Käyttöliittymä: Palveluhenkilö
Sijainti: Opinnot
Välilehti: Opintokokonaisuudet, Tutkinto-ohjelmat
...
Kun säännöksi asettaa ”Suorita kaikki”, tulee opiskelijan rakenteeseen automaattisesti opinnon (tutkinto-ohjelman, opintokokonaisuuden, väliotsikon, valintaryhmän) koko sisältö eikä hän pysty itse poistamaan valintoja. Tätä sääntöä kannattaa käyttää esimerkiksi tutkinto-ohjelmassa, jos sen alle on määritelty vain ja ainoastaan ne kokonaisuudet, jotka opiskelijan on pakko suorittaa tutkintoon. Nämä voivat olla esim. pääaineopinnot, sivuaineopinnot, yliopiston yhteiset opinnotja opinnot ja vapaasti valittavat opinnot.
...
Jos laittaa säännöksi ”Suorita 0-5 kpl”, ei opiskelijan tarvitse valita välttämättä mitään. Tällöin opiskelijalle näkyy ohje ”Valitse max 5”. Tässä tapauksessa on huomioitava, tuleeko tutkinnon vähimmäisopintopistemäärä täyteen. Esimerkiksi jos vapaasti valittavia opintoja ei ole pakko suorittaa, jos saa tutkinnon täyteen muilla opinnolla, kannattaa käyttää tätä sääntöä.
...
Suorita tietty opintopistemäärä
Rakenteessa Säännöksi voi asettaa täsmällisen (suorita tietty määrä opintopisteitä) tai välillisen opintopistemäärän (esim. 5-25 op).
Jos halutaan antaa välillinen laajuus, niin pitää huomioida, että rakenteessa annetun säännön minimin pitää olla sama tai pienempi kuin perustiedoissa määritelty opintopistelaajuus . Säännön ja säännön maksimin pitää olla sama tai suurempi kuin opintopistelaajuuden maksimi. Jos perustiedoissa on määritelty opintopistelaajuudeksi min. 15 op ja max. 15 op, ei rakennepuolella voi antaa säännön minimiksi yli 15 op eikä maksimiksi alle 15 op. Sääntönä voi olla ”suorita 1510-20 op”.
Jos sääntönä on jokin opintopistemäärä ja aikoo muuttaa joko sitä tai opinnon laajuutta, ja uusi laajuus tai sääntö on järjestelmän sääntöjen vastainen, pääsee sääntöä kiertämään muuttamalla ensin sisältöavustimeen säännöksi ”Valitse kaikki”.
Tämä antaa joustoa sellaisessa tapauksessa, että opintojakson (opintojaksojen) laajuus on muuttunut tai sen tilalle on suunnitelmassa vaihdettu vastaava opintojakso, jonka laajuus on pienempi kuin alkuperäisen opintojakson. Näin ollen ko. kokonaisuudessa 10 op riittää siihen, että rakenne on sääntöjen mukainen, mutta 9 op ei.
Sääntöjen suhde valintaryhmiin / väliotsikoihin / kokonaisuuksiin Rakenteet
Esimerkiksi jos opintokokonaisuudessa on sekä pakollisia että vaihtoehtoisia opintojaksoja, voi opintokokonaisuuden alle lisätä kaksi eri valintaryhmää, joilla selkeytetään rakennetta. Alla olevassa esimerkissä on yksi pakollinen opintojakso (Poliittinen historia), ja valintaryhmä, jonka opintojaksoista valitaan toinen (Valitse 1), sekä valintaryhmä valinnaiselle opintojaksolle (Valitse max. 1). Kannattaa muistaa, että ylätason sääntö (Valitse 10-15 op) määrittelee myös alatason valintoja eli valintaryhmien valinnat eivät voi olla ristiriidassa säännön Valitse 10-15 op kanssa.
Esikatselun avulla voi katsella näkymää opiskelijan silmin.
Oikean laidan valinta-avustimessa näkyy ensin ohje, sen alla on väliotsikon ”Kypsyysnäyte koulusivistyskielellä” vaihtoehtoiset opintojaksot, joista toinen on luonnostilassa. Sekä väliotsikko että opintokokonaisuus Opinnäytteeseen liittyvät opinnot ovat tilassa ”Valintoja puuttuu”, sillä väliotsikon alla oleva valinta on tekemättä.
Väliotsikon tai valintaryhmän saa lisättyä klikkaamalla auki sen opinnon, jonka alle haluaa väliotsikon tai valintaryhmän sijoittaa.
...
- Opintokokonaisuuden alle on suoraan kiinnitetty opintojaksoja sekä valintaryhmä, johon yrität sijoittaa samaa opintojaksoa, kuin mitä kokonaisuuden alla jo on. Ratkaisu: Laita väliin väliotsikko tai valintaryhmä.
Jos sääntönä on jokin opintopistemäärä ja aikoo muuttaa joko sitä tai opinnon laajuutta, ja uusi laajuus tai sääntö on järjestelmän sääntöjen vastainen, pääsee sääntöä kiertämään muuttamalla ensin sisältöavustimeen säännöksi ”Valitse kaikki”.
Vapaasti valittavat
Rakenteeseen voi lisätä vapaasti valittavan opintojakson ja opintokokonaisuuden. Tässä palveluhenkilön näkymä väliotsikkoon ”Valinnaiset opinnot”, johon on lisätty sekä vapaasti valittava opintojakso että kokonaisuus. Vapaasti valittava opinto siirtyy sen kokonaisuuden alle, jonka alla lisäys tehtiin. Opiskelija voi siis valinta-avustimessa lisätä tähän kohtaan mitä tahansa opintojaksoja tai opintokokonaisuuksia.
Kun lisää rakenteeseen vapaasti valittavan opintojakson tai opintokokonaisuuden, tulee katsoa, että säännöt etenkin opintopisteiden osalta sallivat vapaasti valittavien lisäämisen.
Jos tutkinnon laajuus on 180 opintopistettä ja se on alarajan lisäksi asetettu myös ylärajaksi, ei opiskelija voi valita yhtään ns. ylimääräisiä opintoja. Tutkinnolle ei ole pakko asettaa opintopisteylärajaa.
Vapaasti valittava opintojakso ja/tai kokonaisuus lisätään rakenteeseen sisältöavustimen kautta klikkaamalla joko opintojaksojen tai opintokokonaisuuksien alapuolelta ”vapaasti valittava”. Jos vapaasti valittavia ei ole pakko valita (= tutkinto saattaa tulla täyteen jo muilla opinnoilla), kannattaa säännöksi asettaa ”Suorita tietty määrä opintopisteitä” ja sen alarajaksi 0 op. Tällöin opiskelijan ei ole pakko valita kyseiseen kokonaisuuteen mitään.
Vapaasti valittava opinto siirtyy sen kokonaisuuden alle, jonka alla lisäys tehtiin. Tässä palveluhenkilön näkymä väliotsikkoon ”Valinnaiset opinnot”, johon on lisätty sekä vapaasti valittava opintojakso että kokonaisuus. Opiskelija voi siis valinta-avustimessa lisätä tähän kohtaan mitä tahansa opintojaksoja tai opintokokonaisuuksia.
Jos tutkinnon laajuus on 180 opintopistettä ja se on alarajan lisäksi asetettu myös ylärajaksi, ei opiskelija voi valita yhtään ns. ylimääräisiä opintoja. Tutkinnolle ei ole pakko asettaa opintopisteylärajaa.
Esikatselussa nähdään, miltä rakenne näyttäisi nyt opiskelijalle.
UUSI KUVAmyöhemmin KUVA
myöhemmin kun esikatselu toimii..
Kun opiskelija klikkaa väliotsikkoa, avautuu oikeaan laitaan sisältöavustin, jossa voi etsiä opintokokonaisuuksia.
Rakenteen järjestyksen muuttaminen
...