Ilmoittautumisen koontisivu
Päivitetty viimeksi 22.11.2024 Sisu 6.0
- Lisätietokysymykset pienillä kirjaimilla
Käyttöliittymä: Opiskelija
Rooli: Opiskelija
Välilehti: Ilmoittautuminen
Ilmoittautumisen koontisivu
Opiskelijan uuden ilmoittautumisnäkymän voi asettaa päälle universitysettings (enrolmentTabEnabled).
Ilmoittautumisessa opiskelija voi valita opintojaksoille suoritustavan, valita mille toteutukselle haluaa osallistua ja ilmoittautua toteutuksiin. Ilmoittautumisessa myös näkee ilmoittautumisten kokonaiskuvan.
Opiskelijan opintokalenterin toiminnallisuuteen ei ole tehty muutoksia ja sitä voi edelleen käyttää joko uuden ilmoittautumisen rinnalla tai sen kanssa. Opiskelijan kannattaa edelleen suunnitella opetusryhmävalinnat opintokalenterissa Ilmoittautuminen#OpintojensuunnittelukalenterissaOpintojensuunnittelukalenterissa.
Uuden ilmoittautumisnäkymän idea on, että opiskelija näkee kerralla, mihin opintojaksoihin hänen tulisi ilmoittautua (suunnitelman ajoitetut opintojaksot). Opiskelija valitsee ne toteutukset, joihin haluaa ilmoittautua, mikä siirtää toteutuksen ilmoittautumisputkeen. Ilmoittautumisputkessa opiskelija näkee kunkin toteutuksen ilmoittautumisen tilan.
Opintokalenterissa opiskelija voi edelleen suunnitella lukujärjestyksensä ennen ilmoittautumista. Opintokalenterin toimintoihin ei ole tehty muita muutoksia kuin se, että ilmoittautumismodaali on uusittu. Ilmoittautumisen voi edelleen tehdä myös opintokalenterissa.
Ilmoittautumisen laskentaan ei ole tehty muutoksia.
Suoritustapa, arviointikohde, toteutus
Opintojakso
Yksi opintojakso sisältää jonkun tietyn osaamistavoitteen, jonka opiskelija saavuttaa tekemällä yhden opintojakson määritellyistä suoritustavoista. Opintojakson tiedot voivat muuttua eri opetussuunnitelmakausilla eli opintojaksosta voi olla useampi versio.
Suoritustapa
Suoritustavoilla ja niihin liitetyillä arviointikohteilla kuvataan eri tapoja suorittaa sama osaaminen eli yhden opintojakson osaamistavoite.
Arviointikohde
Arviointikohde on opintojakson osasuoritus. Yksi tai useampi arviointikohde muodostaa yhden suoritustavan ja yksi suoritustapa kattaa opintojakson koko osaamisen.
Toteutus
Toteutus on arviointikohteen konkreettinen ilmentymä, esim. luentosarja tai akvaariotentti. Opiskelija ilmoittautuu toteutukseen, jonka suoritus arvioidaan; tämä arvioitu suoritus on samalla arviointikohteen suoritus, joka näkyy opiskelijalle opintojakson suoritustapamatriisissa. Arviointikohteesta voi olla vain yksi ensisijainen suoritus. Jos suorittaa saman arviointikohteen uudestaan, niin silloin kyseessä on korotus(yritys).
Opintojakson rakenne kaaviona:
Ks. tarvittaessa hallintohenkilön ohjeesta tarkemmin: https://funidata.atlassian.net/wiki/display/OTM/Opintojaksot#Opintojaksot-Suoritustavat,arviointikohteetjatoteutukset
Ks. myös tarvittaessa tarkemmin suoritustavan toiminta opiskelijan ohjeessa: https://funidata.atlassian.net/wiki/display/OTM/Opintosuunnitelma+ja+opintojen+ohjaus#Opintosuunnitelmajaopintojenohjaus-SuoritustavatSuoritustavat
Suoritettavat opintojaksot ja toteutuksen valinta
Opiskeluoikeuden valinta
Jos opiskelijalla on useampi opiskeluoikeus, täytyy hänen valita, mihin opiskeluoikeuteen ilmoittautuminen liittyy. Valinta vaikuttaa ilmoittautumisen ehtoihin ja valintakriteereihin ja siihen onko opiskelijalla oikeus ilmoittautua avoimen kautta ostettuun opintojaksoon. Ehdot tarkastetaan valitun opiskeluoikeuden tiedoista (opiskeluoikeuden voimassaolo, läsnäoloilmoittautuminen, opintojakson kuuluminen ensisijaiseen suunnitelmaan). Samoin suoritetut opintopisteet lasketaan valitun opiskeluoikeuden ensisijaisesta suunnitelmasta.
Ilmoittautumisen valintakriteerit
Jos opiskelijalla ei ole voimassa olevaa tai tulevaisuudessa voimaan astuva opiskeluoikeutta, ei hän voi ilmoittautua.
Tutkinto-opiskelijat
Jos opiskelijalla on useampi opiskeluoikeus, niin täytyy opiskeluoikeus valita. Samassa sessiossa Sisu muistaa valitun opiskeluoikeuden.
Opiskeluoikeuksista näytetään voimassa olevat sekä tulevaisuudessa voimaan astuvat. Opiskeluoikeuksissa ei näytetä päättyneitä tai peruttuja opiskeluoikeuksia eikä niitä, joista opiskelija on valmistunut tai luopunut.
Jos opiskelijalla on vain yksi opiskeluoikeus, on se valittu.
Jos opiskelijalla ei ole voimassaolevia opiskeluoikeuksia, näytetään huomatus ei voimassaolevia opiskeluoikeuksia.
Opiskeluoikeus, joka ei ole vielä alkanut eikä siihen ole tehty suunnitelmaa:
Ohjetekstinä:
Listattuna ovat opiskeluoikeuden ensisijaiseen suunnitelmaan valitut suorittamattomat opintojaksot. Ensisijaisen suunnitelman löydät opintojen rakenne -välilehdeltä.
Notifikaatiossa kehotus mennä tekemään suunnitelma: Sinulla ei ole yhtään opintosuunnitelmaa. Mene opintojen rakenne -sivulle ja luo opintosuunnitelma.
Muut kuin tutkinto-opiskelijat
Jos koulutuksessa suoritusoikeuden tyyppi on opintojaksot vahvistettava opiskeluoikeuteen, niin silloin uusi ilmoittautumisnäkymä toimii kuten tutkinto-opiskelijoilla (joilla suoritusoikeuden tyyppi on ei edellytä opintojakson vahvistamista opiskeluoikeuteen). Näiden opiskelijoiden tulee tehdä suunnitelma, jotta heille osataan näyttää oikeat opintojaksot.
Opiskelijalta, jonka opiskeluoikeuden suoritusoikeuden tyyppi on opintojaksot vahvistettava opiskeluoikeuteen TAI edellyttää erillisen suoritusoikeuden ostamista ohitetaan ehto/sääntö opintojakson versio kuuluu ensisijaiseen suunnitelmaan ja tarkistetaan sen sijaan onko opiskelijalla oikeus suorittaa opintojakso, ks. tarkemmin Ilmoittautumisen koontisivu#Ilmoittautuminen.
Ostettu suoritusoikeus
ks. avoimen opiskelijan ohjeesta https://funidata.atlassian.net/wiki/display/OTM/Avoimen+tarjonta+opiskelijalle.
Näytettävät opintojaksot
Tämä koskee muita kuin ostettavia suoritusoikeuksia, ks. https://funidata.atlassian.net/wiki/display/OTM/Avoimen+tarjonta+opiskelijalle.
Suoritettavissa opintojaksoissa ja toteutuksen valinnassa näytetään ensisijaiseen opiskeluoikeudelliseen suunnitelmaan lisätyt opintojaksot, joista opiskelija ei ole valinnut suoritustapaa ja/tai toteutusta. Toissijaisten suunnitelmien opintojaksoja ei näytetä.
Jos suunnitelmaa ei ole, näytetään huomautus, jossa kehotetaan luomaan sellainen.
Ohjetekstinä:
Listattuna ovat opiskeluoikeuden ensisijaiseen suunnitelmaan valitut suorittamattomat opintojaksot. Ensisijaisen suunnitelman löydät opintojen rakenne -välilehdeltä.
Notifikaatiossa kehotus mennä tekemään suunnitelma: Sinulla ei ole yhtään opintosuunnitelmaa. Mene opintojen rakenne -sivulle ja luo opintosuunnitelma.
Opintojaksot näytetään periodeittain, jos opintojaksoja on ajoitettu. Oletuksena näytetään käynnissä oleva ja seuraava periodi ja toiminnosta näytä lisää periodeja saa auki muut periodit, joille on ajoitettuja opintojaksoja. Näytä lisää periodeja avaa kerralla seuraavat kaksi periodia. Kun kaikki periodit, joille on ajoitusta, on valittu näytettäväksi, voidaan periodit sulkea toiminnolla näytä vähemmän periodeja. Näkymässä näytetään kaikki ne periodit, joilla on suorittamattomia opintojaksoja. Jos näkymässä näytetään menneitä periodeja, kannattaa käydä ajoituksessa ajoittamassa opintojaksot uudelleen. Opintojaksot ovat ajoituksen mukaisessa järjestyksessä.
Oletuksena näytetään aina myös ajoittamattomat, jos sellaisia on. Ajoittamattomissa näytetään oletuksena maksimissaan kuusi opintojaksoa; näytä lisää toiminnosta voi avata seuraavat kuusi. Ajoittamattomat ovat aakkosjärjestyksessä vasemmalta oikealle, ylhäältä alas. Jos opintojaksoja ei ole ajoitettu, näytetään vain ajoittamattomat.
Opintojakson nimi on linkki, josta aukeaa opintojaksoesitteen välilehti esite.
Opintojaksolaatikko näkyy ilmoittautumisnäkymässä niin kauan, että opintojaksosta on kirjattu ensisijainen suoritus. Jos opiskelijalla on opintojaksosta toissijainen suoritus, niin näytetään se ilmoittautumisnäkymässä.
- Jos opiskelija on valinnut suoritustavan ja suoritustavan arviointikohteissa on nyt tai tulevaisuudessa käynnissä oleva toteutus, näytetään opintojakson liepeessä teksti valitse toteutus, jos
- opiskelija ei ole vielä valinnut toteutusta kaikista arviointikohteista TAI
- opiskelijalla on valitun suoritustavan arviointikohteen toiseen toteutukseen
- hylätty ilmoittautuminen
- keskeytetty ilmoittautuminen
Opintojaksolaatikossa näytetään teksti toteutukset valittu ja toiminto muuta valintoja silloin kun
on valinta, jota voi muuttaa (=yhdessäkin arviointikohteessa on nyt tai tulevaisuudessa käynnissä oleva toteutus, jonka opiskelija on valinnut/voi valita) JA
- opiskelijalla ei ole ensisijaista suoritusta opintojaksosta JA
- valitun suoritustavan kaikkiin arviointikohteisiin on joko
- suoritus TAI
- ilmoittautuminen toteutukselle, joka on käynnissä nyt tai tulevaisuudessa (menneisyydessä olevia toteutuksia ei huomioida)
- toteutus sarakkeessa
- ilmoittautuminen käsittelyssä (ei merkitystä mikä on pääsemisen ennuste) TAI
- hyväksytty ilmoittautuminen
- toteutus sarakkeessa
- opiskelija on valinnut käynnissä nyt tai tulevaisuudessa olevan toteutuksen (menneisyydessä olevia toteutuksia ei huomioida), mutta ei ole vielä ilmoittautunut sille
- toteutus on sarakkeessa ilmoittaudu
HUOM. valitse toteutus/muuta valintoja näytetään myös silloin kun ainoa valittavissa oleva, nyt tai tulevaisuudessa käynnissä oleva toteutus on peruttu. Peruttua toteutusta ei voi valita tai ottaa valintaa pois.
Jos toteutus on päättynyt, luonnos, arkistoitu tai julkaistu viivästetysti, ei toimintoa näytetä.
Opiskelijan ei ole tarkoitus ilmoittautua kerralla kaikkiin suunnitelman opintojaksoihin, vaan ainoastaan niihin, jotka hän aikoo suorittaa seuraavassa periodissa (ja/tai joihin ylipäänsä ilmoittautuminen on avoinna). Tähän kannattaa hyödyntää ajoitustoimintoa, ks. Ajoitus.
Huom. Sisu ei tue usean eri välilehden käyttämistä samaan aikaan eli kannattaa tehdä ajoitus kuntoon ennen kuin siirtyy ilmoittautumisnäkymään.
Toteutuksen valinta
Jos opiskelija on valinnut suoritustavan ja suoritustavan arviointikohteissa on nyt tai tulevaisuudessa käynnissä oleva toteutus, näytetään toiminto valitse toteutus.
Jos opiskelija on valinnut suoritustavan ja suoritustavan arviointikohteissa ei ole nyt tai tulevaisuudessa käynnissä oleva toteutusta, näytetään ohjeteksti ei valittavia toteutuksia.
Jos suoritustapaa ei ole valittu, näytetään ohjeteksti Valitse suoritustapa Opintojen rakenne -näkymässä.
Jos opintojaksolla ole suoritustapoja, näytetään ohjeteksti Valitse suoritustapa Opintojen rakenne -näkymässä.
Opintojaksolaatikossa näytetään teksti toteutukset valittu ja toiminto muuta valintoja silloin kun
- opiskelijalla ei ole ensisijaista suoritusta opintojaksosta JA
- valitun suoritustavan arviointikohteisiin on joko
- suoritus TAI
- ilmoittautuminen:
- toteutus sarakkeissa ilmoittaudu / ilmoittautuminen käsittelyssä TAI
- hyväksytty ilmoittautuminen
Muuta valintoja näytetään myös silloin kun toteutuksen valintamodaalissa ei ole valitun toteutuksen lisäksi muita valittavissa olevia toteutuksia.
Muutos voi olla, se että opiskelija poistaa toteutuksen valinnan.
Toiminto valitse toteutus/muuta valintoja avaa modaalin, jossa näytetään se suoritustapa, jonka opiskelija on valinnut. Muita suoritustapoja ei näytetä.
Modaalissa näytetään aina kaikki arviointikohteet, vaikka niihin ei liittyisi nyt tai tulevaisuudessa käynnissä olevaa toteutusta.
Ylimpänä näytetään opintojakson koodi ja nimi, jotka toimivat linkkinä opintojaksoesitteeseen, joka aukeaa toiselle välilehdelle. Nimen ja koodin alla näytetään, mikä opintojakson versio suunnitelmassa on. Version infoikonin ohjeteksti on: Voit vaihtaa opintojakson version Opintojen rakenne -näkymässä. Klikkaa opintojakson koodia ja vaihda versio Opintojakson versio -valikosta.
Alimpana on valittu suoritustapa. Infoikonin ohjeteksti on: Voit vaihtaa suoritustavan Opintojen rakenne -näkymässä.
Opintojen rakenteen lisäksi suoritustapavalinnan voi muuttaa myös avaamalla opintojaksolaatikon linkistä opintojakson esitteen ja sieltä välilehden suoritustavat sekä ajoitus-näkymässä samasta paikasta.
Linkki aika- ja paikkatiedot avaa toiseen välilehteen toteutuksen tiedot opintojaksoesitteessä.
Huom. modaalissa on mahdollista kerralla valita useampi toteutus, mutta Sisun toimintalogiikan mukaisesti opiskelijalla voi olla arviointikohteesta vain yksi ensisijainen suoritus (ts. ei suositella rakentamaan samaan arviointikohteeseen osallistumista opetukseen + tenttiä, joista opiskelija saa arvioinnin vain tentistä. Tällainen kannattaa rakentaa ennemmin yhteen toteutukseen, ks. Toteutukset#Tenttiosanaopetusta). Jos opiskelija suorittaa samassa arviointikohteessa toisen toteutuksen, on kyseessä korotusyritys.
Valitut toteutukset siirtyvät alas osioon ilmoittautuminen valitulle toteutukselle sekä opintokalenteriin.
HUOM. toteutuksen valinta vie aina samalla toteutuksen myös opintokalenteriin. Opintokalenterissa voi käydä valitsemassa opetusryhmät, jotta voi vertailla menevätkö ryhmät ajallisesti päällekkäin.
Jos opiskelija valitsee toteutuksen uudessa modaalissa yhden toteutuksen ja vahvistaa, niin näytölle tulee modaali, jossa kysytään, haluaako opiskelija siirtyä suoraan ilmoittautumiseen. Ko. modaali näytetään, jos ilmoittautumisaika on käynnissä.
Siirry ilmoittautumaan avaa ilmoittautumismodaalin.
Jos opiskelijalla on jo ilmoittautuminen toteutukseen, näytetään ilmoittautumisen tilanne labelina.
Suoritustapamatriisissa on toteutuksen perässä tähti + otsikkosarakkeessa ohjeteksti sopii ajoitukseesi, jos opiskelijan ajoitus on sama kuin toteutuksella. Tässä riittää, että yksikin toteutuksen voimassaolopäivä osuu sille periodille, jolle opiskelija on opintojakson ajoittanut.
Valinnaiset arviointikohteet
Jos suoritustavan arviointikohteet ovat valinnaisia, näytetään modaalissa vain ne arviointikohteet, jotka opiskelija on suoritustavassa valinnut.
Jos valitun suoritustavan arviointikohteet ovat valinnaisia eikä opiskelija ole valinnut yhtään arviointikohdetta tai yhtään sellaista arviointikohdetta, jossa olisi toteutus, voi opiskelija avata toteutuksen valintamodaalin toiminnosta valitse toteutus, jos jossain toisessa arviointikohteessa on valittavissa oleva toteutus.
Avautuvassa modaalissa näytetään valitun arviointikohteen kohdalla ohjeteksti ei valittavia toteutuksia.
Sama tilanne suoritustapamatriisin kautta katseltuna: opiskelija on valinnut arviointikohteen, jossa ei ole toteutusta, mutta toisessa arviointikohteessa on.
Peruttu toteutus
Jos toteutus on peruttu, on opintojaksolaatikossa valitse toteutus/muuta valintoja, mutta peruttua toteutusta ei voi valita eikä jo valittua voi valita pois. Jos opiskelija on jo ilmoittautunut perutulle toteutukselle ja toteutus on osiossa ilmoittautuminen valitulle toteutukselle, voi opiskelija poistaa toteutuksen ko. osiosta, mutta ilmoittautuminen ei poistu samalla.
Valittuna toisaalla
Jos opiskelija on ilmoittautunut toteutukselle toisen opintojakson, saman opintojakson toisen arviointikohteen tai saman opintojakson toisen version kautta, näytetään label valittuna toisaalla ja ohjeteksti olet jo valinnut tämän toteutuksen. Toteutus on valitu toisen arviointikohteen, opintojakson eri version tai eri opintojakson kautta (ks. tarvittaessa tarkemmin: Ilmoittautuminen#Opintojaksonversiokuuluuensisijaiseensuunnitelmaan)
HUOM. tämä (valittuna toisaalla) on näytetään myös silloin, kun opiskelija on ilmoittautunut toteutukselle avoimen suoritusoikeuden kautta ja nyt on avannut toteutuksen valinnan tutkinto-opiskelijoiden näkymästä.
Jos kaikki suunnitelmaan valitut opintojaksot on suoritettu, näytetään huomautus: olet valinnut kaikkiin opintojaksoihin toteutuksen. Voit lisätä opintoja suunnitelmaasi välilehdellä opintojen rakenne.
Toteutuksen poistaminen
Toteutuksen voi poistaa ilmoittautumisputkesta poista toteutuksen valinta -toiminnossa osiossa ilmoittautuminen valitulle toteutukselle ja kalenterista välilehdellä suoritustavat poista -toiminnosta sekä uudesta modaalissa ottamalla valinnan pois.
Lisäksi toteutuksen voi valita ja valinnan voi poistaa opintojaksoesitteen suoritustavat-välilehdellä valitse / poista valinta -toiminnosta.
Toteutuksen poistaminen estetty
Opintojaksolaatikosta ei saa poistettua valittua toteutusta seuraavissa tilanteissa:
- toteutus on peruttu
- opiskelija on ilmoittautunut ja ilmoittautuminen on sarakkeessa
- ilmoittautuminen käsiteltävänä tai
- ilmoittautuminen käsitelty
- koskee myös keskeytettyjä ilmoittautumisia
- keskeytetty ilmoittautuminen häviää ko. ilmoittautumisen vaiheista, ks. tarkemmin keskeyttäminen
- koskee myös keskeytettyjä ilmoittautumisia
Jos toteutus on peruttu, näytetään peruttu-label. Opiskelija ei itse voi poistaa perutun toteutuksen valintaa.
Toteutuksen valinta opintosuunnitelmassa, ajoituksessa tai haun kautta
Jos korkeakoulussa on otettu käyttöön uusi ilmoittautumisen koontinäkymä, niin valitse toteutus -toiminnosta tuleva huomautus (siirry ilmoittautumiseen) ohjaa sinne.
Jos korkeakoulu ei ole ottanut käyttöön uutta ilmoittautumisen koontinäkymää, ohjaa linkki opintokalenteriin. Ks. Ilmoittautuminen#Ilmoittautuminenhaunkautta.
Huomautus tulee aina kun valitaan toteutus, myös kun uudessa ilmoittautumisen koontinäkymässä (paitsi ostetussa suoritusoikeudessa ei, koska valinta avaa ilmoittautumismodaalin, ks. Avoimen tarjonta opiskelijalle#Uudelleenilmoittautuminen(uusi).
Korotus
Jos opiskelija haluaa korottaa jo tehdyn arviointikohteen suorituksen, mutta hänellä ei ole opintojaksosta kokonaisuussuoritusta, voi hän avata näkymässä esitteen ja valita sitä kautta toteutuksen.
Jos opiskelijalla on suoritus opintojaksosta, voi hän haun kautta valita toteutuksen ja ilmoittautua siihen joko opintokalenterissa tai ilmoittautumisten koontisivulla, ks. Ilmoittautuminen#Ilmoittautuminenhaunkautta.
Ilmoittautuminen valittuun toteutukseen
Ilmoittautumisessa näytetään kaikki ne toteutukset, jotka opiskelija on valinnut tai joihin hän on ilmoittautunut. Suoritettavat opintojaksot -osion opiskeluoikeus tai suunnitelma ei vaikuta tähän näkymään.
Ilmoittautuminen on jaettu kolmeen osioon: ilmoittautuminen puuttuu, ilmoittautuminen käsiteltävänä ja ilmoittautuminen käsitelty.
Jokaisessa osiossa näytetään oletuksena viisi toteutusta ja näytä lisää toteutuksia -toiminnosta saa auki seuraavat viisi. Näytä vähemmän toteutuksia poistaa vastaavasti toteutukset näkymästä.
HUOM. ilmoittautumisajat ovat Suomen ajassa, joten ulkomailta ilmoittauduttaessa kannattaa tarvittaessa vaihtaa käytetyn laitteen aikavyöhyke Suomen aikaan (erityisesti, jos ilmoittaudutaan suoraa vahvistusta käyttävään opetukseen, jossa valinta tehdään heti; sama koskee jälki-ilmoittautumista. Normaalia ilmoittautumista käyttävässä opetuksessa ilmoittautumisajalla ei ole merkitystä, kunhan se tapahtuu ennen ilmoittautumisajan päättymistä).
Päivitä näkymä
Jos ilmoittautumisen status muuttuu opiskelijan ollessa ilmoittautumisnäkymässä, näytetään asiasta notifikaatio. Opiskelija voi päivitä näkymä -toiminnosta päivittää sivun, jolloin muutokset päivittyvät näkymään ja notifikaatio poistuu.
Muutoksia tapahtuu esimerkiksi, kun ilmoittautuneet vahvistetaan, opiskelijan ilmoittautumista muokataan (esim. nostetaan et ole pääsemässä -tilasta muiden ohi), muiden opiskelijoiden ilmoittautumiset tai ryhmävalinnat muuttuvat niin, että opiskelijan ilmoittautumisen status muuttuu tai ylipäänsä kun toiset opiskelijat ilmoittautuvat, muuttavat ryhmävalintojaan tai peruvat ilmoittautumisen.
Jos opiskelija ei päivitä näkymää, tulevat kaikkin muutokset yhteen notifikaatioon.
Notifikaatio auttaa opiskelijaa huomaamaan muutoksen (myös saavutettavuusnäkökulmasta); ilman notifikaatiota ja sivun erillistä päivitystoimintoa toteutuslaatikot hyppisivät näkymässä ja ilmoittautumisen statuksen muutokset saattaisivat mennä ohi.
Ilmoittautuminen puuttuu
Sarakkeessa ilmoittautuminen puuttuu näytetään toteutuslaatikot kaikista niistä toteutuksista, jotka opiskelija on valinnut, mutta joihin hän ei ole vielä ilmoittautunut.
Muistutusviesti ilmoittautumisen puuttumisesta
ks. Ilmoittautuminen#Viestitopetuksesta.
Toteutuslaatikoiden järjestys
Toteutuslaatikot ovat järjestyksessä suoran vahvistuksen ja normaalin ilmoittautumisajan päättymisajan mukaan niin, että ylimpänä näytetään se toteutus, jonka ilmoittautuminen on päättynyt / päättymässä ensimmäisenä.
Jos ilmoittautumisaikaa ei ole, lukee toteutuslaatikossa ilmoittautumisaikaa ei ole määritelty.
Jos ilmoittautumisen alkamispäivä on tulevaisuudessa, näytetään sekä ilmoittautumisen alkamis- että päättymispäivä.
Toissijaisesti toteutukset ovat nimen mukaan järjestyksessä: ensin näytetään kenttä opintojakson nimi, sen jälkeen kenttä toteutuksen nimi.
Esimerkiksi kuvassa:
Opintojakson nimi: Riippuvuus. Etätentin ilmoittautumisaika päättyy ensin (28.5.2023 klo 23.00 vrt. 28.5.2023 klo 23.59), joten se näytetään ensin. Jos molempien ilmoittautumisaika olisi sama, näytettäisiin akvaariotentti ensin.
Jos normaali ilmoittautuminen on päättynyt ja sille on asetettu jälki-ilmoittautuminen, mutta ilmoittautumisen vahvistusta ei ole tehty (tila: ilmoittautuminen vahvistettavana), ei toteutukselle voi ilmoittautua. Kun vahvistaminen on tehty, alkaa jälki-ilmoittautuminen heti. Kun kaikkien ryhmien paikat on täytetty, ei toteutukseen enää voi ilmoittautua. Suositeltavaa on käyttää ilmoittautuneiden valintatapana automaattista valintaa, jolloin välitila, jolloin ilmoittautuminen ei ole mahdollista, kestää automaattisen alustavan laskennan ja vahvistuksen välisen ajan (klo 00.00-01.00).
Toteutuksen poistaminen
Toteutuksen valinnan voi poistaa roskiksen kuvakkeesta. Poistaminen poistaa samalla toteutuksen myös opintokalenterista. Toteutuksen opintojakso palaa osioon "suoritettavat opintojaksot" (jos se on opiskeluoikeudellisessa suunnitelmassa). Onnistuneesta poistamisesta näytetään vihreä huomautus sivun ylälaidassa.
Toteutuksen voi poistaa, kun sille ei ole ilmoittautumista (sarakkeessa ilmoittaudu) tai kun sen ilmoittautumisen tulos on hylätty (sarakkeessa käsitelty).
Peruttu toteutus
Opiskelija näkee toteutuslaatikossa, että toteutus on peruttu. Perutun toteutuksen voi poistaa ilmoittautumisnäkymästä.
Lisäksi tieto näkyy suoritustapamatriisissa.
Ilmoittautuminen
Opiskelija voi ilmoittautua toteutuksille ilmoittaudu-toiminnosta, jos toteutuksen ilmoittautumisaika on käynnissä.
Jos kyseessä on jälki- tai suoran vahvistuksen ilmoittautuminen, lukee valintajoukkojen ohjetekstissä: Ilmoittautumisen ehdot täyttävä opiskelija hyväksytään toteutukselle heti, jos paikkoja on jäljellä.
Ilmoittautumisen tiedot näytetään erikseen avattavassa modaalissa avaa ilmoittautumisen tiedot (ks. Ilmoittautumisen koontisivu#Ilmoittautumisen tiedot).
Kun toteutukselle ei vielä ole ilmoittauduttu, näytetään huomautus ilmoittautuminen puuttuu.
Ilmoittaudu avaa ilmoittautumismodaalin. Otsikkona opintojakson Ilmoittautuminen toteutukselle + version nimi, toteutuksen nimen tarkenne ja voimassaoloaika. Sen alla on opintojakson nimi ja versio.
Ilmoittautumisen ehdoissa on listattu ne ehdot, jotka opiskelijan tulee täyttää päästäkseen toteutukselle.
Jos toteutuksella on järjestäviä kriteereitä, on ehtojen alla linkki järjestävät kriteerit opintojaksoesitteessä. Sama linkki näytetään myös kaikissa muissa ilmoittautumisen näkymissä (ilmoittautumisen tiedoissa, ilmoittautumisen muokkaamisessa, ryhmävalintojen muokkaamisessa jne).
Näiden alla on opiskeluoikeus, ks. alempana.
Linkki avautuu uudelle välilehdelle ja se avaa esitteestä sen kohdan, jossa järjestävät kriteerit on lueteltu.
Ehto opintojakson versio kuuluu ensisijaiseen suunnitelmaan
Jos ehtona on opintojakson version kuuluminen suunnitelmaan ja
1. suunnitelmassa on eri versio opintojaksosta TAI
2. opintojaksoa ei ole valitun opiskeluoikeuden suunnitelmassa
huomauttaa Sisu asiasta. Opiskelija ei voi tulla valituksi toteutukselle, ellei hän korjaa tilannetta.
Ilmoittautumisen ehto opintojakson versio kuuluu ensisijaiseen suunnitelmaan ohitetaan, jos opiskeluoikeuden koulutuksen suoritusoikeuden tyyppi on
- opintojaksot vahvistettava opiskeluoikeuteen (Education.studySelectionRequirement = selection_required) TAI
- edellyttää erillisen suoritusoikeuden ostamista (Education.studySelectionRequirement = enrolment_right_required)
Näillä suoritusoikeuden tyypeillä sen sijaan valvotaan sitä, että onko
3. toteutuksen opintojakso vahvistettu opiskeluoikeuteen (StudyRight.courseUnitSelections) JA
4. suoritusoikeus voimassa toteutuksen voimassaoloaikana (yksi päivä riittää)
Jos nämä kaikki täyttyvät (1 tai 2 ja 3 ja 4), menevät ehdot voimassaoleva opiskeluoikeus / suoritusoikeus opintojaksoon ja opintojakson versio kuuluu ensisijaiseen suunnitelmaan läpi.
Näille opiskelijalle näytetään huomautus opintojaksoa ei ole vahvistettu opiskeluoikeuteen. Ota yhteyttä korkeakoulusi opiskelijapalveluihin jos
- ilmoittautumisen ehtona on, että opintojakson versio kuuluu ensisijaiseen suunnitelmaan JA
- opiskeluoikeuden koulutuksen suoritusoikeuden tyyppi on opintojaksot vahvistettava opiskeluoikeuteen TAI edellyttää erillisen suoritusoikeuden ostamista JA
- opiskeluoikeuteen ei ole vahvistettu suoritusoikeutta toteutuksen opintojaksoon TAI suoritusoikeus ei ole voimassa samaan aikaan toteutuksen voimassaoloajan kanssa
Tämä ei estä ilmoittautumasta opiskeluoikeudella, jonka koulutuksen suoritusoikeuden tyyppi on opintojaksot vahvistettava opiskeluoikeuteen, mutta opiskeluoikeus ei täytä ilmoittautumisen ehtoja voimassaoleva opiskeluoikeus / suoritusoikeus opintojaksoon ja opintojakson versio kuuluu ensisijaiseen opintosuunnitelmaan eikä opiskelija siten voi tulla valituksi toteutukselle.
Avoimen opiskelija (= opiskeluoikeuden koulutuksen suoritusoikeuden tyyppi on edellyttää erillisen suoritusoikeuden ostamista) ei tässä tilanteessa voi ilmoittautua, koska hänellä ei ole voimassa olevaa suoritusoikeutta.
Opiskeluoikeus
Opiskeluoikeuden valinta on pakollinen. Jos opiskelijalla on vain yksi aktiivinen opiskeluoikeus, on se valittuna.
Opiskeluoikeuksista näytetään voimassa olevat sekä tulevaisuudessa voimaan astuvat. Jos opiskelijalla on useampi voimassa oleva opiskeluoikeus, niin on opiskeluoikeus esivalittuna myös siinä tapauksessa, että toteutus on valittu joko suunnitelmassa, ajoituksessa tai ilmoittautumisen koontinäkymässä. Valintaa voi muuttaa. Jos toteutus on valittu haun kautta, niin silloin opiskeluoikeus pitää valita. Samoin, jos sama opintojakso on kahdessa eri suunnitelmassa.
Jos opiskelijalla ei ole yhtään voimassaolevaa tai tulevaisuudessa alkavaa opiskeluoikeutta, ei hän voi ilmoittautua.
Valintajoukot ja opetusryhmät
Valintajoukot näytetään siinä järjestyksessä kuin ne on toteutukselle luotu. Valintajoukoilla kuvataan toteutuksen rakenne. Toteutuksessa voi esimerkiksi olla kaikille pakolliset luennot (yksi valintajoukko, jossa on yksi opetusryhmä) ja harjoitusryhmät, joista opiskelija valitsee itselleen sopivimmat (toinen valintajoukko, jossa on useampi opetusryhmä). Valintajoukon säännöllä ohjataan sitä, kuinka moneen opetusryhmään opiskelijan tulee osallistua.
Jos valintajoukon kaikki opetusryhmät ovat pakollisia, ei opiskelijan tarvitse valita opetusryhmiä; tämä tilanne kuvassa.
Opetusryhmän paikkamäärästä on poistettu tieto siitä, kuinka monta ryhmässä sillä hetkellä on (pääsemässä/hyväksytty) ja se on siirretty opetusryhmän nimen alle (opetusryhmän paikkamäärä: x opiskelijaa).
Tässä valintajoukossa opiskelija voi valita 0-2 harjoitusryhmää. Jos hän ei halua osallistua yhteenkään harjoitusryhmään, valitsee hän 0. Opiskelija valitsee valintajoukosta ne opetusryhmät, joihin hän haluaa. Lisäksi voi arvottaa opetusryhmiä ensisijaiseksi toiveiksi eli ruksittaa valinnan haluan ensisijaisesti tähän ryhmään. Tällöin Sisun ilmoittautumislaskenta pyrkii ensisijaisesti sijoittamaan opiskelijan näihin opetusryhmiin. Opiskelijaa ei sijoiteta sellaiseen opetusryhmään, jota hän ei ole valinnut. Ks. tarkemmin alempana opetusryhmien valinta.
Opetusryhmän paikkamäärästä on poistettu tieto siitä, kuinka monta ryhmässä sillä hetkellä on (pääsemässä/hyväksytty) ja se on siirretty opetusryhmän nimen alle (opetusryhmän paikkamäärä: x opiskelijaa).
Valintajoukossa näytetään aika- ja paikkatiedot sekä opettaja. Jos paikkaa tai opettajaa ei ole pakko annettu, lukee niiden tilalla paikkatietoja ei määritelty ja/tai opettajatietoa ei määritelty.
Jos opetusryhmissä on poikkeuksia ja/tai lisätietoja, näytetään haitari poikkeukset ja lisätiedot. Se on oletuksena kiinni. Poikkeavia tietoja ovat muutokset opetusajassa tai paikassa, sanalliset lisätiedot tai opetuskerran peruutus.
Opetusryhmien valinta
Jos valintajoukossa on valittavia opetusryhmiä, täytyy opiskelijan tehdä valintajoukon säännönmukaiset valinnat.
Päästäkseen toteutukselle tulee opiskelijan päästä kaikkiin sen valintajoukkoihin (paitsi jos sääntönä on valitse 0-y tai 0). Jos yhdessä valintajoukossa opiskelijalle sopii vain yksi opetusryhmä, joka on suosittu muidenkin keskuudessa ja hän jää valintakriteereissä muiden taakse, ei häntä välttämättä valita toteutukselle.
Opiskelija valitsee ne opetusryhmät, jotka hänelle sopivat. Lisäksi hän voi merkitä opetusryhmiä ensisijaisiksi; ilmoittautumislaskennassa opiskelija pyritään sijoittamaan hänen ensisijaisiin opetusryhmävalintoihinsa. Jos opiskelija ei mahdu ensisijaisiin opetusryhmävalintoihinsa, niin voidaan hänet sijoittaa myös muihin kuin ensisijaisiin valintoihin. Opiskelijaa ei sijoiteta sellaiseen opetusryhmään, jota hän ei ole valinnut.
Jos opiskelija tekee valintajoukon säännönvastaisia valintoja, huomauttaa Sisu virheellistä valinnoista.
Valintajoukon sääntö: ei valittavaa
Jos valintajoukossa on esimerkiksi yksi opetusryhmää ja sen sääntö on valitse yksi (=opetusryhmä on pakollinen), lukitsee Sisu valinnat automaattisesti eikä opiskelija tee valintoja.
Valitse tasan x, useampi vaihtoehto (opiskelija sijoitetaan x määrään opetusryhmiä)
Opiskelija valitsee opetusryhmiä vähintään x. Esimerkiksi, jos sääntö on valitse tasan 2 ja opetusryhmiä valittavissa on 3, voi opiskelija valita 2-3 opetusryhmää. Opiskelija sijoitetaan laskennassa kahteen opetusryhmään.
Kuvan tilanteessa opiskelija ei ole valinnut kahta ryhmää.
Vaihteluväli x-y, jossa x > 0 (opiskelija sijoitetaan vähintään x-määrään ryhmiä)
Jos sääntö on vaihteluvälillinen, niin opiskelija merkitsee, moneenko opetusryhmään hän haluaisi (opetusryhmien määrä). Opiskelija pyritään sijoittamaan toiveen mukaisesti, mutta hänet voidaan sijoittaa myös vähempään määrään opetusryhmiä.
Esimerkiksi sääntönä on valitse 2-4 opetusryhmää ja opiskelija valitsee, että haluaa kolmeen opetusryhmään. Silloin opiskelijan täytyy valita vähintään kolme opetusryhmää. Hänet voidaan kuitenkin sijoittaa kahteen tai kolmeen opetusryhmään.
Vaihteluväli 0-y
Opiskelijan ei ole pakko valita yhtään opetusryhmää, jolloin häntä ei sijoitella yhteenkään opetusryhmään. Muuten kuten edellä vaihteluväli x-y.
Valitse 0 tai 0-0
Nämä ryhmät ovat opiskelijalle vain tiedoksi, eikä hän voi tehdä niihin valintoja. Opetusryhmiä voi sijoittaa kalenteriin. Opetukseen vahvistetut sijoitellaan ryhmiin käsin.
Kalenterissa
Jos opetusryhmä on myös kalenterissa, näytetään siinä ”kalenterissa” badge. Opetusryhmä on kalenterissa automaattisesti silloin, jos
- sillä on aikatiedot JA
- se on valintajoukossa pakollinen TAI
- opiskelija on valinnut opintokalenterissa vaihtoehtoisista opetusryhmän kalenteriin (näytä tilaisuudet kalenterissa) (kuva alempana) TAI
- opiskelija valitsee uudessa näkymässä opetusryhmän
Näytä tilaisuudet kalenterissa -valintapilleri opintokalenterin puolella.
Ilmoittautumisen tiedot -modaalissa ei näytetä kalenterissa-merkintää.
toteutuksen automaattiset viestit lähtevät vain, jos opetusryhmä on valittu opintokalenteriin, ks. tarkemmin Ilmoittautuminen#Viestittoteutuksentietojenmuutoksesta.
Paikkamäärä
Toteutuksen kokonaispaikkamäärä ja kiintiöt näytetään ilmoittautumismodaaleissa ja ilmoittautumisen tiedoissa.
Minimi- ja maksimikiintiön erottaa toisistaan tekstistä: maksimikiintiöissä lukee paikkoja enintään ja minimikiintiöissä paikkoja vähintään.
Minimikiintiöt näytetään ensin. Kiintiöt näytetään samassa järjestyksessä kuin ne on luotu.
Opetusryhmän paikkamäärästä poistettu tieto siitä, kuinka monta ryhmässä sillä hetkellä on (pääsemässä/hyväksytty) ja se on siirretty opetusryhmän nimen alle (opetusryhmän paikkamäärä: x opiskelijaa).
Lisätietokysymykset
Jos toteutukselle on määritelty lisätietokysymyksiä, näytetään ne tässä modaalissa. Pakolliset kysymykset on merkitty tähdellä. Ilmoittautumista ei voi vahvistaa ennen kuin on vastannut pakollisiin kysymyksiin.
Suorituskieleksi opiskelija voi valita yhden sen opintojakson suorituskielistä, jonka kautta hän on opetukseen ilmoittautumassa. Lisäksi suorituskieliin valittaviksi tulee aina myös suomi ja ruotsi, jos ne eivät ole opintojaksolle määriteltyjä suorituskieliä.
Yhden vapaamuotoisen vastauksen maksimipituus on 8000 merkkiä.
Sisu 6.0: Lisätietokysymykset pienillä kirjaimilla
Peruttu opetusryhmä
Jos joku opetusryhmä on peruttu toteutuksen julkaisun jälkeen, ei opetusryhmää voi valita. Opetusryhmässä näytetään peruttu-label. Toteutuslaatikossa ei näytetä, että siltä on peruttu opetusryhmä.
Jos opiskelija on jo ehtinyt ilmoittautua ja hänet on alustavassa laskennassa sijoiteltu opetusryhmään, joka perutaan, saa hän siitä automaattisen viestin opetuksen muutokset, JOS hän on myös opintokalenterissa valinnut opetusryhmän aikatiedot kalenteriin (näytä tilaisuudet kalenterissa -toiminto). Viestistä opiskelija voi siirtyä opintokalenteriin ja muuttaa opetusryhmävalintojaan, jos ilmoittautuminen on käynnissä eikä häntä ole vielä vahvistettu opetukseen.
Havaittu puute: toteutuslaatikossa ei toistaiseksi korosteta sitä, että se sisältää vajaita valintoja.
Kun opiskelija avaa ilmoittautumisen muokkausmodaalin, näkee hän, että opetusryhmä on peruttu. Peruttua opetusryhmää ei enää voi valita. Opiskelija voi korjata valinnat. Jos opiskelija yrittää tallentaa korjaamatta valintoja, näyttää Sisu validaatiovirheen valintajoukon säännön mukaisesti.
Jos opiskelija ei muuta opetusryhmävalintojaan, pyrkii laskenta kuitenkin sijoittamaan opiskelijan muihin opetusryhmiin, jos hänellä on niissä valintoja.
HUOM. Jos opiskelijan valinnat ovat puutteelliset perumisen jälkeen, ei laskenta sijoita häntä mihinkään. Esimerkiksi, jos kahdesta opetusryhmästä täytyy valita yksi ja opiskelijan valinnat ovat:
opetusryhmä 1: opiskelija valinnut tämän → tämä perutaan
opetusryhmä 2: opiskelija ei ole valinnut tätä
Opetusryhmän 1 perumisen jälkeen valinnat ovat virhetilassa, koska eivät täytä sääntöä valitse yksi. Jos ilmoittautumiset vahvistetaan tässä tilanteessa, ei opiskelija voi päästä toteutukselle.
Jos ilmoittautuminen on käynnissä, voi opiskelija muokata ilmoittautumista ja vaihtaa toiseen opetusryhmään.
Opetusryhmiä voi muokata myös vahvistetulle ilmoittautumiselle, jos se on sallittua, ks. Ilmoittautuminen ja ilmoittautuneet#Vahvistettujenopetusryhmienmuokkaamisensalliminenopiskelijalle.
.
Kuvan tilanteessa opiskelija on hyväksytty torstain ryhmään, joka on peruttu. Hän voi vaihtaa muihin ryhmiin, jos niissä on tilaa.
Ilmoittautumisen vahvistaminen
Kun opiskelija on tehnyt tarvittavat valinnat ja vastannut lisätietokysymyksiin, voi hän vahvistaa ilmoittautumisen. Onnistuneesta ilmoittautumisesta näytetään vihreä huomautus ilmoittautuminen tehty.
Jos opiskelija ei ole täyttänyt kaikkia ilmoittautumisen pakollisia kohtia, näytetään virhenotifikaatio, jossa luetellaan kaikki virheet.
HUOM. valintajoukot ovat satunnaisessa järjestyksessä.
Jos toteutuksella on ilmoittautumistapana normaali ilmoittautuminen, siirtyy se seuraavaan sarakkeeseen ilmoittautuminen käsittelyssä.
Jos toteutuksella on käynnissä jälki-ilmoittautuminen, lasketaan ilmoittautumisen tulos heti ja se siirtyy se seuraavaan sarakkeeseen ilmoittautuminen käsitelty.
Jos toteutuksella on ilmoittautumistapana ilmoittautuminen suoralla vahvistuksella, lasketaan ilmoittautumisen tulos heti ja se siirtyy se seuraavaan sarakkeeseen ilmoittautuminen käsitelty.
Ilmoittautumislaskenta
Normaalissa ilmoittautumisessa voi olla käytössä järjestäviä kriteerejä, jotka vaikuttavat siihen valitaanko opiskelija toteutukselle. Lisäksi opiskelijan tekemät opetusryhmävalinnat vaikuttavat, siihen pääseekö opiskelija toteutukselle. Pääsyä toteutukselle voivat rajoittaa myös kiintiöt.
Jälki-ilmoittautumisessa ja suoraa vahvistusta käyttävässä ilmoittautumisessa opiskelija valitaan toteutukselle heti, jos hän täyttää ilmoittautumisen ehdot ja mahtuu valitsemiinsa opetusryhmiin sekä kiintiöihin.
Ks. tarvittaessa tarkemmin vanhasta ohjeesta.
Ilmoittautuminen käsiteltävänä
Normaali ilmoittautuminen ja opetusryhmien ennuste
Ilmoittautuminen käsiteltävänä -sarakkeessa näytetään normaalia ilmoittaumista käyttävät toteutukset, joihin opiskelija on ilmoittautunut, mutta joita ei ole vielä vahvistettu.
Normaalin ilmoittautumistavan laskennan logiikka on sama kuin aiemminkin, ks. tarvittaessa tarkemmin vanhasta ohjeesta.
Normaalissa ilmoittautumisessa opiskelijalle näytetään ennuste siitä, mihin toteutuksiin (ja opetusryhmiin) hän kullakin ajanhetkellä olisi laskennan mukaan pääsemässä. Huom. tilanne elää koko ajan, esimerkiksi kun toteutukselle tulee uusia ilmoittautumisia, ilmoittautumisia perutaan tai opiskelijat vaihtavat opetusryhmien (ensisijaisuus)valintoja.
Ilmoittautumisen tiedot
Ilmoittautumisen tietoja näytetään toteutuslaatikossa ja lisäksi tarkemmin näytetään erikseen avattavassa modaalissa avaa ilmoittautumisen tiedot. Tämä sama linkki on jokaisessa toteutuslaatikossa jokaisessa vaiheessa. HUOM. tiedot ovat osin eri kuin mitä näytetään muokkausmodaalissa.
Ilmoittautumisen tiedot -modaalissa ei ole:
- ryhmien paikkamääriä
- badgeja kalenterissa/peruttu
- valintaryhmien ohjetekstejä
Otsikkona on toteutuksen tarkenne. Seuraavaksi on opintojakson koodi ja nimi, laajuus sekä opintojakson versio. Ilmoittautumisen tiedoissa on se opiskeluoikeus, jolla opiskelija on ilmoittautunut. Seuraavaksi näytetään ne ehdot, jotka opiskelijalla menevät läpi ja niiden alla ne ehdot, jotka ei mene läpi. Näiden alla on linkki järjestäviin kriteereihin opintojaksoesitteellä, jos sellaisia toteutukselle on annettu.
Poikkeukset
Poikkeukset ja lisätiedot näytetään ilmoittautumisen tiedoissa, silloin kun opiskelija on ilmoittautunut:
Pääsemässä
Jos opiskelija on sen hetken laskennan mukaan pääsemässä toteutukselle, on toteutuslaatikossa tiimalasi + checkmark, jonka lisäksi lukee: Tämän hetken arvio: pääset toteutukselle.
Avaa ilmoittautumisen tiedot modaalista saa auki ilmoittautumisen tarkemmat tiedot.
Ryhmävalinnoissa näytetään ensin ne opetusryhmät, joihin opiskelija on pääsemässä ja sitten ne, joihin hän ei ole pääsemässä.
Sitä, että mitkä opetusryhmät opiskelija valitsi ensisijaisiksi, ei tässä näkymässä näytetä.
Jos toteutuksella on lisätietokysymyksiä, näytetään opiskelijan antamat vastaukset.
Et pääse
Jos opiskelija ei ole sen hetken laskennan mukaan mahtumassa toteutukselle, on toteutuslaatikossa ruksi + checkmark, jonka lisäksi lukee: Tämän hetken arvio: et pääse toteutukselle.
Avaa ilmoittautumisen tiedot modaalista saa auki ilmoittautumisen tarkemmat tiedot.
Jos opiskelija ei ole pääsemässä toteutukselle joko sen takia että ei mahdu toteutukselle, valitsemiinsa opetusryhmiin tai kiintiöön, näytetään ilmoittautumisen tiedot -modaalissa punainen ruksi ja teksti et mahdu toteutukselle.
Ryhmävalinnoissa näytetään opiskelijan valitsemat ryhmät. Niitä opetusryhmiä, joita opiskelija ei valinnut, ei näytetä. Myöskään sitä, että mitkä opetusryhmät opiskelija valitsi ensisijaisiksi ei tässä näkymässä näytetä.
HUOM1. jos syy siihen, että opiskelija ei pääse toteutukselle on se, että ehdot eivät täyty, ei ko. kohdassa näytetä mitään, vaan syy näytetään alempana kohdassa ilmoittautumisen ehdot eivät täyty, ks. alla.
HUOM2. tietoa ei näytetä ilmoittautumisen muokkaamisen modaalissa.
HUOM3. Jos syynä on se, että opiskelija on merkitty hylättäväksi, ei ilmoittautumisen tiedot -modaalissa näytetä mitään syytä.
Et täytä ehtoja
Jos opiskelija ei sen hetken laskennan mukaan täytä ilmoittautumiselle asetettuja ehtoja, toteutuslaatikossa ruksi + checkmark, jonka lisäksi lukee: Et täytä ilmoittautumisen ehtoja.
Avaa ilmoittautumisen tiedot modaalista saa auki ilmoittautumisen tarkemmat tiedot.
Modaalissa näytetään mitkä ilmoittautumisen ehdot täyttyvät ja mitkä eivät. Ryhmävalinnoissa näytetään opiskelijan valitsemat ryhmät. Niitä opetusryhmiä, joita opiskelija ei valinnut, ei näytetä. Myöskään sitä, että mitkä opetusryhmät opiskelija valitsi ensisijaisiksi ei tässä näkymässä näytetä.
Ilmoittautumisaika toteutuslaatikossa
Toteutuslaatikossa näytetään, milloin ilmoittautuminen päättyi (jos ilmoittautumisaika on päättynyt, mutta ilmoittautumista ei ole vielä vahvistettu) tai milloin se päättyy.
Jos toteutukselle on määritelty jälki-ilmoittautumisaika, näytetään milloin se päättyy. Sarakkeessa ilmoittautuminen käsiteltävänä tämä tilanne on sen hetken ajan, kun toteutuksen normaali ilmoittautumisaika on päättynyt, mutta ilmoittautumisia ei ole vahvistettu.
Kun ilmoittautumiset ilmoittautumisajan päätyttyä vahvistetaan, siirtyy toteutus sarakkeeseen ilmoittautuminen käsitelty.
Ilmoittautumisen muokkaaminen
Ilmoittautumista voi muokata tai sen voi perua, kun toteutus on vaiheessa ilmoittautuminen käsiteltävänä.
Muokkaa näytetään, kun
- toteutuksella on normaali ilmoittautumistapa
- ilmoittautumisaika on käynnissä (ilmoittautumisen vaihe: ilmoittautuminen käynnissä)
Muokata voi opetusryhmävalintoja (+ niiden määrän valintaa, jos valintajoukon sääntö on vaihteluväli), ensisijaisuusvalintoja sekä lisätietokysymyksiä. Opetusryhmien ja ensisijaisuusvalintojen muokkaaminen saattaa muuttaa opiskelijan ilmoittautumisen statusta (esim. opiskelija ei ole pääsemässä, koska on valinnut suositun opetusryhmän. Jos hän valitsee vähemmän suositun opetusryhmän, paranee mahdollisuudet päästä toteutukselle).
Ilmoittautumiseen liitettyä opiskeluoikeutta voi muokata, jos opiskelijalla on useampi ilmoittautumiseen käypä opiskeluoikeus, ks. Ilmoittautumisen koontisivu#Opiskeluoikeus. Oletuksena opiskeluoikeutena näytetään se, jonka opiskelija on valinnut ilmoittautuessaan.
Jos ilmoittautumisaika on päättynyt, mutta ilmoittautumista ei ole vielä vahvistettu, ei opiskelija voi muokata ilmoittautumista, perua ilmoittautumista tai poistaa toteutuksen valintaa.
Peruminen, ks. alempana.
Ilmoittautuminen käsitelty
Jälki-ilmoittautuminen ja suora vahvistus
Jos toteutuksella on käynnissä jälki-ilmoittautuminen tai suoran vahvistuksen ilmoittautuminen, siirtyvät toteutukset ilmoittautumisen vahvistamisesta suoraan sarakkeeseen ilmoittautuminen käsitelty. Toteutukset näkyvät tässä sarakkeessa päättymiseen asti.
Suoraa ja jälki-ilmoittautumista käyttäviin toteutuksissa jokaisessa valintajoukossa on ohjeteksti: Ilmoittautumisen ehdot täyttävä opiskelija hyväksytään toteutukselle heti, jos paikkoja on jäljellä.
Jos toteutuksen paikkamäärä (ja opetusryhmät) on täynnä, ei sille voi ilmoittautua. Tilanteessa näytetään huomautus et voi ilmoittautua, koska toteutuksen paikkamäärä on täynnä.
Jos (pelkästään) kaikki opetusryhmät ovat täynnä, näytetään vain huomautus Opetusryhmissä ei ole riittävästi tilaa, jotta voisit ilmoittautua toteutukselle. Lisäksi täynnä olevissa opetusryhmissä on badge täynnä.
Tällainen tilanne, että toteutuksen ja opetusryhmien eriävät paikkamäärät, ei myöskään ole suotava, vaan opetusryhmien ja toteutuksen kokonaispaikkamäärän tulisi vastata toisiaan.
Jälki-ilmoittautumisessa ja suoran hyväksynnän ilmoittautumisessa opiskelija pyritään sijoittamaan opetusryhmään, jonka hän merkitsi ensisijaiseksi ja pelkällä ryhmän valinnalla ei ole merkitystä muuta kuin silloin, kun:
- joku toinen ilmoittautuu samaan aikaan ja ehtii ensin painaa nappia ilmoittaudu, sijoitetaan opiskelija ns. toissijaiseen valintaansa (eli hän ei ruksinut ryhmää ensisijaiseksi toiveeksi).
- jos opiskelija ei aseta ensisijaista valintaa, voidaan hänet sijoittaa toissijaiseen valintaan.
Tässä siis sijoittelun logiikka on sama kuin aiemmin, kun opiskelija valitsi jokaiselle ryhmälle eksplisiittisesti ensisijainen/sopii/ei sovi Ilmoittautuminen#Suoranvahvistuksenilmoittautuminenjaj%C3%A4lki-ilmoittautuminen.
Jos toteutuksen maksimikiintiö, johon opiskelija opiskeluoikeutensa perusteella kuuluu, on täynnä, menee hän hylätyksi.
Normaali ilmoittautuminen
Jos toteutuksella on normaali ilmoittautumistapa ja se on päättynyt ja ilmoittautuminen on vahvistettu, on toteutuslaatikko sarakkeessa ilmoittautuminen käsitelty.
Ilmoittautumislaskennan tulos
Ilmoittautumisen tulos näytetään toteutuslaatikossa ja näytetään erikseen avattavassa modaalissa avaa ilmoittautumisen tiedot (ks. Ilmoittautumisen koontisivu#Ilmoittautumisen tiedot).
Jos opiskelija ei päässyt toteutukselle, näytetään toteutuslaatikossa punainen ruksi ja teksti "ilmoittautumistasi ei hyväksytty".
Jos opiskelija ei päässyt toteutukselle sen takia, että ehdot eivät täyttyneet, on ilmoittautumisen tiedoissa erikseen ilmoittautumisen ehdot, jotka täyttyvät ja jotka eivät täyty. Niissä, jotka menivät läpi on vihreä checkmark ja niissä, mitkä eivät, on punainen ruksi.
Lisäksi näytetään ne ryhmät, jotka opiskelija valitsi et ole pääsemässä seuraaviin ryhmiin.
Jos opiskelija ei päässyt toteutukselle sen takia, että ei mahtunut toteutukselle, opetusryhmiin ja/tai kiintiöihin, niin näytetään modaalissa kaikki ehdot läpimenneenä.
Jos opiskelija ei ole päässyt toteutukselle joko sen takia että ei mahdu toteutukselle, valitsemiinsa opetusryhmiin tai kiintiöön, näytetään ilmoittautumisen tiedot -modaalissa punainen raksi ja teksti et mahdu toteutukselle.
HUOM1. tietoa ei näytetä ilmoittautumisen muokkaamisen modaalissa.
HUOM2. Jos syynä on se, että opiskelija oli merkitty hylättäväksi, näytetään ilmoittautumisen tiedot -modaalissa punainen raksi ja teksti et mahdu toteutukselle, vaikka se ei välttämättä ollut se syy.
Jos opiskelija pääsi toteutukselle, näytetään vihreä väkänen ja teksti ilmoittautumisesi on hyväksytty.
Ryhmävalinnoissa näytetään ensin ne ryhmät, joihin opiskelija pääsi ja sen jälkeen ne ryhmät, jotka opiskelija valitsi, mutta ei päässyt. Niitä ryhmiä, joita opiskelija ei valinnut, ei näytetä.
Jos ryhmässä on kolmea useampi aikasarja, niin näytetään oletuksena kolme ja näytä loput opetusryhmät avaa loput näkyviin.
Ilmoittaudu uudestaan
Jos toteutuksella on käynnissä jälki-ilmoittautuminen tai suoran vahvistuksen ilmoittautuminen, voi opiskelija ilmoittautua uudestaan, jos aiempi ilmoittautuminen on hylätty.
Peruminen
Opiskelija voi perua ilmoittautumisen seuraavalla logiikalla:
- normaali ilmoittautuminen:
- ilmoittautumisaikana
- ilmoittautumisajan jälkeen, kun ilmoittautumiset on vahvistettu ja jos on määritelty perumisen lisäaika
- jälki-ilmoittautuminen
- jos perumisen lisäaika on käynnissä
- suora vahvistus:
- ennen toteutuksen alkamista ilmoittautumisaikana
Jos toteutuksella on normaali ilmoittautumistapa, joka on päättynyt ja perumisen lisäaikaa ei ole annettu ja toteutus ei ole alkanut, ei toteutusta voi perua (eikä keskeyttää).
Normaalissa ilmoittautumisessa perumisen lisäaika alkaa siitä, kun opiskelijat on vahvistettu toteutukselle. Jos käytössä on manuaalinen valintatapa, ei opiskelija voi perua ilmoittautumistaan silloin kun ilmoittautumisaika on päättynyt, mutta sitä ei ole vahvistettu (tila: ilmoittautuminen vahvistettavana). Jos valintatapa on automaattinen, tauko kestää ilmoittautumisajan päättymisestä seuraavaan yöhön eräajoon asti (ks. /wiki/spaces/FUNIDATASIS/pages/1118606; vaatii kirjautumisen). Manuaalisessa valintatavassa tauko kestää ilmoittautumisen päättymisestä siihen asti, kunnes joku käy vahvistamassa ilmoittautuneet.
Jos toteutuksella on käynnissä jälki-ilmoittautumisaika ja perumisen lisäaikaa ei ole annettu ja toteutus ei ole alkanut, ei toteutusta voi perua (eikä keskeyttää).
Jos peruminen ei ole mahdollista, on kyseessä keskeyttäminen, ks. alla.
Kun peruminen on mahdollista, näkyy toteutuksen tiedoissa peru.
Jos opiskelija peruu ilmoittautumisen ennen kuin ilmoittautumisia on vahvistettu, Sisu pudottaa hänet kokonaan pois ilmoittautuneista ja voi valita toisen opiskelijan hänen tilalleen. Peruuttanut ilmoittautunut poistuu toteutuksen ilmoittautuneiden listalta. Jos opiskelija peruu vahvistamisen jälkeen, voidaan hylättyjä ehdokkaita siirtää takaisin laskentaan ja täyttää paikat ks. Ilmoittautuminen ja ilmoittautuneet.
Jos opiskelija on hyväksytty toteutukselle ja ilmoittautumisen voi perua (ks. ylempää missä tilanteessa), näytetään toteutuslaatikossa ohjetekstissä mihin asti peruminen on mahdollista. HUOM. jos samaan aikaan on mahdollista muokata ryhmävalintoja (kuten kuvan tilanteessa), niin silloin näytetään toistaiseksi ohjeteksti vain perumisesta.
Keskeyttäminen
Normaalia ilmoittautumista käyttävässä toteutuksessa opiskelija voi keskeyttää sellaisen toteutuksen suorittamisen, jonka ilmoittautumiset on vahvistettu ja joka on alkanut. Jos perumisen lisäaika on käynnissä, ei toteutusta voi keskeyttää, vaan sen voi perua. Jos ilmoittautumisia ei palveluhenkilön käyttöliittymässä ole vahvistettu, ei keskeyttämistä voi tehdä.
Jos kyseessä on suoraa vahvistusta käyttävä ilmoittautuminen, keskeytyksen voi tehdä, kun toteutus on alkanut (siihen asti ilmoittautumisen voi perua).
Opiskelija klikkaa keskeytä suoritus -toimintoa.
Toteutuslaatikossa näytetään ohjetekstissä, mihin asti keskeyttäminen on mahdollista. HUOM. jos samaan aikaan on mahdollista muokata ryhmävalintoja (kuten kuvan tilanteessa), niin silloin näytetään toistaiseksi ohjeteksti vain keskeyttämisestä.
Avautuvassa modaalissa opiskelija näkee varoitusmodaalin siitä, että ei voi enää ilmoittautua toteutukselle uudestaan. Kun hän on varmistanut suorituksen keskeyttämisen, voi hän poistaa sen kokonaan ilmoittautumisnäkymästä. Keskeyttäminen poistaa automaattisesti opetusajat kalenterista.
Onnistuneesta keskeyttämisestä näytetään sininen alert toteutuksen keskeyttäminen onnistui.
Toteutuksen opetusryhmät poistuvat kalenterista.
Toteutus siirtyy pois ilmoittautumisen vaiheista; opintojakso näytetään toteutuksen valinnassa, jos opintojakso on valitun opiskeluoikeuden suunnitelmassa. Opiskelija ei enää voi ilmoittautua, vaikka toteutuksella olisi suora vahvistus/jälki-ilmoittautuminen käynnissä ja ilmoittautumisaika on käynnissä (normaalissa ilmoittautumisessa ilmoittautumisaika on aina päättynyt silloin kun keskeyttäminen on mahdollista). Tarvittaessa palveluhenkilön tai opettajan käyttöliittymässä opiskelija voidaan siirtää keskeyttäneistä takaisin ehdokkaaksi tai poistaa kokonaan toteutukselta (jolloin hän voi ilmoittautua uudestaan).
Kun opiskelija keskeyttää, niin hän kuitenkin säilyy ilmoittautuneissa, jotta opettaja voi nähdä ketkä opiskelijat ovat jättäneet toteutuksen suorittamisen kesken. Tästä syystä opiskelija ei voi itse ilmoittautua toteutukselle uudestaan, vaikka ilmoittautuminen muuten olisi mahdollista (suoran vahvistuksen tai jälki-ilmoittautuminen ollessa käynnissä).
Käynnissä oleva keskeytetty toteutus palaa suoritettaviin opintojaksoihin. Opiskelija voi valita sieltä arviointikohteesta toisen toteutuksen (jos sellainen on). Samalle toteutukselle opiskelija ei enää voi itse ilmoittautua, vaikka suoran vahvistuksen ilmoittautuminen olisikin käynnissä. Suoritustapamatriisissa on kuitenkin toteutuksella edelleen valitse ja poista; tällä voidaan valita tai poistaa toteutus opintokalenteriin. Ilmoittautumaan siitä ei enää pääse. Jos tällaisessa tilanteessa opiskelijan on tarkoitus kuitenkin päästä toiseen opetusryhmään (eikä opetusryhmän vaihtaminen ole sallittua), täytyy hänen pyytää palveluhenkilöä lisäämään hänet sille. Vaihtoehtoisesti voidaan muokata opiskelijan vahvistettuja opetusryhmävalintoja, jos suoritusta ei keskeytetty.
Opiskelija voi tarvittaessa tarkistaa toteutusten ilmoittautumisten tiedot omissa tiedoissa → ilmoittautumisissa.
Ryhmävalintojen muokkaus
Jos toteutuksella on sallittua muokata opetusryhmiä, voi opiskelija muokata niitä asetuksista riippuen joko toteutuksen päättymispäivään tai siihen asti kun niitä on sallittua muokata.
HUOM. ryhmävalintoja ei voi muokata, kun lopullinen laskenta on käynnissä (eli ilmoittautumisaika on päättynyt, mutta ilmoittautumisia ei ole vahvistettu, ilmoittautumisen tila on silloin ilmoittautuminen vahvistettavana).
Toteutuslaatikossa näytetään ohjetekstissä, mihin asti ryhmävalintoja on mahdollista muokata.
HUOM. jos samaan aikaan on mahdollista muokata perua/keskeyttää (kuvien tilanteessa), niin silloin näytetään toistaiseksi ohjeteksti vain perumisesta/keskeyttämisestä.
Opetusryhmävalintoja voi muuttaa valintajoukon säännön mukaisesti sellaisiin opetusryhmiin, joissa on paikkoja.
Jos opiskelija valitsee täynnä olevan ryhmän ja tallentaa, tulee punainen alert ja huomautus siitä, että paikkoja ei ole (muutosta ei voi tehdä, koska opetusryhmissä ei ole riittävästi vapaita paikkoja).
Jos valitsee sääntöjen vastaisesti ja yrittää tallentaa, huomauttaa Sisu tästä.
Kun muutokset vastaavat valintajoukon sääntöjä, voi muutokset vahvistaa muutokset.
Jos ryhmien muutos onnistui, näytetään vihreä banneri ryhmien muokkaus onnistui.
Opetusryhmän vaihto onnistuu, jos tallennushetkellä opiskelijan valitsemassa opetusryhmässä on tilaa. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka opiskelijan muuttaessa opetusryhmävalintojaan näyttäisi siltä, että vaihto onnistuisi, ei se välttämättä onnistu, jos opetusryhmissä on ehtinyt tapahtua muutos. Muutos voi olla se, että joku toinen ilmoittautunut tekee saman muutoksen samaan aikaan tai opettaja vahvistaa ilmoittautuneen tai kaikki ilmoittautumiset samaan aikaan tai toinen opiskelija jälki-ilmoittautuu samaan aikaan ja ehtii tallentaa ensin. Tilanteessa näytetään yllä mainittu järjestelmävirhe muutosta ei voi tehdä, koska opetusryhmissä ei ole riittävästi vapaita paikkoja.
Opetusryhmiin jako ilmoittautumisen vahvistamisen jälkeen
Jos ilmoittautuessa opiskelijan ei ole sallittua tehdä toteutukselle opetusryhmävalintoja (valintajoukon sääntö: Opiskelijat eivät voi tehdä ryhmätoiveita eikä heitä sijoitella ryhmiin) ja ilmoittautumisen vahvistamisen jälkeen opettaja on jakanut opiskelijat opetusryhmiin, näkee opiskelija, mihin opetusryhmiin hänet on sijoitettu (tai opiskelija muusta syystä sijoitetaan vasta ilmoittautumisen vahvistamisen jälkeen ryhmään).
Jos opiskelijan ilmoittautumisen jälkeen on lisätty opetusryhmiä, mutta opiskelijaa ei sijoitettu näihin, ei opiskelija ilmoittautumisen koontinäkymässä näe näitä ryhmiä.
Opiskelija näkee hyväksytyssä ilmoittautumisessa ne ryhmät, joihin hänet on hyväksytty, mutta lisättyä ryhmää ei näytetä et päässyt seuraaviin ryhmiin -osiossa, koska sillä ei ole opiskelijan valintaa.
Nämä opetusryhmät näkyvät vain kalenterinäkymässä muiden ryhmien tiedoissa.
Toteutuksen valinnan poistaminen
Jos opiskelija ei tullut valituksi toteutukselle voi sen poistaa. Poistaminen poistaa toteutuksen osiosta ilmoittautuminen valitulle toteutukselle ja kalenterista. Opintojakso palaa osioon suoritettavat opintojaksot ja toteutuksen valinta, jotta opiskelija voi valita tilalle toisen toteutuksen (jos sellainen on tarjolla).
Toteutuksen ilmoittautuminen jää kuitenkin toteutukselle hylättyihin eikä opiskelija voi ilmoittautua samalle toteutukselle ennen kuin hänet on poistettu hylätyistä.
Lisätietokysymykset
Kun toteutus on käsitelty, näytetään lisätietokysymysten vastaukset modaalissa ilmoittautumisen tiedot.
Jos opiskelija ei ole vastannut lisätietokysymyksiin, niin näytetään vastauksina viiva. Tämä tilanne syntyy, jos lisätietokysymykset eivät ole pakollisia tai opiskelija on lisätty toteutukselle hallinnon käyttöliittymässä tai jos lisätietokysymyksiä ei ole ollut silloin kun opiskelija on ilmoittautunut.
Oppimisympäristöt
Ilmoittautumismodaalissa, ilmoittautumisen muokkaamisessa, uudelleen ilmoittautumisessa ja ilmoittautumisen tiedoissa on linkki oppimisympäristöjen tietoihin esitteellä ehtojen tai järjestävien kriteerien linkin alla, jos tietoja on annettu toteutuksen tiedoissa.
Toteutuksen ulkoinen hallinta
Jos toteutuksen ilmoittautumista hallinnoidaan ulkopuolisessa järjestelmässä (usesExternalEnrolment = true), niin näytetään ilmoittaudu-toiminnon sijaan linkki toiseen järjestelmään.
Seuraavia toimintoja ei käyttöliittymässä näytetä:
- peruuta ilmoittautuminen painiketta
- päivitä ilmoittautuminen
- keskeytä ilmoittautuminen
Tiedossa olevat puutteet
Normaali vai suora
Ilmoittaudu-toiminnossa ei erotella sitä, että mikä ilmoittautumistyyppi on käynnissä (normaali-, suoran vahvistuksen tai jälki-ilmoittautuminen).
Vahvistettujen opetusryhmien muokkaaminen
Ei näytetä mihin asti opetusryhmää voi muokata eikä mihin ryhmiin opiskelija on vahvistettu. Nämä näkee opintokalenterissa.
Paikkamäärä
Opetusryhmien paikkamäärässä ei huomioida avoimen ostoja, joita ostaja ei ole vahvistanut.
Peruttu opetusryhmä
Jos opiskelija on jo ehtinyt ilmoittautua ja hänet on alustavassa laskennassa sijoiteltu opetusryhmään, joka perutaan, saa hän siitä automaattisen viestin opetuksen muutokset.
Toteutuslaatikossa ei toistaiseksi korosteta sitä, että se sisältää vajaita valintoja (huom. opetusryhmän peruminen on voinut vaikuttaa myös siihen pääseekö opiskelija toteutukselle). Kun opiskelija avaa ilmoittautumisen muokkausmodaalin, näkee hän, että opetusryhmä on peruttu. Peruttua opetusryhmää ei enää voi valita. Opiskelija voi korjata valinnat.
Toisen korkeakoulun opintoihin ilmoittautuminen
Opiskelija voi yrittää ilmoittautua toisen korkeakoulun toteutukselle, mutta saa siitä virheen eikä ilmoittautuminen mene läpi. Tämä parannellaan myöhemmin, niin että opiskelija näkee jo toteutuslaatikossa, että ilmoittautumista ei voi tehdä (kuten opintokalenterissa).
Keskeytetyt ja päättyneet
Näkymään voidaan jatkokehityksenä tuoda näkyviin myös toteutukset, jotka opiskelija on keskeyttänyt tai jotka on päättyneet. Toistaiseksi nämä näytetään opintokalenterissa. Lisäksi opiskelijan omissa tiedoissa → ilmoittautumiset löytyvät kaikki toteutukset, joihin opiskelija on ilmoittautunut.