...
Jos tutkinnon laajuus on 180 opintopistettä ja se on alarajan lisäksi asetettu myös ylärajaksi, ei opiskelija voi valita yhtään ns. ylimääräisiä opintoja. Tutkinnolle ei ole pakko asettaa opintopisteylärajaa.
Rakenteiden hallinta
Jos opintokokonaisuudessa on sekä pakollisia että vaihtoehtoisia opintojaksoja, voi opintokokonaisuuden alle lisätä kaksi eri valintaryhmää, joilla selkeytetään rakennetta. Alla olevassa esimerkissä on yksi pakollinen opintojakso (Poliittinen historia), ja valintaryhmä, jonka opintojaksoista valitaan toinen (Valitse 1), sekä valintaryhmä valinnaiselle opintojaksolle (Valitse max. 1). Kannattaa muistaa, että ylätason sääntö (Valitse 10-15 op) määrittelee myös alatason valintoja eli valintaryhmien valinnat eivät voi olla ristiriidassa säännön Valitse 10-15 op kanssa.
Esikatselun avulla voi katsella näkymää opiskelijan silmin. Oikean laidan valinta-avustimessa näkyy ensin ohje, sen alla on väliotsikon ”Kypsyysnäyte koulusivistyskielellä” vaihtoehtoiset opintojaksot, joista toinen on luonnostilassa. Sekä väliotsikko että opintokokonaisuus Opinnäytteeseen liittyvät opinnot ovat tilassa ”Valintoja puuttuu”, sillä väliotsikon alla oleva valinta on tekemättä.
Väliotsikon tai valintaryhmän saa lisättyä klikkaamalla auki sen opinnon, jonka alle haluaa väliotsikon tai valintaryhmän sijoittaa.
Rakennetyökalu ja sisältöavustin
...
Tässä ylempi tilanne opiskelijan näkymänä esikatselun kautta, kun on tehty riittävät valinnat:
Epäsuorat valinnat
KESKEN
Sisun huolehtii siitä, että opiskelija ei voi sijoittaa samaa opintojaksoa rakenteeseen kahteen paikkaan. Jos opiskelijalla on pakollisena opintojakso, joka on jossain muualla rakenteessa jo valittuna opintojakso rakenteessa ja se on toisaalla vaihtoehtoisena tai valinnaisena, niin tiedottaa Sisu epäsuorista valinnoista toisen kokonaisuuden infopalkissa. (kuvassa väliotsikko) infopalkissa:
Lisäksi valinta-avustimessa näkyy opintojakson laatikossa, että opintojakso on valittu toiseen kohtaan .rakenteessa:
Jos valinnat on tehty niin päin, että jo muualle valittu opintojakso onkin pakollisena myöhemmin valitussa kokonaisuudessa, käyttäytyy se hieman eri tavalla. Esimerkiksi jos opiskelija on jo ehtinyt valita opintojakson X kokonaisuuteen Y, mutta sama valinnut opintojakson Poliittinen historia kohtaan Taloushistorian valinnaiset opintojaksot, ja hän valitsee myöhemmin kokonaisuuden Politiikan historia, jossa opintojakso on pakollisena myös kokonaisuudessa Z, niin näytetään opintojakso X kokonaisuuden Y Politiikan historia valinta-avustimessa. Tässä tapauksessa kokonaisuuden infopalkki ei kerro epäsuorista valinnoista, koska pakollinen opintojakso on jo valittuna muualla (eli se tulee implisiittisesti suoritetuksi). Valinta-avustimen kautta opintojakson X opintojakson Poliittinen historia voi siirtää opintokokonaisuuteen Y Politiikan historia. Tätä valintaa ei voi enää muuttaa poistamatta koko kokonaisuutta Politiikan historia, sillä opintojakso Poliittinen historia on siinä pakollinen.
Jos rakennetta tehdessä tulee kuvan mukainen virheilmoitus (Opinnon rakenteeseen ei saa lisätä samaa opintojaksoa- tai moduulisääntöä ilman, että välissä on moduulisääntö.) tarkoittaa se seuraavaa: Opintokokonaisuuden alle on suoraan kiinnitetty opintojaksoja ja siihen lisätään valintaryhmä, johon yritetään sijoittaa samaa opintojaksoa, kuin mitä kokonaisuuden alla jo on. Ratkaisu: Laita väliin väliotsikko.
...
Esikatselu-näkymässä voidaan katsoa, miltä rakenne näyttää opiskelijalle. Palveluhenkilön esikatselussa näytetään lisäksi luonnostilaiset opintojaksot. Esikatselussa voidaan testata rakenteen toimivuus tekemällä valinnat valinta-avustimessa.
Rakenteen järjestyksen muuttaminen
...