...
Päivitetty
...
Appelsiiniin 25.10.2017
Käyttöliittymä: Palveluhenkilö
Sijainti: Opinnot
Välilehti: Opintokokonaisuudet, Tutkinto-ohjelmat
...
Tutkinto-ohjelman ja opintokokonaisuuden rakenteeseen sekä väliotsikoihin ja valintaryhmiin voidaan määritellä sisällyttää pakollisia, vaihtoehtoisia ja valinnaisia opintoja tai toisia kokonaisuuksia. Näitä valintoja määritellään säännöillä, joita ovat: suorita kaikki, suorita tietty kappalemäärä, suorita tietty opintopistemäärä.
Uuden säännön lisääminen rakenteeseen tapahtuu Rakenne-välilehden sisältöavustimen Säännöt-lehdellä. Sääntöjä on annettava vähintään yksi, jotta opinto on mahdollista hyväksyä. Sääntö annetaan aina tiettyyn rakenteeseen ja siihen kuuluviin olioihin (= opintojaksot, opintokokonaisuudet, valintaryhmät, väliotsikot). Säännöt ohjaavat opiskelijan valintoja opintosuunnitelmassa; asetettu sääntö näkyy opiskelijalle valinta-avustimen ylälaidassa.
...
Alaraja on pakollinen eikä yläraja saa olla pienempi kuin alaraja eikä nolla. Kappalemäärän täytyy olla positiivinen kokonaisluku. On huomattava, että järjestelmä ei valvo opinnon sisällä olevien opintojen opintopisteiden määrää, vaan nimenomaan kappalemäärää, joten on oltava huolellinen, että annettu sääntö on mahdollista toteuttaa.*
Suorita tietty opintopistemäärä
Säännöksi voi asettaa täsmällisen (suorita tietty määrä opintopisteitä) tai välillisen opintopistemäärän (esim. 5-25 op).
Jos halutaan antaa annetaan välillinen laajuus, niin pitää huomioida, että rakenteessa annetun säännön minimin pitää olla sama tai pienempi kuin perustiedoissa määritelty opintopistelaajuus ja säännön maksimin pitää olla sama tai suurempi kuin opintopistelaajuuden maksimi (ks. alla oleva virheilmoitus). Jos opintokokonaisuuden perustiedoissa on määritelty opintopistelaajuudeksi min. 15 op ja max. 15 op, ei rakennepuolella voi antaa säännön minimiksi 16 op eikä maksimiksi 14 op. Sääntönä voi olla esim. ”suorita 10-20 op”. Tästä lisää sääntojen logiikassa.
Tämä antaa joustoa sellaisessa tapauksessa, että opintojakson (opintojaksojen) laajuus on muuttunut tai sen tilalle on suunnitelmassa vaihdettu vastaava opintojakso, jonka laajuus on pienempi kuin alkuperäisen opintojakson. Näin ollen ko. kokonaisuudessa 10 op riittää siihen, että rakenne on sääntöjen mukainen, mutta 9 op ei.
...
Jos opintojakso on pakollisena jossakin opintokokonaisuudessa, ei opiskelija voi valita sitä enää esimerkiksi vapaasti valittaviin. Valinta-avustimessa kyseinen opintojakso näkyy harmaana, mutta ainakaan tässä vaiheessa Sisu ei ilmoita opiskelijalle, että opintojakso on jossain muussa kohtaa opintosuunnitelmaa. Katso myös kohta Epäsuorat valinnat.
Vaihtoehtoiset opinnot
Jos haluaa sijoittaa rakenteeseen toisilleen vaihtoehtoisia opintoja, kannattaa käyttää sääntöä Suorita tietty opintopistemäärä tai Suorita tietty kappalemäärä. Esimerkiksi opintokokonaisuuden alle voi laittaa kymmenen vaihtoehtoista opintojaksoa, joista opiskelija valitsee viisi kappaletta. Tai jos opintokokonaisuuden laajuus on vähintään 25 op, niin opiskelija valitsee sen verran opintojaksoja, että määrä täyttyy.
...
Rakenteeseen voi lisätä vapaasti valittavan opintojakson ja opintokokonaisuuden. Tässä palveluhenkilön näkymä väliotsikkoon ”Valinnaiset opinnot”Valinnaiset opinnot, johon on lisätty sekä vapaasti valittava opintojakso että kokonaisuus. Vapaasti valittava opinto siirtyy sen kokonaisuuden alle, jonka alla lisäys tehtiin. Opiskelija voi siis valinta-avustimessa lisätä tähän kohtaan mitä tahansa opintojaksoja tai opintokokonaisuuksia.
...
Jos lisää pitkän ohjetekstin, ei valinta-avustimessa näy opiskelijalle kuin ensimmäiset rivit. Kun opiskelija painaa ”Lue lisää..”, avautuu näytölle ikkuna, josta ohjetekstin voi lukea kokonaisuudessaan. Tässä näkymä hallinnon esikatselun kautta pitkään ohjetekstiin.
Sääntö ja ohjeteksti päivitetään klikkaamalla "Päivitä sääntö" -painiketta sisältöavustimen alareunassa. Sääntö ja ohjeteksti päivittyvät ilman erillistä ilmoitusta.
...
Sääntöjen logiikka
Anchor | ||||
---|---|---|---|---|
|
Vaikka opinnon luomisvaiheessa olisi laajuudelle määritelty jokin tietty maksimiopintopistemäärä, voi rakenteeseen lisätä opintoja yli tämän opintopistemäärän, sillä säännöt ohjaavat valintoja, eivät määritellyt laajuudet. Opinnolle asetettu laajuus on tavoitelaajuus (target credits). Se mahdollistaa opinnon laajuuksien vaihtumisen ajassa. Näin voi tapahtua esimerkiksi tilanteessa, jossa opintokokonaisuudelle on annettu laajuudeksi 25 op, mutta se sisältää opintojakson, jonka laajuus muuttuu seuraavalla ops-kaudella, mutta opintokokonaisuuden sisältö ja osaamistavoite pysyy muuten samana. Tai jollain opintojaksolla on vastaavuuksia, joiden laajuus on eri.
Jos opinnon opintokokonaisuuden laajuus perustiedoissa on esim. min. 15 op ja max. 15 op, mutta sisältöä on 25 opintopisteen edestä, ei järjestelmä herjaa opinnon osalta ylimenevistä opintopisteistä. On kuitenkin muistettava, että ylempi taso valvoo aina alempaa, joten opintopisteiden tulisi rakenteen ja selkeyden vuoksi olla yhteneväiset.
Asetetut säännöt ovat ratkaisevammassa asemassa, sillä ne ohjaavat opiskelijan valintoja. Jos sääntöön on asetettu jokin tietty opintopistemäärä (Suorita 25 op) ja opiskelija valitsee opintoja liikaa, tulee opiskelijalle siniselle pohjalle huomautus ”Sääntöjen vastaisia valintoja”. Lisäksi yläbannerin alapuolella näkyy punaisella ” Suunnitelma on rakenteen sääntöjen vastainen. Korjaa valintoja. Katso tarkemmin opiskelijan ohje opintosuunnittelmasta.”
Rakenne toimii siten, että ylätason sääntö määrittää sen alla olevia tasoja. Esimerkiksi jos sääntönä on Valitse kaikki ja kokonaisuuden alla on suoraan yksi opintojakso sekä kaksi väliotsikkoa, niin tulee rakenteeseen automaattisesti nämä kaikki kolme: opintojakso ja molemmat väliotsikot. Väliotsikoilla on omat sääntönsä, esimerkiksi toisessa Suorita 1-2 ja toisessa Suorita 0-3 kpl. Opiskelijan näkökulmasta valinnat on tehty, kun hän on ensimmäisen väliotsikon alta valinnut yhden sen alla olevan opintojakson. Toisesta väliotsikosta ei tarvitse valita mitään, koska sen sääntö on 0-3 kpl.
Tässä yllä mainittu esimerkki hallinnon näkökulmasta:
Tässä ylempi sama tilanne opiskelijan näkymänä esikatselun kautta, kun on tehty riittävät valinnat:
Jos sääntönä on jokin opintopistemäärä ja aikoo muuttaa joko sitä tai opinnon laajuutta, ja uusi laajuus tai sääntö on järjestelmän sääntöjen vastainen, pääsee sääntöä kiertämään muuttamalla ensin sisältöavustimeen säännöksi ”Valitse kaikki”.
Jos rakennetta tehdessä tulee kuvan mukainen virheilmoitus (Opinnon rakenteeseen ei saa lisätä samaa opintojaksoa- tai moduulisääntöä ilman, että välissä on moduulisääntö.) tarkoittaa se seuraavaa: Opintokokonaisuuden alle on suoraan kiinnitetty opintojaksoja ja siihen lisätään valintaryhmä, johon yritetään sijoittaa samaa opintojaksoa, kuin mitä kokonaisuuden alla jo on. Ratkaisu: Laita väliin väliotsikko.
Epäsuorat valinnat
Anchor | ||
---|---|---|
|
...
|
Sisu huolehtii siitä, että opiskelija ei voi sijoittaa samaa opintojaksoa rakenteeseen kahteen paikkaan. Jos opiskelijalla on jo valittuna opintojakso rakenteessa ja se on toisaalla vaihtoehtoisena tai valinnaisena, niin tiedottaa Sisu epäsuorista valinnoista kokonaisuuden (kuvassa väliotsikko) infopalkissa:
Lisäksi valinta-avustimessa näkyy opintojakson laatikossa, että opintojakso on valittu toiseen kohtaan rakenteessa:
...
Jos jo rakenteeseen valittu opintojakso onkin pakollisena myöhemmin valitussa kokonaisuudessa, käyttäytyy se hieman eri tavalla. Esimerkiksi jos opiskelija on jo valinnut opintojakson Poliittinen historia kohtaan Taloushistorian valinnaiset opintojaksot, ja hän valitsee myöhemmin kokonaisuuden Politiikan historia, jossa opintojakso on pakollisena, niin näytetään opintojakso kokonaisuuden Politiikan historia valinta-avustimessa (kuten yllä). Tässä tapauksessa kokonaisuuden infopalkki ei kerro epäsuorista valinnoista, koska pakollinen opintojakso on jo valittuna muualla (eli se on implisiittisesti valittu). Kokonaisuus on tilassa Valinnat tehty, kun siihen on valittuna 5 op, vaikka sääntönä on Valitse 10-25 op. Tästä tilanteesta on kuva alla. Sisu siis laskee implisiittisesti valitun opintojakson opintopisteet sinne, mihin se on valittu ja katsoo myös toisen kokonaisuuden olevan kunnossa. Valinta-avustimen kautta opintojakson Poliittinen historia voi siirtää opintokokonaisuuteen Politiikan historia. Tätä valintaa ei voi enää muuttaa poistamatta koko kokonaisuutta Politiikan historia, sillä opintojakso Poliittinen historia on siinä pakollinen.
Sääntö Suorita kaikki -sääntö voi aiheuttaa ongelmatilanteen siinä kohtaa, jos sama opintojakso on pakollisena kahdessa eri paikassa. Opiskelijalle tulee implisiittisesti valinnat tehdyksi, mutta tutkinto voi jäädä vajaaksi.
Jos opiskelija valitsee opintosuunnitelmaansa vapaavalintaisen opintokokonaisuuden, joka sisältää samoja opintojaksoja kuin pakollisena oleva opintokokonaisuus, ei järjestelmä huomauta samoista opintojaksoista, vaan se lisää suunnitelmaan vain ne opintojaksot, joita ei ole pakollisena muussa opintokokonaisuudessa. Tämä sama tapahtuu siinä tapauksessa, kun sama opintojakso on pakollisena esimerkiksi perusopinnoissa, ja se on pakollisena myös jossakin suuntautumisvaihtoehdossa. Järjestelmä lisää tästä suuntautumisvaihtoehdosta muut opinnot suunnitelmaan jättäen pois tämän kyseisen opintojakson. Opiskelija ei kuitenkaan näe, mikä opintojakso häneltä ”puuttuu” ja miksi opintopisteet jäävät vajaaksi.
Jos rakennetta tehdessä tulee kuvan mukainen virheilmoitus (Opinnon rakenteeseen ei saa lisätä samaa opintojaksoa- tai moduulisääntöä ilman, että välissä on moduulisääntö.) tarkoittaa se seuraavaa: Opintokokonaisuuden alle on suoraan kiinnitetty opintojaksoja ja siihen lisätään valintaryhmä, johon yritetään sijoittaa samaa opintojaksoa, kuin mitä kokonaisuuden alla jo on. Ratkaisu: Laita väliin väliotsikko.
Jos sääntönä on jokin opintopistemäärä ja aikoo muuttaa joko sitä tai opinnon laajuutta, ja uusi laajuus tai sääntö on järjestelmän sääntöjen vastainen, pääsee sääntöä kiertämään muuttamalla ensin sisältöavustimeen säännöksi ”Valitse kaikki”.
Esikatselu
Esikatselu-näkymässä voidaan katsoa, miltä rakenne näyttää opiskelijalle. Palveluhenkilön esikatselussa näytetään lisäksi luonnostilaiset opintojaksot. Esikatselussa voidaan testata rakenteen toimivuus tekemällä valinnat valinta-avustimessa.
Rakenteen järjestyksen muuttaminen
Opintojen järjestystä on mahdollista muuttaa nuoli-ikonin avulla. Opintokokonaisuuksien järjestystä voi muuttaa klikkaamalla ensin opinnon nimi aktiiviseksi, jolloin rakennetta pääsee muuttamaan. Samalla tavalla muutetaan myös opintokokonaisuuden sisältöä. Lisäksi opintojaksojen järjestystä voi muuttaa myös sisältöavustimessa avaamalla opintojaksolistauksen. Ensin on siis valittava ylätaso, jotta sen alla olevien opintojen järjestystä voidaan muuttaa.
...
Järjestystä voi muuttaa myös sisältöavustimen sisällä. Kun avaa sisältöavustimen ja klikkaa sisältöpuolen Opintojaksot-otsikkoa, avautuu sisältöavustimeen opintojaksot. Niiden järjestystä voi muuttaa samalla tavalla eli nuolia klikkaamalla.
Esikatselu
Esikatselu-näkymässä voidaan katsoa, miltä rakenne näyttää opiskelijalle. Palveluhenkilön esikatselussa näytetään lisäksi luonnostilaiset opintojaksot. Esikatselussa voidaan testata rakenteen toimivuus tekemällä valinnat valinta-avustimessa.
Rakenteen ajallisuus
Kesken
Kun rakenteeseen lisätään opintoja, niin Sisu antaa automaattisesti valittavaksi saman ops-kauden version. Jos kyseistä versiota ei ole luonnos- tai hyväksytty-tilassa, näytetään seuraavan ops-kauden versio. Jos sellaista ei ole, näytetään viimeisin voimassa oleva versio. Käyttäjää informoidaan puuttuvasta versiosta opinnon otsikkorivillä keltaisella varoitusikonilla. Kun opinnosta luodaan uusi versio, päivittyvät ne automaattisesti kokonaisuuden rakenteeseen ja varoituskolmio poistuu. Poistettuja opintojaksoja tai opintojakson versioita ei voi sijoittaa rakenteeseen, koska ne eivät näy opiskelijalle. Jos opintojakso poistetaan sen jälkeen kun se on sijoitettu rakenteeseen, näytetään siinä varoituspalkki, jossa lukee Poistettu.
...