Päivitys kesken Sisu 5Päivitetty viimeksi 31.12.2024 Sisu 6.0
Sisu 5.0:
Mihin tahansa ei-tutkintoon johtavaan koulutukseen, jonka rajauslaki on lasketaan opiskeluoikeuteen vahvistetuista opinnoista, voidaan luoda tuotepaketti
Opiskeluoikeus syntyy tällöin aina suoritusoikeuksiin perustuvana
myös tällaiseen opiskeluoikeuteen voidaan kirjata korvaavuus opintojaksoon, johon opiskelijalle ei ole suoritusoikeutta → syntyy suoritusoikeus, jonka tila on korvaavaTietomallista poistettu attribuutti - Jatkossa suoritusoikeuden tyyppi edellyttää erillisen suoritusoikeuden ostamista periytyy koulutukselta opiskeluoikeudelle
- Tällainen opiskeluoikeus voi syntyä vain tuotepaketin suoritusoikeuden kautta (joko ostoprosessi tai suoritusoikeuden manuaalinen lisääminen). Tällaiseen koulutukseen ei voi luoda manuaalisesti opiskeluoikeutta.
StudyRight.basedOnEnrolmentRights
Käyttöliittymä: Hallintohenkilö
Sijainti: Opinnot
Välilehti: Opintojaksot
Roolit: ops-suunnittelija, ops-hyväksyjä, Hyväksyttyjen opintojaksojen muokkaaja, pääkäyttäjä
...
Tip |
---|
Katso myös (sivut vaativat kirjautumisen): /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1116745 /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1117142 (koulutukset) Yliopiston asetuksissa määriteltävät asiat /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1117289 |
Table of Contents
Käyttöoikeudet
...
Julkaistua tuotepakettia voi muokata rajoitetusti. Julkaistun tuotepaketin muokkaukset eivät vaikuta jo ostettuihin tuotepaketteihin; muutokset pitää tarvittaessa tehdä käsin opiskelijoiden suoritusoikeuksiin.
Tuotepakettia ei voi julkaista, jos sillä ei ole vähintään yhtä julkaistua toteutusta tarjolla myyntiaikana ja joka on käynnissä suoritusoikeuden aikana.
Tuotepaketin suoritusajaksi ei voi muuttaa sellaista aikaa, jolloin sillä ei ole tarjolla yhtään toteutusta. Kuvan tilanteessa suoritusajan alkupäiväksi muutettiin 1.8.2021.
...
Julkaistun tuotepaketin voi perua. Luonnoksia, peruttuja ja poistettuja ei voi perua. Kun tuotepaketti perutaan sen tiedoista, näytetään varoitus siitä, että peruttua tuotepakettia ei voi enää palauttaa myyntiin eikä se enää näy opiskelijoille avoimen tarjonnassa.
tuotepaketin peruminen ei peru suoritusoikeuksia eikä ilmoittautumisia, vaan ne täytyy tarvittaessa perua manuaalisesti.
Näytettävät toteutukset
Kun tuotepakettia luodaan, näytetään arviointikohteiden toteutukset seuraavalla logiikalla:
...
Kaikista näkymistä on poistettu paikkamäärästä avoimen kiintiöiden näyttäminen, sillä sen laskenta on monimutkaista ja on vaikeaa käyttöliittymässä kertoa, miten luku lasketaan, ks. paikkamäärän laskenta: https://funidata.atlassian.net/wiki/x/_VAR.Ohjeen kuvia ei ole korjattu. /wiki/x/_VAR.
Ohjeen kuvia ei ole korjattu.
Huom. tuotepaketin tiedoissa myydyt tuotepaketit laskee vain ne tuotepaketit, jotka ovat syntyneet oston kautta; ts. käsin luotuja suoritusoikeuksia ei lasketa.
Suoritusoikeudet
...
tuotepaketin peruminen ei peru suoritusoikeuksia eikä ilmoittautumisia, vaan ne täytyy tarvittaessa perua manuaalisesti.
Tuotepakettien kopioiminen
...
Warning |
---|
Koulutuksella kannattaa olla vain yksi kouluttautumismahdollisuus, sillä tuotepaketille ei voi valita kouluttautumismahdollisuutta ja opiskeluoikeuden syntymisessä valittaisiin käytännössä satunnainen kouluttautumismahdollisuus opiskeluoikeuteen. |
Koulutuksille kannattaa luoda rakenteeseen koulutuspolku, jossa on yksi yleispätevä opintokokonaisuus, vaikka sillä ei toistaiseksi olekaan samanlaista merkitystä opiskeluoikeuteen ja opintosuunnitelmaan kuin tutkintokoulutusten opiskelijoille, ks. tarvittaessa Koulutukset-ohje#Uudenkoulutuksenluominen. Koulutukseen ei siis kannata luoda rakennetta, jossa on valittavia, täsmällisiä opintokokonaisuuksia, jotka vahvistetaan opiskelijan opiskeluoikeuteen (vrt. Opiskeluoikeuksien ohje#Koulutuksenrakenteessajaopiskeluoikeudenkoulutuspolussa), koska tällä hetkellä avoimen koulutusten opiskelijoiden opiskeluoikeuksissa ei ole näkymää koulutuksen rakenteeseen (koulutuspolkua) kuten muun tyyppisillä opiskeluoikeuksilla, eikä niihin siten voida vahvistaa mitään opintokokonaisuutta hallintohenkilön käyttöliittymässä. Opiskelija näkee suunnitelmassaan kaikki koulutuksen rakenteessa olevat opintokokonaisuudet (jos useita) ja voi niistä myös opiskeluoikeuteen vahvistaa yhden. Mutta koska hallintohenkilön käyttöliittymässä ei ole ollenkaan koulutuspolkua avoimen opiskeluoikeudessa, ei hallintohenkilön käyttöliittymässä voi muokata valintoja. Kun opiskeluoikeus syntyy, niin vahvistetaan samalla koulutuspolku. Jos koulutuspolussa on useita opintokokonaisuuksia, vahvistetaan opiskeluoikeuteen niistä satunnaisesti yksi, kun opiskeluoikeus syntyy. Opiskelija voi suunnitelman kautta vaihtaa valintaa; toiminnallisuus on sama kuin tutkintoon johtavissa opiskeluoikeuksissa eli opiskelija valitsee haluamansa opintokokonaisuuden suunnitelmaan, avaa ko. opintokokonaisuuden valinta-avustimeen ja vahvistaa sen opiskeluoikeuteensa. Vahvistusmodaaliin pääsee näytä-painikkeesta tai kolmen pisteen valikosta näytä koulutuspolut Opintosuunnitelma ja opintojen ohjaus#Valintojenvahvistaminen.
Tämän takia koulutuspolkuun ei kannata rakentaa valintoja, koska ne ovat vain opiskelijan muokattavissa.
...
- Tämä vaikuttaa ilmoittautumislaskentaan niin, että jos toteutuksella on perusvaatimuksena voimassaoleva opiskeluoikeus / suoritusoikeus opintojaksoon, ei opiskelija voi tulla valituksi toteutukseen, ellei hänellä ole voimassaolevaa suoritusoikeutta opintojaksoon. Tämä koskee uudelleenilmoittautumisia. Kun opiskelija ostaa tuotepaketin, luodaan hänelle ostossa valittuun toteutukseen vahvistettu ilmoittautuminen ja tähän ei vaikuta opiskeluoikeuden suoritusoikeuden tyyppiostossa valittuun toteutukseen vahvistettu ilmoittautuminen ja tähän ei vaikuta opiskeluoikeuden suoritusoikeuden tyyppi.
Tuotepaketteja tulee luoda ainoastaan koulutuksiin, joiden suoritusoikeuden tyyppi on edellyttää erillisen suoritusoikeuden ostamista. Jos tuotepaketteja luo koulutukseen, jossa käytössä on joku muu suoritusoikeuden tyyppi kuin edellyttää erillisen suoritusoikeuden ostamista, niin tuotepaketin suoritusoikeuden kautta syntynyt (avoimen) opiskeluoikeus ei raportoidu Virtaan. Tästä seuraa se, että Virtaan ei voi myöskään raportoida tuotepaketin suoritusoikeuden kautta syntynyttä suoritusta.
Sisussa ei validoida sitä, että koulutuksessa suoritusoikeuden tyyppiä muutetaan joksikin muuksi sen jälkeen kun siihen on kiinnitetty tuotepaketteja.
Avoimen yliopiston suoritustapojen automaattiarviointi toimii vain suoritusoikeuteen liitetyille osasuorituksille.
Ks. alla myös 1828906
Jos koulutuksen tietoja muuttaa (esim. koulutusalaa), eivät ne päivity jo ostettuihin suoritusoikeuksiin. Koulutuksen nimen muokkaaminen päivittyy.
...
Rajauslakikoodistossa on arvo lasketaan opiskeluoikeuteen vahvistetuista opinnoista, jota voidaan käyttää silloin, kun halutaan, että opiskeluoikeuden kesto määritellään siihen vahvistettujen opintojen perusteella.
Mihin tahansa ei-tutkintoon johtavaan koulutukseen, jonka rajauslaki on lasketaan opiskeluoikeuteen vahvistetuista opinnoistasuoritusoikeuden tyyppi edellyttää erillisen suoritusoikeuden ostamista, voidaan luoda tuotepaketti. Opiskeluoikeus syntyy tällöin aina suoritusoikeuksiin perustuvana.
Koulutukselle annettu rajauslaki ei periydy oston kautta syntyneeseen opiskeluoikeuteen, vaan siellä on aina lasketaan opiskeluoikeuteen vahvistetuista opinnoista. Ts. vaikka koulutukselle olisi vaihdettu joku muu rajauslaki, tulee kuitenkin oston kautta syntyneeseen opiskeluoikeuteen rajauslaiksi lasketaan opiskeluoikeuteen vahvistetuista opinnoista.
...
AnchorAvoimen opiskeluoikeuksien attribuutti Avoimen opiskeluoikeuksien attribuutti
Avoimen opiskeluoikeuksien attribuutti
Avoimen opiskeluoikeuksien attribuutti | |
Avoimen opiskeluoikeuksien attribuutti |
Avoimen opiskeluoikeuksille voi rajapinnassa antaa määreeksi StudyRight.basedOnEnrolmentRights:true, jolloin opiskeluoikeus esitetään uudessa, suoritusoikeuksiin perustuvassa näkymässä. Tämä määre on tarkoitettu avoimen opiskeluoikeuksiin, joissa opiskeluoikeuden kesto määrittyy ostettujen tuotepakettien perusteella. Oletusarvo on false, jolloin opiskeluoikeus näytetään kuten ennenkin.
Kun opiskelija ostaa suoritusoikeuden → opiskeluoikeuden tuotepaketin kautta, syntyy hänelle opiskeluoikeus, jolla on käytössä tämä attribuutti.
Sisu 6.0: Jatkossa suoritusoikeuden tyyppi edellyttää erillisen suoritusoikeuden ostamista periytyy koulutukselta opiskeluoikeudelle. Tällainen opiskeluoikeus voi syntyä vain tuotepaketin suoritusoikeuden kautta (joko ostoprosessi tai suoritusoikeuden manuaalinen lisääminen). Tällaiseen koulutukseen ei voi luoda manuaalisesti opiskeluoikeutta.
Tietoa ei opiskeluoikeudessa voi antaa tai muokata käyttöliittymässä.
Jos opiskeluoikeudella on tämä attribuuttisuoritusoikeuden tyyppi, niin opiskeluoikeuden laskentasääntönä (käyttöliittymässä kenttä: rajauslaki) voi olla ainoastaan lasketaan opiskeluoikeuteen vahvistetuista opinnoista (urn:code:study-right-expiration-rules:based-on-study-selections). Active-tilaisella opiskeluoikeudella pitää lisäksi olla opiskeluoikeuteen vahvistettuja opintoja, joista opiskeluoikeuden kesto voidaan laskea. Opinnoilla tulee olla vähintään alkamispäivä.
...
Toistaiseksi korvaavuudelle ei ole ostotoimintoja eli nämä pitää hoitaa Sisun ulkopuolella.
Toimii samoin myös muilla ei-tutkintoon johtavilla opiskeluoikeuksilla, jotka perustuvat suoritusoikeuksiin.