Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Päivitys kesken! Päivitetty 1620.10.2017

Käyttöliittymä: Palveluhenkilö
Sijainti: Opinnot
Välilehti: Opintokokonaisuudet, Tutkinto-ohjelmat

...

Tämä antaa joustoa sellaisessa tapauksessa, että opintojakson (opintojaksojen) laajuus on muuttunut tai sen tilalle on suunnitelmassa vaihdettu vastaava opintojakso, jonka laajuus on pienempi kuin alkuperäisen opintojakson. Näin ollen ko. kokonaisuudessa 10 op riittää siihen, että rakenne on sääntöjen mukainen, mutta 9 op ei.

Pakollinen opintojakso

Jos opintojakso on pakollisena jossakin opintokokonaisuudessa, ei sitä voi valita enää esimerkiksi vapaasti valittaviin. Valinta-avustimessa kyseinen opintojakso näkyy harmaana, mutta ainakaan tässä vaiheessa Sisu ei ilmoita opiskelijalle, että opintojakso on jossain muussa kohtaa opintosuunnitelmaa.

Jos opintojakso on pakollisena jossakin opintokokonaisuudessa, mutta vaihtoehtoisena jossakin toisessa, ei opiskelija pysty valitsemaan sitä. Lisäksi valinta-avustimessa näkyy kyseisen vaihtoehtoisen opintojakson kohdalla varoituskolmio ja tieto siitä, mistä opintokokonaisuudesta kyseinen opintojakso jo löytyy (ks. kuva).

Vaihtoehtoiset opinnot

Jos haluaa sijoittaa rakenteeseen toisilleen vaihtoehtoisia opintoja, kannattaa käyttää sääntöä Suorita tietty opintopistemäärä tai Suorita tietty kappalemäärä. Esimerkiksi opintokokonaisuuden alle voi laittaa kymmenen vaihtoehtoista opintojaksoa, joista opiskelija valitsee viisi kappaletta. Tai jos opintokokonaisuusopintokokonaisuuden laajuus on vähintään 25 op, niin opiskelija valitsee sen verran opintojaksoja, että määrä täyttyy.

Vapaasti valittavat

Rakenteeseen voi lisätä vapaasti valittavan opintojakson ja opintokokonaisuuden. Tässä palveluhenkilön näkymä väliotsikkoon ”Valinnaiset opinnot”, johon on lisätty sekä vapaasti valittava opintojakso että kokonaisuus. Vapaasti valittava opinto siirtyy sen kokonaisuuden alle, jonka alla lisäys tehtiin. Opiskelija voi siis valinta-avustimessa lisätä tähän kohtaan mitä tahansa opintojaksoja tai opintokokonaisuuksia.

...

Säännöt-välilehdellä rakenteeseen muokataan sääntöjä ja tarpeen mukaan myös täydentäviä ohjetekstejä. Nämä ohjetekstit ja väliotsikot ovat ainoa tapa tehdä rakenteeseen opiskelijaa ohjeistavia tekstejä. Onkin suositeltavaa lisätä täydentäviä ohjetekstejä, etenkin jos valittavissa on vaihtoehtoisia opintoja.

...

Jos lisää pitkän ohjetekstin, ei valinta-avustimessa näy opiskelijalle kuin ensimmäiset rivit. Kun opiskelija painaa ”Lue Lue lisää..”, avautuu näytölle ikkuna, josta ohjetekstin voi lukea kokonaisuudessaan.

Sääntö ja ohjeteksti päivitetään klikkaamalla "Päivitä sääntö" -painiketta. Sääntö ja ohjeteksti päivittyvät ilman erillistä ilmoitusta.

Kuinka säännöt toimivat?

...

Vaikka opinnon luomisvaiheessa olisi laajuudelle määritelty jokin tietty maksimiopintopistemäärä, voi rakenteeseen lisätä opintoja yli tämän opintopistemäärän, sillä säännöt ohjaavat valintoja. Asetettujen sääntöjen mukaan määräytyvät opintopisteet sekä valittavat opinnot, eivät määritellyt laajuudet. Opinnolle asetettu laajuus on tavoitelaajuus (target credits). Se mahdollistaa opinnon laajuuksien vaihtumisen ajassa. Esimerkiksi opintokokonaisuudelle on annettu laajuudeksi 25 op, mutta se sisältää opintojakson, jonka laajuus muuttuu seuraavalla ops-kaudella, mutta opintokokonaisuuden sisältö ja osaamistavoite pysyy muuten samana. Tai jollain opintojaksolla on vastaavuuksia, joiden laajuus on eri.

Asetetut säännöt ovat ratkaisevammassa asemassa, sillä ne ohjaavat opiskelijan valintoja. Jos sääntöön on asetettu jokin tietty opintopistemäärä (joka olisi eri kuin opinnolle asetettu laajuusopintopistemäärä  (Suorita 25 op) ja opiskelija valitsee opintoja liikaa, tulee siniselle pohjalle huomautus ”Sääntöjen vastaisia valintoja”. Lisäksi yläbannerin alapuolella näkyy punaisella ”Suunnitelma on rakenteen sääntöjen vastainen. Korjaa valintoja.”

Rakenne toimii siten, että ylätason sääntö määrittää sen alla olevia tasoja. Esimerkiksi jos sääntönä on Valitse kaikki ja kokonaisuuden alla on suoraan yksi opintojakso sekä kaksi väliotsikkoa, niin tulee rakenteeseen automaattisesti nämä kaikki kolme: opintojakso ja molemmat väliotsikot. Väliotsikoilla on omat sääntönsä, esimerkiksi toisessa Suorita 1-2 ja  toisessa Suorita 0-3 kpl. Opiskelijan näkökulmasta valinnat on tehty, kun hän on ensimmäisen väliotsikon alta valinnut yhden sen alla olevan opintojakson. Toisesta väliotsikosta ei tarvitse valita mitään, koska sen sääntö on 0-3 kpl.

Tässä yllä mainittu esimerkki hallinnon näkökulmasta:

Image Added

 

Tässä ylempi tilanne opiskelijan näkymänä esikatselun kautta, kun on tehty riittävät valinnat:

Image Added

 

Epäsuorat valinnat

KESKEN

Jos opiskelijalla on pakollisena opintojakso, joka on jossain muualla rakenteessa vaihtoehtoisena tai valinnaisena, niin tiedottaa Sisu epäsuorista valinnoista toisen kokonaisuuden infopalkissa. Lisäksi valinta-avustimessa näkyy opintojakson laatikossa, että opintojakso on valittu toiseen kohtaan.

Image Added

Jos valinnat on tehty niin päin, että opiskelija on jo ehtinyt valita opintojakson X kokonaisuuteen Y, mutta sama opintojakso on pakollisena myös kokonaisuudessa Z, niin näytetään opintojakso X kokonaisuuden Y valinta-avustimessa. Tässä tapauksessa kokonaisuuden infopalkki ei kerro epäsuorista valinnoista, koska pakollinen opintojakso on jo valittuna muualla (eli se tulee implisiittisesti suoritetuksi). Valinta-avustimen kautta opintojakson X voi siirtää opintokokonaisuuteen Y.

 

Jos rakennetta tehdessä tulee kuvan mukainen virheilmoitus (Opinnon rakenteeseen ei saa lisätä samaa opintojaksoa- tai moduulisääntöä ilman, että välissä on moduulisääntö.) tarkoittaa se seuraavaa: Opintokokonaisuuden alle on suoraan kiinnitetty opintojaksoja ja siihen lisätään valintaryhmä, johon yritetään sijoittaa samaa opintojaksoa, kuin mitä kokonaisuuden alla jo on. Ratkaisu: Laita väliin väliotsikko. 

 

Jos sääntönä on jokin opintopistemäärä ja aikoo muuttaa joko sitä tai opinnon laajuutta, ja uusi laajuus tai sääntö on järjestelmän sääntöjen vastainen, pääsee sääntöä kiertämään muuttamalla ensin sisältöavustimeen säännöksi ”Valitse kaikki”.

Esikatselu

Esikatselu-näkymässä voidaan katsoa, miltä rakenne näyttää opiskelijalle. Palveluhenkilön esikatselussa näytetään lisäksi luonnostilaiset opintojaksot. Esikatselussa voidaan testata rakenteen toimivuus tekemällä valinnat valinta-avustimessa.

...

 

 

 

 

 

Rakenteen ajallisuus

Kesken

Kun rakenteeseen lisätään opintoja, niin Sisu antaa automaattisesti valittavaksi saman ops-kauden version. Jos kyseistä versiota ei ole luonnos- tai hyväksytty-tilassa, näytetään seuraavan ops-kauden versio. Jos sellaista ei ole, näytetään viimeisin voimassa oleva versio. Käyttäjää informoidaan puuttuvasta versiosta opinnon otsikkorivillä keltaisella varoitusikonilla. Kun opinnosta luodaan uusi versio, päivittyvät ne automaattisesti kokonaisuuden rakenteeseen ja varoituskolmio poistuu. Poistettuja opintojaksoja tai opintojakson versioita ei voi sijoittaa rakenteeseen. Jos opintojakso poistetaan sen jälkeen kun se on sijoitettu rakenteeseen, näytetään siinä varoituspalkki, jossa lukee Poistettu.

...