...
Väliotsikko nimetään kuvaavasti (esim. Pääaineopinnot). Nimeksi ei kannata antaa sääntöä (esim. vaihtoehtoiset) sillä se tieto määritellään säännöissä. Väliotsikko on kieleistetty, joten sen voi antaa suomen lisäksi sekä ruotsin ja/tai englannin kielellä. Väliotsikko toimii kuten opintokokonaisuus, mutta sitä ei voi jakaa useiden suunnitelmien kesken.
Valintaryhmälle ei voi antaa nimeä. Valintaryhmän tarkoitus on asettaa sääntöjä siihen sijoitetuille opinnoille.
Väliotsikon ja valintaryhmän tarkoituksena on selventää tutkinnon rakennetta opiskelijalle. Väliotsikko ja valintaryhmät eivät näy tutkintotodistuksessa, joten niiden alle rakenteessa valitut/lisätyt opinnot tulostuvat ilman otsikkoa ylemmän tason alle. Niitä ei kuitenkaan voi jakaa useiden suunnitelmien kesken, joten se ei toimi samalla logiikalla kuin opintokokonaisuus
Väliotsikoilla ja valintaryhmilla ei kuitenkaan kannata rakentaa liian monimutkaisia alahierarkioita, koska niiden säännöt ovat myös alisteisia toisilleen, joten useamman tason hierarkioihin saattaa olla hankala saada oikein toimivia sääntöjä. Tällaisessa tapauksessa kannattaa harkita erillisten opintokokonaisuuksien tekemistä näiden sijaan.
Säännöt
Tutkinto-ohjelman ja opintokokonaisuuden rakenteeseen sekä väliotsikoihin ja valintaryhmiin voidaan määritellä pakollisia, vaihtoehtoisia ja valinnaisia opintoja tai toisia kokonaisuuksia. Näitä valintoja määritellään säännöillä, joita ovat: suorita kaikki, suorita tietty kappalemäärä, suorita tietty opintopistemäärä.
...
Jos opintojakso on pakollisena jossakin opintokokonaisuudessa, mutta vaihtoehtoisena jossakin toisessa, ei opiskelija pysty valitsemaan sitä. Lisäksi valinta-avustimessa näkyy kyseisen vaihtoehtoisen opintojakson kohdalla varoituskolmio ja tieto siitä, mistä opintokokonaisuudesta kyseinen opintojakso jo löytyy (ks. kuva).
Vaihtoehtoiset opinnot
Jos haluaa sijoittaa rakenteeseen toisilleen vaihtoehtoisia opintoja, kannattaa käyttää sääntöä Suorita tietty opintopistemäärä tai Suorita tietty kappalemäärä. Esimerkiksi opintokokonaisuuden alle voi laittaa kymmenen vaihtoehtoista opintojaksoa, joista opiskelija valitsee viisi kappaletta. Tai jos opintokokonaisuus
Vapaasti valittavat
Rakenteeseen voi lisätä vapaasti valittavan opintojakson ja opintokokonaisuuden. Tässä palveluhenkilön näkymä väliotsikkoon ”Valinnaiset opinnot”, johon on lisätty sekä vapaasti valittava opintojakso että kokonaisuus. Vapaasti valittava opinto siirtyy sen kokonaisuuden alle, jonka alla lisäys tehtiin. Opiskelija voi siis valinta-avustimessa lisätä tähän kohtaan mitä tahansa opintojaksoja tai opintokokonaisuuksia.
...