...
On suositeltavaa, että opiskelijat vastaavat HowULearn-kyselyyn useamman kerran osana opintojaan. Kyselyn voi toteuttaa samalle vastaajaryhmälle useamman kerran, jolloin saadaan vertailukelpoista dataa opintojen eri vaiheista.
PhD-kyselyt
HowUStudy-kyselyt
HowUStudy-kyselyitä käytetään palautteen keräämiseen yksittäisestä opintojaksosta tai opintokokonaisuudesta perinteisen kurssipalautelomakkeen sijaan. Kyselyyn on suositeltavaa vastata jo toteutuksen aikana, jolloin opettaja saa arvokasta tietoa opetuksen ja opiskelijoiden kanssa käytävien palautekeskustelujen tueksi.
...
Hallintohenkilön etusivulla (UniHow-kuvake) näytetään mahdolliset kyselyt, jotka on kohdistettu kirjautuneelle käyttäjälle. Käytännössä Sinulle kohdistetut kyselyt -osiossa näytetään kyselyitä vain, jos käyttäjä on lisätty jonkun kyselyn osallistujaksi. Käyttäjä toimii tässä tapauksessa vastaajan ohjeiden mukaisesti (ks. Vastaajan toiminnot).
Etusivulla tarjotaan suora polku uuden kyselyn käynnistämiseen Käynnistä uusi kysely -painikkeesta. Painike ohjaa käyttäjän Kyselyt-näkymään (ks. Kyselyt).
Kyselypohjat
Kyselypohjat -näkymässä korkeakoulu voi tarkastella, luoda ja muokata kyselypohjia. Kyselypohjat ovat korkeakoulukohtaisia ja niiden pohjalta avataan varsinaisia kyselyitä (ks. Kyselypohja).
Kyselypohjien tarkastelu
...
Tarkasteltavan kyselypohjan Ulottuvuudet-välilehdellä käyttäjä voi esikatsella kyselypohjan sisältämiä ulottuvuuksia ja niistä muodostettavaa palautetta opiskelijoille (ks. opiskelijan kyselyn tulosten tarkastelu ja hallinnon kyselyn vastausten tarkastelu). Käyttäjä näkee kysymykset, jotka kuuluvat kuhunkin ulottuvuuteen ja joihin opiskelijalle annettava palaute pohjautuu. Käyttäjä voi tarkastella miltä palaute näyttää opiskelijan näkökulmasta, jos tämän vastaukset ovat alle keskiarvon, yli keskiarvon tai keskiarvon mukaiset. Palaute muuttuu sen mukaan, miten opiskelijan vastaukset suhteutuvat koko vastaajajoukon vastauksiin.
...
Käyttäjä voi luoda uuden kyselypohjan Kyselypohjat-näkymässä Luo uusi kyselypohja -painikkeesta. Käyttäjän tulee valita minkä tyyppisen kyselyn hän haluaa luoda: HowULearn tai HowUStudy -kyselyn (ks. UniHow lyhyesti). Tämän jälkeen käyttäjälle avautuu valittu kyselypohja muokkaustilaan.
...
Kaikissa tekstikentissä on valmiiksi muotoillut oletustekstit kolmella kielellä. Käyttäjä voi hyödyntää oletustekstiä tai muokata sitä. Käyttäjä voi myös tyhjentää tekstikentät kokonaan Tyhjennä-painikkeesta, jolloin tekstin kaikki kieliversiot tyhjenevät. Alkuperäiset oletustekstit kieliversioineen voi palauttaa Aseta oletusteksti -painikkeesta. Kyselypohjalle tallennettuja tekstejä voi muokata myöhemmin kyselykohtaisesti (ks. Kyselyn HowULearn -kyselyn luominen ja käynnistäminen). Sähköpostiviestin tekstejä muokatessa ei voi käyttää muotoiluja, kuten aloitus- ja lopetustekstejä muokatessa.
...
Käyttäjä voi tarvittaessa lisätä kyselypohjaan yhden korkeakoulukohtaisen lisäkysymyksen Valitse lisäkysymykset -toiminnosta. Käyttäjälle avautuu lista Valmis- tai Käytössä-tilaisista lisäkysymyksistä ja valinta tallennetaan Lisää -painikkeesta (ks. Lisäkysymykset).
Valittu lisäkysymys näytetään kaikissa kyselypohjan pohjalta avatuissa kyselyissä osakyselyiden jälkeen. Kyselypohjaan lisättyä lisäkysymystä ei voi muokata tai poistaa kyselykohtaisesti. Sen sijaan kyselyn avaamisen yhteydessä voi lisätä tarvittaessa yhden kyselykohtaisen lisäkysymyksen (ks. Kyselyn HowULearn -kyselyn luominen ja käynnistäminen).
Palautteen yhteenveto -osiossa käyttäjä tarkastelee ja tarvittaessa muokkaa oletustekstiä, joka näytetään kyselyyn vastanneille opiskelijoille palautteen tarkastelun yhteydessä. Opiskelija voi tarkastella palautetta vasta, kun kysely on sulkeutunut ja vastauksia on riittävästi. Tekstin tarkoitus on johdattaa opiskelija palautteen tarkasteluun ja avata palautenäkymän tarkoitusta. (ks. Kyselyn vastausten tarkastelu)
Näkymässä on valmiiksi muotoillut oletustekstit kolmella kielellä. Käyttäjä voi hyödyntää oletustekstiä tai muokata sitä. Käyttäjä voi myös tyhjentää tekstikentät kokonaan Tyhjennä-painikkeesta, jolloin tekstin kaikki kieliversiot tyhjenevät. Alkuperäiset oletustekstit kieliversioineen voi palauttaa Aseta oletusteksti -painikkeesta. Kyselypohjalle tallennettua tekstiä ei voi muokata tai poistaa enää kyselykohtaisesti.
...
Käyttäjä voi muokata olemassa olevaa kyselypohjaa riippuen sen tilasta (ks. Kyselypohjien tilat yllä). Luonnos- tai Valmis-tilassa olevia kyselypohjia voi muokata vapaasti, koska tällaisten kyselypohjien pohjalta ei ole vielä avattu yhtään kyselyä. Sen sijaan Käytössä-tilaista kyselyä voi muokata vain rajatusti.
...
Osakyselyt -näkymässä käyttäjä voi tarkastella valmiita osakyselyitä ja niiden sisältöjä. Osakyselyt (ks. määritelmä kohdassa UniHow lyhyesti) ja niiden sisällöt ovat kaikille järjestelmää käyttäville korkeakouluille yhteisiä eikä niitä voi muokata tai luoda uusia.
...
Tarkasteltavan osakyselyn Ulottuvuudet-välilehdellä käyttäjä voi nähdä osakyselyn sisältämät ulottuvuudet ja niistä muodostettavat palautteet opiskelijoille (vrt. kyselyn vastausten tarkastelu). Käyttäjä näkee osakyselyn kysymykset, jotka kuuluvat eri ulottuvuuksiin ja joihin opiskelijalle annettava palaute pohjautuu.
...
Kyselyt -välilehdellä käyttäjä voi tarkastella ja muokata olemassa olevia kyselyitä sekä luoda ja käynnistää uusia kyselyitä. Käyttäjä voi hallinnoida näkymässä sekä HowULearn-kyselyitä että HowUStudy-kyselyitä (ks. UniHow lyhyesti)
HowULearn-kyselyn luominen ja käynnistäminen
...
Aloitusteksti
Käyttäjä muokkaa tarvittaessa kyselyn aloitustekstiä, joka näytetään kyselyyn vastaaville opiskelijoille johdantona heti kyselyn otsikon jälkeen (ks. Kyselyyn vastaaminen). Aloitustekstikentässä näytetään oletuksena valitussa kyselypohjassa määritelty aloitusteksti kolmella kielellä.Osakyselyt
Käyttäjä näkee kyselyn sisältämät osakyselyt, jotka on määritelty valitussa kyselypohjassa. Lista sisältää myös kyselypohjaan lisätyn mahdollisen lisäkysymysjoukon. Kyselyn sisältämiä osia ei voi muokata kyselyssä, vaan määrittelyt tehdään kyselypohjassa.Lisäkysymykset
Käyttäjä voi täydentää kyselyä tarvittaessa yhdellä kyselykohtaisella lisäkysymyksellä. Se tapahtuu Valitse lisäkysymykset -toiminnon kautta. Käyttäjälle avautuu lista käytössä olevista lisäkysymyksistä. Listalla näytetään vain Valmis ja Käytössä -tilaiset lisäkysymykset, joita ei ole sisällytetty valittuun kyselypohjaan. Valinta tallennetaan Lisää -painikkeesta.Lopetusteksti
Käyttäjä tarkastelee ja tarvittaessa muokkaa kyselyn lopetustekstiä, joka näytetään opiskelijalle kyselyn päätteeksi sen jälkeen, kun hän on vastannut kyselyyn ja lähettänyt vastauksensa (ks. Kyselyyn vastaaminen). Lopetustekstikentässä näytetään oletuksena valitussa kyselypohjassa määritelty lopetusteksti. Kaikissa tekstikentissä on valmiiksi muotoillut oletustekstit kolmella kielellä. Käyttäjä voi hyödyntää oletustekstiä tai muokata sitä.
...
Järjestelmä kertoo, kuinka monta toteutusta tai opiskelijaa kyselylle on lisätty sekä näyttää osallistujien yhteenlasketun lukumäärän. Järjestelmä huomauttaa, jos lisäys epäonnistuu tai joku lisätyistä opiskelijoista on jo kyselyn vastaanottajana.
Huom! Jos opiskelijalta puuttuu opintotietojärjestelmästä ensisijainen sähköpostiosoite, hänelle ei lähetetä kyselyn kutsuviestiä eikä hän voi vastata kyselyyn.
Viimeisessä osiossa käyttäjä määrittelee tutkimuslupaa koskevat asiat:
Tutkimuslupa
Viimeisessä vaiheessa käyttäjä määrittelee, kysytäänkö vastaajilta tutkimuslupaa vai ei. Kuvauksessa avataan tutkimusaineiston käyttöä tarkemmin. Jos käyttäjä etenee ilman valintaa, vastaajilta kysytään lupaa käyttää vastauksia tutkimustarkoituksiin. Jos käyttäjä valitsee Tutkimuslupaa ei tarvita, vastaajilta ei kysytä tutkimuslupaa. Vain niistä opiskelijoista, jotka ovat antaneet tutkimusluvan, voidaan ottaa tutkimustarkoitukseen muodostettava excel.
Lopuksi kysely tallennetaan, jonka seurauksena syntyy uusi kysely. Tämän jälkeen kysely löytyy Kyselyt-näkymän kautta.
PhD-kyselyiden luominen ja käynnistäminen
Käyttäjä luo ja käynnistää uuden kyselyn Käynnistä kysely -painikkeesta. Käyttäjä valitsee kyselypohjan, jota halutaan käyttää kyselyn pohjana. Valikossa näytetään kaikki Valmis ja Käytössä -tilaiset kyselypohjat. Kustakin kyselypohjasta on valittavissa vain sen viimeisin versio.
Kysely avautuu muokkaustilaan, jossa käyttäjä etenee vaiheittain täyttämällä seuraavat osiot:
Sisältö
Ajastus ja viestit
Osallistujat
Tutkimuslupa
Kunkin osion alalaidasta voi keskeyttää kyselyn luomisen Peruuta-painikkeesta tai edetä seuraavaan vaiheeseen, jos kaikki pakolliset tiedot on täytetty. Jos pakollisissa tiedoissa on puutteita, Tarkista tiedot -painike osoittaa ne.
Ensimmäisessä osiossa käyttäjä määrittelee kyselyn sisältöön liittyvät tiedot:
Perustiedot
Käyttäjä valitsee mahdollisen kohderyhmän eli opiskelijaryhmän, jolle kysely halutaan kohdistaa. Kyselyyn voi valita vain yhden kohderyhmän ja tämä ei ole pakollinen tieto. Valikossa näytetään kaikki korkeakoulun opintotietojärjestelmässä julkaistut ja voimassaolevat tutkinto-ohjelmat.
Kyselyn nimi muodostuu automaattisesti kyselypohjan nimestä, valitusta kohderyhmästä, lukukausitiedosta ja mahdollisesta tarkenteesta. Nimi näytetään myös opiskelijalle. Käyttäjä voi tarvittaessa täydentää tarkenteen ja kuvauksen. Tarvittaessa tarkenne annetaan eri kielillä samaan kenttään. Kuvaus näkyy vain kyselyiden muokkaustilassa eikä näy vastaajille.
Aloitusteksti
Käyttäjä muokkaa tarvittaessa kyselyn aloitustekstiä, joka näytetään kyselyyn vastaaville opiskelijoille johdantona heti kyselyn otsikon jälkeen (ks. Kyselyyn vastaaminen). Aloitustekstikentässä näytetään oletuksena valitussa kyselypohjassa määritelty aloitusteksti kolmella kielellä.Osakyselyt
Käyttäjä näkee kyselyn sisältämät osakyselyt, jotka on määritelty valitussa kyselypohjassa. Lista sisältää myös kyselypohjaan lisätyn mahdollisen lisäkysymysjoukon. Kyselyn sisältämiä osia ei voi muokata kyselyssä, vaan määrittelyt tehdään kyselypohjassa.Lisäkysymykset
Käyttäjä voi täydentää kyselyä tarvittaessa yhdellä kyselykohtaisella lisäkysymyksellä. Se tapahtuu Valitse lisäkysymykset -toiminnon kautta. Käyttäjälle avautuu lista käytössä olevista lisäkysymyksistä. Listalla näytetään vain Valmis ja Käytössä -tilaiset lisäkysymykset, joita ei ole sisällytetty valittuun kyselypohjaan. Valinta tallennetaan Lisää -painikkeesta.Lopetusteksti
Käyttäjä tarkastelee ja tarvittaessa muokkaa kyselyn lopetustekstiä, joka näytetään opiskelijalle kyselyn päätteeksi sen jälkeen, kun hän on vastannut kyselyyn ja lähettänyt vastauksensa (ks. Kyselyyn vastaaminen). Lopetustekstikentässä näytetään oletuksena valitussa kyselypohjassa määritelty lopetusteksti. Kaikissa tekstikentissä on valmiiksi muotoillut oletustekstit kolmella kielellä. Käyttäjä voi hyödyntää oletustekstiä tai muokata sitä.
Seuraavassa osiossa määrittelee kyselyn ajastukseen ja viesteihin liittyvät tiedot:
Kyselyn avautuminen ja kutsuviesti
Käyttäjä määrittelee koska kysely avataan opiskelijoille. Järjestelmä lähettää kyselyn osallistujille sähköpostin kyselyn avautumisesta kyselyn alkamisajankohtana. Käyttäjä muokkaa tarvittaessa sähköpostiviestin otsikkoa ja sisältöä. Alkuperäiset kyselypohjan oletustekstit kieliversioineen voi palauttaa Aseta oletusteksti -painikkeesta. Oletuksena näytetään valitussa kyselypohjassa määritellyt tekstit kolmella kielellä.Kyselyn sulkeutuminen ja sulkeutumisviesti
Käyttäjä määrittelee koska kysely päättyy. Järjestelmä lähettää kyselyn osallistujille sähköpostin kyselyn sulkeutumisesta kyselyn päättymisajankohtana. Samalla opiskelijaa tiedotetaan saatavilla olevasta palautteesta. Käyttäjä muokkaa tarvittaessa sähköpostiviestin otsikkoa ja sisältöä. Alkuperäiset kyselypohjan oletustekstit kieliversioineen voi palauttaa Aseta oletusteksti -painikkeesta. Oletuksena näytetään valitussa kyselypohjassa määritellyt tekstit kolmella kielellä.Kyselyn muistutusviesti
Käyttäjä määrittelee tarvittaessa koska järjestelmä lähettää muistutusviestin kyselystä. Käyttäjä voi ajoittaa useita muistutusviestejä. Järjestelmä lähettää kyselyyn vastaamattomille osallistujille sähköpostin muistutusviestin ajankohtana. Käyttäjä muokkaa tarvittaessa sähköpostiviestin otsikkoa ja sisältöä. Alkuperäiset kyselypohjan oletustekstit kieliversioineen voi palauttaa Aseta oletusteksti -painikkeesta. Oletuksena näytetään valitussa kyselypohjassa määritellyt tekstit kolmella kielellä.
Seuraavassa osiossa käyttäjä määrittelee kyselyn osallistujat:
Opiskelijat
Käyttäjä lisää opiskelijat, joille kysely lähetetään. Osallistujia voi lisätä kahdella tavalla: lisäämällä opiskelijat opiskelijanumeroiden avulla tai toteutuksen tunnisteella. Opiskelijanumeroita tai toteutuksia voi lisätä kerralla useita, jolloin käyttäjän tulee erottaa opiskelijanumerot pilkulla, välilyönnillä tai rivinvaihdolla. Opiskelijanumeron perusteella lisätyt opiskelijat näkyvät Opiskelijat-listauksessa ja toteutuksen tunnisteella lisätyt toteutukset näkyvät Toteutukset-listauksessa.Toteutuksen tunnisteena käytetään opintotietojärjestelmästä saatavaa toteutuskohtaista id-numeroa. Sisusta se löytyy toteutuskohtaisesti kunkin toteutuksen verkkosivuston osoiteriviltä (URL):
...
Käyttäjä voi tarkastella toteutuksen kautta lisättyjä opiskelijoita avaamalla toteutuksen tiedot. Osallistujiksi listautuu kaikki toteutukselle kyseisellä ajanhetkellä hyväksytyt opiskelijat. Kun kysely aukeaa, UniHow päivittää osallistujat uudelleen eli kyselyn saa kaikki opiskelijat, jotka ovat hyväksytty toteutukselle kyselyn avautuessa.
Järjestelmä kertoo, kuinka monta toteutusta tai opiskelijaa kyselylle on lisätty sekä näyttää osallistujien yhteenlasketun lukumäärän. Järjestelmä huomauttaa, jos lisäys epäonnistuu tai joku lisätyistä opiskelijoista on jo kyselyn vastaanottajana.
Huom! Jos opiskelijalta puuttuu opintotietojärjestelmästä ensisijainen sähköpostiosoite, hänelle ei lähetetä kyselyn kutsuviestiä eikä hän voi vastata kyselyyn.
Viimeisessä osiossa käyttäjä määrittelee tutkimuslupaa koskevat asiat:
...
Avata HowULearn-kysely uudelleen. Näkymässä määritellään uudelleen avattavalle kyselylle uudet vastaanottajat. Uudelleen avattuun kyselyyn voivat vastata myös aiemmat osallistujat, jotka eivät vielä ole vastanneet kyselyyn. Käyttäjä määrittelee kyselyn uuden alkamisajankohdan, päättymisajankohdan sekä niihin liittyvät viestit (vrt. kyselyn luominen ja käynnistäminen). Kutsuviesti ei ole pakollinen uudelleen avattavalla kyselyllä.
...