Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Luotu Hamsteriin.Päivitetty viimeksi 26.9.2023 Sisu 2.13

Uutta:

  • Malliajoituksessa näytetään aina viisi vuotta riippumatta tutkinto-ohjelman tyypistä

Käyttöliittymä: PalveluhenkilöHallintohenkilö
Sijainti: Opinnot, tutkinto-ohjelma
Roolit: ops-suunnittelija, ops-hyväksyjä, hyväksytyn tutkinto-ohjelman muokkaaja

Table of Contents

Mikä on malliajoitus?

Palveluhenkilö voi luoda malliajoituksen, jonka mukaan opiskelija voi suorittaa opintonsa ja valmistua tutkinnon tavoiteajassa. Malliajoitus ei pakota opiskelijaa mihinkään, vaan se ohjaa opiskelijaa valitsemaan opinnot siinä järjestyksessä kuin ne on suunniteltu tehtävän.

...

Sisussa malliajoitus tehdään tutkinto-ohjelman versioon (id:hen, ei group id:hen) ja se sidotaan opiskelijan opiskeluoikeuden aloittamislukuvuoteenversion alkamisvuoteen. Jos tutkinto-ohjelman versio on kiinni useammassa ops-kaudessa, voi kuitenkin eri lukuvuosille tehdä omat malliajoitukset määrittelemällä ajoituksen alkamisvuoden. Yhdelle tutkinto-ohjelman versiolle voi tehdä useamman malliajoituksen ja nimetä ne kuvaavasti, esim. Tuotantotalouden opiskelijat 2017 ja Tuotantotalouden opiskelijat 2017, avoin väylä.

Malliajoituksen ensimmäisessä versiossa malliajoitus Malliajoitus voidaan antaa perioditasolla. Ajoittaa voidaan voi vain opintojaksoja, opintokokonaisuuksia ja väliotsikoita. Jos ajoittaa opintokokonaisuuden tai väliotsikon, tarkoittaa se käytännössä sitä, että opiskelijan tulisi suorittaa kokonaisuuden alla olevat opintojaksot määriteltynä ajankohtana, esim. sivuaineopinnot toisen lukuvuoden kevätlukukautena ja kolmantena lukuvuotena. Lisäksi voidaan ajoittaa kokonaisuuden sisällä olevat opintojaksot tarkalleen, esim. kirjallisuustieteen aineopintojen kaksi pakollista opintojaksoa on ajoitettu ensimmäiselle ja toiselle periodille ensimmäisenä lukuvuotena ja loput (esim. kokonaisuuden vaihtoehtoiset opintojaksot) on ajoitettu kokonaisuustasolla ensimmäisen lukuvuoden keväälle ja toisen lukuvuoden syksylle.Tässä vaiheessa malliajoitusta periodeille, niin että se näkyy opiskelijan puolella. Opiskelija ei vielä näe aikaväleille ajoitettuja kokonaisuuksia tai väliotsikoita.

Malliajoitusta ei voi asettaa suoraan lukukausille tai -vuosille eikä sitä voi kopioida. Malliajoituksessa ei myöskään vielä näytetä opintojaksojen suoritustapoihin merkittyjä suunniteltuja ajoitusajankohtia. Malliajoitus päivittyy, kun tutkintorakennetta päivitetään, mutta ei vielä indikoi käyttäjälle muutosta.

Malliajoitusta ei voi vielä julkaista.

Malliajoitus opiskelijan näkökulmasta

Opiskelijan toiminnot tulevat vasta Marsussa, mutta tässä sen toimintaperiaatteita.

Lähtökohtaisesti opiskelija ottaa ensimmäisenä opiskeluvuotenaan käyttöön hänen ryhmälleen (esim. pääaineen) tehdyn malliajoituksen. Opiskelija voi myös ottaa käyttöönsä aloittamisvuottaan myöhemmän malliajoituksen, jos tutkinto-ohjelma on useammalla ops-kaudella. Jos opiskelija tekee uuden suunnitelman uudemmalle tutkinto-ohjelman versiolle, saa hän näkyviin myös tuoreempien ops-kausien malliajoitukset.

...

Malliajoituksia voidaan luoda ja poistaa myös silloin kun tutkinto-ohjelma on julkaistu.

Käyttöoikeudet

Kaikilla, joilla on hallintohenkilön käyttöoikeus eli pääsy käyttöliittymään, pääsevät näkemään malliajoitukset.

Malliajoitusten käsittelyyn on kolme teknistä käyttöoikeutta, jotka on on ajateltu niin, että ne lisätään lisätty seuraaviin olemassaoleviin käyttöoikeusrooleihin:

  • ops-suunnittelija: saa luoda ja muokata malliajoituksia ja poistaa luonnostilaisen malliajoituksen
    • tekniset oikeudet: Malliajoitus luonnostelu ja Malliajoitus ylläpito
    • HUOM. ops-
    hyväksyjä: saa julkaista malliajoituksen
    • tekninen oikeus: Malliajoitus julkaisu
    • suunnittelijan rooli on globaali
  • hyväksytyn tutkinto-ohjelman muokkaaja: saa muokata malliajoitusta sen tilasta riippumatta ja julkaista sen ja perua julkaisun; saa poistaa myös julkaistun malliajoituksen
    • tekninen oikeus: Malliajoitus ylläpito

...

  • ops-hyväksyjä: saa julkaista malliajoituksen ja perua julkaisun
    • tekninen oikeus: Malliajoitus julkaisu

Malliajoituksen luominen ja muokkaaminen

Malliajoitus-näytöllä Malliajoituksessa näytetään sen hetkinen tutkinnon rakenne. Jos tutkinnon rakennetta muokataan, päivittyy myös rakenne-välilehden sisältö. Jos jotain on jo ehditty ajoittaa, ja kyseiset opinnot vai opintojaksot poistetaan rakenteesta, näkyy tieto myös malliajoituksessa. TESTAA  ei näytutkinnon rakenteesta poistaa jo ajoitetun opinnon, myös malliajoituksen rakenne päivittyy niin, että ajoitettu opinto ja sen ajoitus poistuvat. Samoin jos rakenteeseen lisää opinnon, päivittyy se rakenteeseen.

 Malliajoituksen luominen aloitetaan kolmen pisteen takaa toiminnosta Luo uusi. Avautuvassa modaalissa annetaan kuvaava nimi malliajoitukselle ja valitaan opiskelun aloitusvuosi . Tällä hetkellä malliajoitukselle näytetään neljä vuotta valitusta aloitusvuodesta alkaen. valittavissa olevista ops-kausista. Jos tutkinto-ohjelman versio on sellaisilla ops-kausilla, jotka kestävät vain yhden lukuvuoden (esim. 2016-2017 ja 2017-2018 ja 2018-2019), tulee käyttäjän olla sillä ops-kaudella, jolle hän haluaa malliajoituksen luoda. Jos ops-kausi itsessään on useamman vuoden mittainen (esim. 2013-2015), voi käyttäjä valita valikossa mille lukukaudelle malliajoituksen tekee.

Image Added      →   →   →   →    Image Added

Yhdelle tutkinto-ohjelmalle voidaan luoda useampi malliajoitus ja ne kannattaa nimetä kuvaavasti, jotta opiskelija osaa valita ne oikein.

Malliajoituksessa näytetään aina viisi vuotta riippumatta tutkinto-ohjelman tyypistä (AMK-tutkinnot ovat pisimmillään 4,5 vuotta). Malliajoitus kannattaa kuitenkin tehdä vain tutkinnon tavoiteajalle.

Malliajoituksessa näytetään koko tutkinnon hierarkia, lukuunottamatta valintaryhmiä, koska ne ovat ainoastaan sääntöjä eikä niillä ole nimeä.   Valintaryhmän alla olevat opinnot näytetään lähimmän ylimmän kokonaisuuden (tutkinto-ohjelman, opintokokonaisuuden tai väliotsikon) alla. Malliajoituksessa opintokokonaisuudet ja väliotsikot listataan ensin tutkintorakenteen järjestyksessä ja sen jälkeen irrallaan olevat opintojaksot. Jos tutkinto-ohjelmassa tai heti sen alla olevassa valintaryhmässä on suoraan kiinni opintojakso, se näytetään ihan viimeisenä malliajoituksen rakenteessa. Jos opinto on rakenteessa kahdessa paikassa, ajoitetaan se vain kerran eli opintojaksolla opinnolla voi olla vain yksi ajoitus. Opinto ajoitetaan automaattisesti tällöin kahteen kertaan samaan kohtaan.

Ajoitus tehdään Muokkaa-tilassa.

Image Added

Ajoitetut opintojaksot näytetään punaisella ja ajoitetut kokonaisuudet/väliotsikot vaaleamman punaisella värityksellä.

Image Added

Jos malliajoituksia on useampi, tarkasteltavaa malliajoitusta voi vaihtaa malliajoituksen nimen kohdalta. Huom. kun sivua päivitetään, menee se aina ensimmäiseen malliajoitukseen.

Malliajoituksen nimeä voi muuttaa kolmen pisteen takaa löytyvästä toiminnosta.


Warning

Malliajoitus päivittyy 7 tunnin viiveellä. Ts. jos opiskelija on käynyt ajoitus-näkymässä ja malliajoitus julkaistaan tai sitä muokataan sen jälkeen, niin opiskelija näkee päivitykset seitsemän tunnin päästä.

Malliajoituksen julkaiseminen ja poistaminen

Malliajoitus voidaan julkaista samaan aikaan tutkinto-ohjelman kanssa. Se voidaan myös julkaista siitä Malliajoituksen voi poistaa kolmen pisteen takaa. Poistaminen on lopullista eli poistettua malliajoitusta ei käyttöliittymässä voi palauttaa.

Malliajoitus julkaistaan tutkinto-ohjelmasta erillisenä eli jo julkaistulle tutkinto-ohjelmalle voi luoda malliajoituksen ja julkaista sen jälkikäteen. Malliajoitus näkyy opiskelijalle vasta julkaistuna eli se ei näy, vaikka tutkinto-ohjelma olisi julkaistu ja malliajoitus olisi on luonnostilassa. Myös julkaistu malliajoitus voidaan poistaa. onko näitä vielä?

 Malliajoitusta voi muokata, vaikka se on julkaistu. Se ei muuta opiskelijan ajoituksia. Koko malliajoituksen poistaminen ei  myöskään poista opiskelijan ajoituksia, mutta opiskelija ei enää voi valita sitä valikosta.
Malliajoituksen voi poistaa kolmen pisteen takaa. Refresh? korjataanko?