmia sekä tehdä sääntöjen vastaisia valintoja; rooli on globaali.
...
Myös tutkinto-ohjelmien ja opintokokonaisuuksien sisällä valinnat toimivat samalla tavalla: kun opintosuunnitelmaan valitaan tutkinto-ohjelma, tulee opintosuunnitelmaan automaattisesti kaikki sen sisällä olevat pakolliset opintokokonaisuudet/väliotsikot. Muut valinnat tehdään valinta-avustimessa.
Opintosuunnitelman nimen muokkaaminen
...
Opiskelijan minkä tahansa suunnitelman nimeä voi muokata. Opiskelija ei saa ilmoitusta siitä, että suunnitelman nimeä on muokattu eikä se näy mitenkään, että nimeä on muokannut joku muu kuin opiskelija.
...
Opintosuunnitelmaan voi tehdä tutkintorakenteesta poikkeavia valintoja. Toiminnallisuus on sama kuin opiskelijalla. Hyväksynnän tekemistä ei ole vielä toteutettu.
Warning |
---|
Opintosuunnitelmassa ei erotella sitä, että onko poikkeavan kokonaisuuden tehnyt opiskelija vai ohjaaja. |
...
Note |
---|
Kun haetaan opintojakso vapsun kautta, pitää suoritustapa aina valita, vaikka niitä olisi vain yksi (tämä korjataan myöhemmin). |
Opintosuunnitelman ensisijaisuuden muuttaminen
...
Poikkeavan kokonaisuuden hakemuksen tekeminen (uusi)
Opintosuunnitelman muokkaaja voi luoda opiskelijan puolesta hakemuksen poikkeavalle sisällölle. Hakemus voidaan luoda silloin, kun kokonaisuuden tila on ”sääntöjen vastainen” tai ”valinnat kesken”. Hakemuksen voi luoda minkä tahansa tyyppiseen koulutukseen, johon opiskelijalla on opiskeluoikeus.
Vapsun voi tehdä opiskelijan puolesta suunnitelmaan, jonka opiskeluoikeuden tila on:
- ei alkanut
- aktiivinen
- aktiivinen, poissaoleva
- passiivinen, ilmoittautuminen laiminlyöty
- passiivinen, opiskeluaika päättynyt
Vapsua ei voi tehdä sellaiseen suunnitelmaan, jonka opiskeluoikeuden tila on:
- valmistunut
- päättynyt
- peruttu
- luopunut
Opiskelijan suunnitelma avataan muokkaustilaan. Jos kokonaisuuden tila on ”sääntöjen vastainen” tai ”valinnat kesken”, voidaan valinta-avustimen kolmen pisteen valikosta avata vapaan muokkauksen tila.
Vapaan muokkauksen tilassa sellaisessa kokonaisuudessa, jonka tila on ”sääntöjen vastainen” tai ”valinnat kesken”, näytetään ohjeteksti ja luo hakemus -toiminto. Jos kokonaisuus on sääntöjen mukainen, ei luo hakemus -toimintoa ole. Toimintoa ei myöskään ole suunnitelmissa, joihin opiskelijalla ei ole voimassa olevaa opiskeluoikeutta eikä ole koskaan ollut opiskeluoikeutta (ks. ylempänä tarkemmin).
Luo hakemus avaa modaaliin, jossa näytetään muutettu sisältö. Hakemukselle on pakko antaa perustelut.
Jos hakemuksessa on opintoluonnos, näytetään sen nimi, laajuus, suunniteltu suorituspaikka sekä tavoiteltava osaaminen.
Tip |
---|
Koska käyttöliittymässä ei vielä erotella palveluhenkilön opiskelijalle luomia vapsuja, kannattaa kenttään perustelut kirjoittaa, että hakemus on luotu opiskelijan puolesta. |
Hakemus syntyy, kun klikataan luo hakemus. Hakemuksen luominen palauttaa suunnitelman normaaliin tilaan ja tallentaa samalla myös muut muutokset, jotka suunnitelmaan tehtiin.
Normaalissa näkymässä kokonaisuuden tilana on hyväksyntää haettu. Näytä-toiminnosta saa auki vapsutetun sisällön ja siirry hakemuksen käsittelyyn -toiminnosta siirrytään asiointiin ja avataan hakemus.
Hakemus löytyy myös asioinnin kautta rajaustekijällä hakemuksen tyyppi: kokonaisuuden sisällön hakemus. Asioinnissa ei vielä näe, onko se opiskelijan itse tekemä vai tehty opiskelijan puolesta.
Hakemuksen voi käsittelyoikeudet ks. Käyttöoikeudet.
Huomioita ja jatkokehitystä
Hakemusta ei voi vielä perua hallintohenkilön käyttöliittymässä; opiskelija voi perua hakemuksen. Hakemuksen päätöstä ei voi perua, mutta opiskelija voi luopua hyväksytystä sisällöstä. Myöhemmin toteutetaan hakemuskohtainen valinta sille, että voiko opiskelija perua hänelle tehdyn hakemuksen tai luopua hyväksytystä poikkeavasta kokonaisuudesta.
Hakemusta ei voi tehdä tyhjään kokonaisuuteen. Tyhjässäkin kokonaisuudessa on luo hakemus -toiminto, mutta modaalissa luo hakemus – toiminnosta aukeaa virhemodaali.
Hakemusta ei voi tehdä erillistä hyväksyntää vaativaan kokonaisuuteen, ellei se ole sääntöjen vastainen. Jos rakenteessa vaaditaan erillisen kokonaisuuden hyväksyntää ja siihen tehdäänkin poikkeavan rakenteen hakemus, ei enää vaadita hakemusta erillisen kokonaisuuden hyväksyntään, jos poikkeava sisältö hyväksytään.
Myöhemmin hakemuksen tietoihin lisätään huomautus siitä, että sen on luonut joku muu kuin opiskelija. Opiskelijalle ei tulla näyttämään sen henkilön nimeä, joka hakemuksen on luonut; tämän tiedon voi tarvittaessa kirjoittaa perustelut-kenttään. HUOM! Toistaiseksi kaikki hakemukset näyttävät siltä, että ne ovat opiskelijan tekemiä.
Opintosuunnitelman ensisijaisuuden muuttaminen
Opiskelijan opintosuunnitelman voi muuttaa ensisijaiseksi valitsemalla kolmen pisteen valikosta muuta ensisijaiseksi. Opiskelija ei saa viestiä muutoksesta.
Opintojaksoesite
opintosuunnitelman muokkaustilassa voi tarkastella opintojaksoesitteen tietoja, vaihtaa versiota ja tehdä opiskelijan puolesta suoritustavan ja arviointikohteiden valinnan. Toiminnot toimivat samalla tavalla kuin opiskelijalle (lukuun ottamatta version vaihtamisen notifikaatiobannerin sijoittumista).
...