Päivitys Pomeloon 14.2.2018Ei muutoksia Hamsteriin.
Käyttöliittymä: Palveluhenkilö
Sijainti: Opinnot
Välilehti: Opintokokonaisuudet, Tutkinto-ohjelmat
...
Uuden säännön lisääminen rakenteeseen tapahtuu Rakenne-välilehden sisältöavustimen Säännöt-lehdellä. Sääntöjä on annettava vähintään yksi, jotta opinto on mahdollista hyväksyä. Sääntö annetaan aina tiettyyn rakenteeseen ja siihen kuuluviin olioihin (= opintojaksot, opintokokonaisuudet, valintaryhmät, väliotsikot). Säännöt ohjaavat opiskelijan valintoja opintosuunnitelmassa; asetettu sääntö näkyy opiskelijalle valinta-avustimen ylälaidassa.
Suorita kaikki
Kun säännöksi asettaa ”Suorita kaikki”, tulee opiskelijan rakenteeseen automaattisesti opinnon (tutkinto-ohjelman, opintokokonaisuuden, väliotsikon, valintaryhmän) sisältö eikä hän pysty itse poistamaan valintoja. Tätä sääntöä kannattaa käyttää esimerkiksi tutkinto-ohjelmassa, jos sen alle on määritelty vain ja ainoastaan ne kokonaisuudet, jotka opiskelijan on pakko suorittaa tutkintoon. Nämä voivat olla esim. pääaineopinnot, sivuaineopinnot, yliopiston yhteiset opinnot ja vapaasti valittavat opinnot.
Näiden kokonaisuuksien alla voi olla omia kokonaisuuksia, joiden valintoja ohjaavat niiille asetetut säännöt. Esimerkiksi viestintä- ja kieliopintojen opintokokonaisuus, jonka alla on neljä väliotsikkoa, joissa kussakin on oma sääntönsä. Päätasolla sääntönä on valitse kaikki, koska jokainen osio tulee suorittaa. Äidinkielessä opiskelija valitsee joko suomen tai ruotsin (valitse 1). Toisessa kotimaisessa kielessä valitaan annetuista vaihtoehdoista 3 op. Vieraan kielen kokonaisuudessa opiskelija valitsee 6 op vierasta kieltä. Viestintäopinnoissa on 3 op pakollisia opintoja.
Suorita tietty kappalemäärä
Jos valitsee säännöksi tietyn kappalemäärän suorittamisen, voi määräksi asettaa täsmälleen x kappaletta tai välillisen kappalemäärän esim. 3-5 kappaletta.
Jos laittaa säännöksi ”Suorita 0-5 kpl”, ei opiskelijan tarvitse valita välttämättä mitään. Tällöin opiskelijalle näkyy ohje ”Valitse max 5”. Esimerkiksi jos vapaasti valittavia opintoja ei ole pakko suorittaa, jos saa tutkinnon täyteen muilla opinnolla, kannattaa käyttää tätä sääntöä. Tämä sääntö ei myöskään ole ristiriitainen, vaikka sen ylempi sääntö olisi "Suorita kaikki". Siinä tapauksessa kokonaisuus tulee automaattisesti opiskelijan suunnitelmaan, mutta suunnitelma pysyy validina, vaikka sen alle ei valitsisi mitään.
Alaraja on pakollinen eikä yläraja saa olla pienempi kuin alaraja eikä nolla. Kappalemäärän täytyy olla positiivinen kokonaisluku. On huomattava, että järjestelmä ei valvo opinnon sisällä olevien opintojen opintopisteiden määrää, vaan nimenomaan kappalemäärää, joten on oltava huolellinen, että annettu sääntö on mahdollista toteuttaa.
Kappalemäärää voi käyttää esimerkiksi silloin, kun kokonaisuuden alla on väliotsikoita ja/tai valintaryhmiä ja/tai opintokokonaisuuksia, joista opiskelija valitsee vain osan. Valintaryhmiä/väliotsikoita voisivat olla esim. pääaineen vaihtoehtoiset syventävät moduulit, joista opiskelija valitsee kaksi.
Suorita tietty opintopistemäärä
...
Tämä antaa joustoa sellaisessa tapauksessa, että opintojakson (opintojaksojen) laajuus on muuttunut tai sen tilalle on suunnitelmassa vaihdettu vastaava opintojakso, jonka laajuus on pienempi kuin alkuperäisen opintojakson. Näin ollen ko. kokonaisuudessa 10 op riittää siihen, että rakenne on sääntöjen mukainen, mutta 9 op ei.
Myös tässä säännössä voidaan käyttää nollaa alarajana eli asettaa säännöksi esim. "Suorita 0-25 op" ja opiskelijan ei ole pakko valita siihen mitään, ks. Suorita tietty kappalemäärä yllä.
Pakollinen opintojakso
Jos opintojakso on pakollisena jossakin opintokokonaisuudessa, ei opiskelija voi valita sitä enää esimerkiksi vapaasti valittaviin. Valinta-avustimessa kyseinen opintojakso näkyy harmaana eikä sitä voi enää valita muualle.
...