Käsitteitä
- Ristiinopiskelu = Ristiinopiskelu on opintojen suorittamista toisessa korkeakoulussa kotikorkeakoulun opiskeluoikeudella korkeakoulujen väliseen verkostosopimukseen perustuen.
- Ristiinopiskeluverkosto = Korkeakoulujen sopimuksella muodostama verkosto ristiinopiskelun mahdollistamiseksi. Verkostossa on määritelty korkeakoulut, jotka kuuluva verkostoon, opinnot, joita verkostossa tarjotaan, sekä kohderyhmät, joille verkoston opinnot on tarkoitettu.
- RIPA = Ristiinopiskelun palveluväylä. CSC:n ylläpitämä palvelu, joka välittää ristiinopiskelutarjontaa, -ilmoittautumisia, ja -suorituksia korkeakoulujen järjestelmien välillä.
- Kotikorkeakoulu = Ristiinopiskelua suorittavan opiskelijan kotikorkeakoulu. Korkeakoulu voi toimia samassa verkostossa sekä kotikorkeakouluna että kohdekorkeakouluna.
- Kohdekorkeakoulu = Ristiinopiskeluverkostolle opetusta tarjoava korkeakoulu, johon opiskelija voi hakeutua suorittamaan ristiinopiskeluopintoja
- Verkoston kohderyhmä = Opiskelijat, joilla kotikorkeakoulun opiskeluoikeuden perusteella on oikeus suorittaa tietyn ristiinopiskeluverkoston opintoja
- Verkosto-oikeus = Kotikorkeakoulun Sisussa opiskeluoikeuteen liitetty oikeus ristiinopiskella tietyn ristiinopiskeluverkoston opintoja.
- Ristiinopiskeluoikeus = Kohdekorkeakouluun luotu opiskeluoikeus ristiinopiskelua suorittavalla opiskelijalla. Ristiinopiskeluoikeus on aina sopimusoikeus-tyyppinen. Ristiinopiskeluoikeudella on tieto opiskelijan kotikorkeakoulusta, kotikorkeakoulun opiskeluoikeudesta sekä minkä verkoston opintohin oikeus kohdistuu.
Ristiinopiskeluprosessin eri vaiheiden tuki Sisussa
Ristiinopiskeluverkostojen asetusten hallinta (koti- ja kohdekorkeakouluna)
Pääkäyttäjä voi määrittää asetukset niille ristiinopiskeluverkostoille, joissa korkeakoulu on mukana. Asetuksilla säädetään:
- muiden korkeakoulujen opiskelijoille muodostuvia opiskeluoikeuksia,
- oman korkeakoulun opiskelijoille näytettäviä verkostokohtaisia ohjetekstejä sekä
- oman korkeakoulun opiskelijoiden verkosto-oikeuksia.
kts. Pääkäyttäjätoimintojen ohjeet, /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1118049 (vaatii kirjautumisen)
Opetustarjonnan jakaminen ristiinopiskeluverkostolle (kohdekorkeakouluna)
Opetusta tarjoavan korkeakoulun palveluhenkilö voi määrittää opintojaksoille ja toteutuksille, minkä ristiinopiskeluverkostojen tarjontaan ne kuuluvat.
kts. Ristiinopiskelun hallinta kohdekorkeakouluna
Muiden kuin Sisua käyttävien korkeakoulujen opetustarjonnan vastaanottaminen RIPAsta (kotikorkeakouluna)
Sisua käyttävien korkeakoulujen kaikki opetustarjonta on tarkasteltavissa minkä tahansa korkeakoulun Sisussa. Opiskelija ja palveluhenkilö voi tarkastella toisen korkeakoulun opintojaksoja/toteutuksia vaihtamalla opintojaksojen/toteutusten haussa korkeakoulun, jonka tietoja haetaan.
Muiden kuin Sisua käyttävien korkeakoulujen opetustarjonta tulee RIPAn kautta Sisuun tarkasteltavaksi, mikäli korkeakoulu on jakanut opetustarjonnan sellaiselle ristiinopiskeluverkostolle, johon joku Sisua käyttävä korkeakoulu kuuluu.
Opiskeluoikeuteen sisältyvien verkosto-oikeuksien hallinta kotikorkeakoulussa
Palveluhenkilö voi hallita käsin oman korkeakoulunsa opiskeluoikeuksiin sisältyviä verkosto-oikeuksia. Verkosto-oikeuksia voi syntyä myös automaattisesti pääkäyttäjän hallitsemien verkostojen kohderyhmäasetusten perusteella.
kts. Ristiinopiskelun hallinta kotikorkeakouluna
Ristiinopiskeluopintojen lisääminen kotikorkeakoulun opintosuunnitelmaan
Opiskelija voi lisätä toisten korkeakoulujen tarjoamia ristiinopiskeluopintoja opintosuunnitelmaansa.
kts. Ristiinopiskelutarjonta opiskelijalle
Ristiinopiskeluopintojen hakeminen ja tarkastelu kotikorkeakoulun hakunäkymässä
Opiskelija voi hakea toisten korkeakoulujen tarjoamia ristiinopiskeluopintoja opiskelijan käyttölittymän Haku-sivulla Ristiinopiskelutarjonta-välilehdellä. Välilehdellä on haettavissa kaikki muiden korkeakoulujen opetustarjonta, joka on jaettu ristiinopiskeluverkostoille, joissa opiskelijan kotikorkeakoulu on mukana.
kts. Ristiinopiskelutarjonta opiskelijalle
Ristiinopiskeluopintoihin ilmoittautuminen kotikorkeakoulun Sisussa
Opiskelija voi ilmoittautua Sisussa toisen korkeakoulun toteutukselle. Toteutuksen ja opintojakson pitää olla ristiinopiskeluverkoston tarjonnassa ja ilmoittautumisessa käytetyssä opiskeluoikeudessa pitää olla verkosto-oikeus kyseiseen ristiinopiskeluverkostoon.
kts. Ristiinopiskelutarjonta opiskelijalle
Ristiinopiskeluilmoittautumisen käsittely kohdekorkeakoulun Sisussa
Sisu ottaa vastaan RIPAn välittämät toisten korkekoulujen opiskelijoiden tekemät ristiinopiskeluilmoittautumiset. Sisu luo ilmoittautumisen ja verkoston kohdekorkeakouluasetusten perusteella tarvittaessa opiskelijan, ristiinopiskeluoikeuden ja ilmoittautumisen kyseiselle toteutukselle. RIPAsta tulevat päivitykset ilmoittautumiseen otetaan vastaan ja käsitellään.
Ilmoittautumiset ovat normaalisti käsiteltävissä kohdekorkeakoulun Sisussa, ja muutokset ilmoittautumisiin välitetään RIPAn kautta kotikorkeakoululle.
Kts. Ristiinopiskelun hallinta kohdekorkeakouluna
Suorituksen arviointi kohdekorkeakoulussa
Opettaja arvioi ristiinopiskelua suorittavan opiskelijan suorituksen normaalisti kohdekorkeakoulussa toteutuksen arvioinnissa. Opintojakson suoritus syntyy automaattisesti opintojakson suoritustavan asetuksen mukaisesti tai suoritus kirjataan arviointikohteen suoritusten pohjalta käsin.
Sisu lähettää ristiinopiskeluoikeudelle kirjatun arviointikohteen suorituksen RIPAn kautta kotikorkeakouluun hyväksyttäväksi. Kun opintojaksosuoritus syntyy, Sisu lähettää opintojaksosuorituksen RIPAn kautta kotikorkeakouluun hyväksiluettavaksi.
Kts. Ristiinopiskelun hallinta kohdekorkeakouluna
Opintojaksosuorituksen hyväksiluku kotikorkeakouluun
Sisu ottaa vastaan RIPAn toimittamia toisissa korkeakouluissa tehtyjä ristiinopiskelusuorituksia. Sisuun muodostuu automaattisesti sisällytetty opintojakson suoritus kohdekorkeakoulun lähettämien tietojen perusteella. Ripan lähettämiä arviointikohteen suorituksia ei hyväksilueta Sisussa.
Poiketen muista sisällytetyistä suorituksista, jotka ovat henkilökohtaisia, RIPAsta hyväksiluettu suoritus viittaa suoraan kohdekorkeakoulun opintojaksoon.
Suoritus näkyy normaalisti osana opiskelijan suunnitelmaa ja opintoja ja sen voi kiinnittää kotikorkeakoulun kokonaisuuteen ja tutkintoon.